FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
uživo na gol.hr-u

Tko je Tsuyoshi Kosaka, Mirkov protivnik i prvi čovjek koji je pobijedio Fedora?

Cro Cop se ove nedjelje u Japanu bori protiv tamošnjeg legende Tsuyoshija Kosake.

Tsuyoshi Kosaka (Screenshot)

Nova TV i GOL.hr u nedjelju donose još jednu borbu legendarnog Mirka Filipovića. Cro Cop se u izravnom prijenosu na našem portalu od 11:30 bori protiv čovjeka s kojim nikad nije ušao u ring. Obojice su legende u Japanu i dio generacije zbog koje smo i zavoljeli ovaj sport.

Tsuyoshi Kosaka jedan je od onih boraca koji se borio u raznim organizacijama. Prije mitskog Pridea, japanska je publika upoznala kasnije legende poput Fedora, Minotaura, Dana Hendersona i Randyja Couturea u organizaciji Rings. Upravo se na njihovom turniru ''Kings of Kings'' dogodio najpoznatiji meč Kosakine karijere.

Tada 24-godišnji Fedor Emelianenko stigao je u Osaku kao mladi borac s tri pobjede u prve tri borbe MMA karijere. U prvoj borbi turnira Fedor je pobijedio Ricarda Aronu, no iznad lijevog oka u toj je borbi zaradio posjekotinu.

Samo 17 sekundi nakon početka finalne brobe, Kosaka je laktom otvorio istu ranu i krv se više nije mogla zaustaviti. Sudac je prekinuo meč i pobjedu dodijelio Kosaki. Radilo se o ilegalnom udarcu i borba je trebala proglašena ''no contest'' ili diskvalifikacijom Kosake. No prije 17 godina u Japanu pravila nisu nekad bila sasvim jasna.

Fedora nakon toga čak deset godina nitko na svijetu nije pobijedio. Sve do onog šokantnog početka kraja mita o Posljednjem ruskom caru kojeg je s trona skinuo Fabricio Werdum u Strikeforceu.

Dok je taj prvi poraz Fedora bio početak njegove karijere, Kosakina pobjeda stigla je u drugoj polovici bogate karijere japanske legende. Nakon toga borio se u UFC-u, koji je tada bio u sjeni Pridea, a onda je odradio i nekoliko borbi u samom vrhu. Kraj Kosakine karijere dogodio se upravo u Prideu kada ga je tehničkim nokautom 2008. pobijedio Mark Hunt.

Kosaka se može pohvaliti da je izborio neodlučen rezultat protiv legendarnog Minotaura (nekoliko mjeseci prije pobjede protiv Fedora), no i Brazilac i Rus kasnije su ipak uspjeli pobijediti Japanca.

Tko će slaviti u nedjelju u Saitama Areni (GOL.hr 11:30)?

Ukupno glasova:

Dva gladijatora za mlađu generaciju

S Mirkom Filipovićem se nikad nije borio. Prilika za to stigla je u njegovoj 48. godini. Neuništivi Kosaka vratio se na poziv Rizina borbama 2015. kada je pobijedio Belattorovog borca Jamesa Thompsona. Prošle je godine na World Grand-Prixu izgubio od estonskog gorostasa Baruta kojeg je baš Cro Cop pobijedio na putu do finala.

"Razlog zašto smo odabrali Kohsaku za Mirkovog prvog protivnika na odbrojavanju do umirovljenja je to što vjerujemo kako će on pružiti Mirku sjajan otpor te kako se neće predavati niti odustati ni u jednom trenutku. Kosaka se uvijek borio iskreno i iz svog srca te je pomogao da japanska MMA scena postane ovo što je danas. On je motiviran da Mirku pruži onakvu borbu u kakvima se on želi natjecati te borbu iz kakve mlađe generacije imaju što za naučiti. Spremni smo gledati dvije legende koje su kondicijski u formi koja pruža spektakularnu borbu", poručio je osnivač Rizina i bivši predsjednik organizacije Pride Nobuyuki Sakakibara.

Bolje najave za nedjeljni obračun u legendarnoj Saitama Areni jednostavno nema. Izravni prijenos borbe Cro Cop - Kosaka gledajte u nedjelju od 11:30 na GOL.hr-u te u snimci od 20:45 u programu Nove TV.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider