FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
MLADOST JE PREVLADALA

Češka ima UFC prvaka: Jiri Prochazka ugušio Teixeiru pola minute prije kraja fantastične borbe

Jiri Prochazka i Glover Teixeira odradili su jednu nezaboravnu borbu na UFC 275 priredbi u Singapuru.

Jiri Prochazka (Foto: YouTube (UFC))

Nevjerojatna je bila glavna borba UFC 275 priredbe između dosadašnjeg prvaka Glovera Teixeire i novog prvaka Jirija Prochazke. Borba koja je trajala 24 i pol minute, sve dok Čeh, kad se već činilo da ovu priliku neće iskoristiti, dolazi do gušenja i pobjede vrijedne naslova prvaka UFC-ove poluteške kategorije.

Teško je opisati što se sve događalo u ovoj fantastičnoj borbi, svakako ozbiljnom kandidatu za najbolju borbu 2022. godine, no pokušat ćemo kroz ovaj tekst to što bolje približiti.

Puno akcije i još više preokreta

Prochazka je bio borac koji je od početka krenuo napadati, ali Brazilac je dočekao svoju priliku i već nakon nešto više od minute odveo borbu na pod. Držao je tamo kontrolu minutu i pol, tražio poziciju za završnicu, no Čeh se izvukao i ustao. Uspio je Glover do kraja runde još jednom rušiti i sad ground n' pound udarcima nanositi štetu, sve dok se Čeh nije još jednom ustao.

Valentina Shevchenko Valentina Ševčenko nikad bliže porazu, no ipak ostaje UFC prvakinja muha kategorije divider

U drugoj rundi Jiri je bio bolji na nogama oko dvije minute, a onda se Brazilac još jednom izvlači rušenjem. Sad nisu dugo bili na podu, no nakon ustajanja Glover jako dobro radi udarcima, sve do još jednog rušenja i nove kanonade udaraca na podu, kojima je vjerojatno još jednom uzeo rundu. Napadao je par puta vrat, no Prochazka je i to obranio.

Izazivač se budi u trećoj rundi

Čehova najbolja runda bila je treća. Ona u kojoj je nakon minutu i pol još dva puta završio na podu, no kod drugog se uspješno okrenuo i on došao do gornje pozicije. Uslijedile su dvije minute dominacije, tijekom koje Jiri plasira ogroman broj udaraca, no čvrst je Glover, izdržao je i to.

Četvrta je runda bila svojevrsna repriza prve dvije. Još jednom je Brazilac prepoznao svoje prilike, odveo borbu na pod i tamo dominirao. Ovog puta gušenje mu je bilo nikad bliže, ali Prochazka se izvukao pa čak i vratio u gornju poziciju. Krenula je nova serija udaraca, no vjerojatno nedovoljna da ukrade rundu.

Glovera pola minute dijelilo od pobjede

U posljednjih pet minuta oba borca ušli su umorni, ali spremni na sve i prvi koji je ozbiljno zaprijetio bio je Glover. Trebalo mu je samo pola minute da pogodi kroše, kojim je ozbiljno uzdrmao izazivača i onda radi pogrešku. Krenuo je na giljotinu, ali ruke su mu skliznule i Prochazka je završio u gornjoj poziciji. Ustao se Glover i nastavio dominirati na nogama, polako se kretajući prema obrani titule. 

Joanna Jedrzejczyk Umirovila se jedna od najvećih ikad: "Volim život, želim biti majka i poslovna žena" divider

Dvije minute prije kraja novo rušenje i činilo se da Glover sigurno vodi borbu prema svojoj pobjedi. I onda samo minutu prije kraja, 29-godišnji Čeh koristi posljednje atome snage za okret i sad on dolazi do gornje pozicije na leđima. Krenuo je udarcima, Glover je pokušao pobjeći, ali u tom bijegu radi grešku, Jiri dolazi do vrata i samo pola minute prije kraja prisiljava Glovera na tapkanje. Pola minute prije kraja Brazilac je tapkao i Jiri je došao do titule UFC prvaka.

Češka je na nevjerojatan način dobila UFC prvaka, a sudačke kartice jasno daju do znanja kako su Teixeire samo sekunde preostale do obrane titule. Na jednoj je vodio uvjerljivo, ja jednoj za jedan bod i minimalno bi borba završila neodlučeno, ako bi suci Jiriju dali posljednju rundu i svakako bi zadržao pojas.

Ovako titula mijenja vlasnika, nakon jedne fantastične borbe, ponajbolje ovogodišnje.

Teixeira vs. Prochazka - sudačke kartice Teixeira vs. Prochazka - sudačke kartice (Foto: UFC)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider