FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ODLUKA KOJA JE PODIJELILA JAVNOST

Robertu Soldiću nitko ne može osporiti izbor, njegova odluka po svemu je ispravna

Različita su mišljenja o nastavku karijere Roberto Soldića u singapurskoj ONE Championship organizaciji.

Roberto Soldić (Foto: YouTube (KSW))

Roberto Soldić svoju karijeru nastavit će graditi u redovima ONE Championshipa, velike azijske promocije koja mu je ponudila nešto što drugi nisu, odnosno čiji se način rada razlikuje od konkurencije. Dok dijelom moramo biti razočarani što nismo dobili novog hrvatskog borca u UFC-u, drugim dijelom moramo zaključiti kako je ovo prava odluka.

Naravno, nećemo to zaključivati bez da dajemo pravo obrazloženje, odnosno bez da objasnimo što je presudilo i zašto je singapurska promocija bila pravi izbor.

ONE i UFC imaju različit "modus operandi"

Robertov tim danas je otkrio kako su usmenu ponudu UFC-a dobili u ožujku te kako je ista bila dobra, ali da je sve ostalo na tome, odnosno da su se pismeno javili tek kad je sve bilo gotovo. Onome tko razumije stanje stvari tako što ne treba biti čudno.

ONE Championship Što znamo o ONE Championshipu, novoj organizaciji Roberta Soldića? divider

UFC se postavio kao lider na borilačkom tržištu, kao promocija koja nudi ono najbolje, kao promocija gdje jesu najbolji te je činjenica da se nitko ne može zvati svjetskim MMA prvakom ako ne savlada nositelja UFC pojasa.

Može netko držati titule više top promocija, no UFC je ono što se priznaje. Postoje ONE prvak, Bellator prvak, PFL prvak i još gomila raznih prvaka, ali svjetski prvak samo je onaj UFC-ov. To je nepobitna činjenica.

No, s takvim postavljanjem UFC je napravio i jednu svoju posebnu strategiju. Oni nisu organizacija koja će nekoga moliti i posebno vabiti ili kupovati, oni nisu organizacija koja će nekoga dva puta kontaktirati. Oni ne dozvoljavaju borcima da budu veći od njih te traže da se od strane boraca zove i kontaktira njih.

Znaju da su većinom već u startu svima prva opcija i tu imaju takvu startnu pregovaračku poziciju. I njima nije problem izgubiti pokojeg borca zbog takvog pristupa jer i dalje svoju poziciju vrlo sigurno drže.

Chatri je Soldiću osobno pokazao što može dobiti

S druge strane, ONE Championship je promocija koja radi drugačije. Promocija koja borcima pristupa otvorenije i koja im odmah u startu sve nudi. Nije bez razloga Chatri Sityodtong osobno ugostio Soldića i njegov tim u ONE-ovom sjedištu te mu osobno pokazao sve što tamo može dobiti. To od Dane Whitea nećete vidjeti.

Već samim time ONE pobjeđuje na jednom polju i dolazi se do toga da UFC i dalje kao glavni argument ima svoju veličinu te to da su oni organizacija gdje se borci žele dokazati, gdje ih fanovi žele vidjeti i gdje se uostalom može najviše zaraditi. No, ne samim prvim ugovorom, ne samim dolaskom. UFC daje priliku da se za to u njihovom Octagonu izboriš, ali osim u iznimnim slučajevima si samim dolaskom u istoj poziciji kao većina.

gol expired Soldić stigao u Zagreb: "Ovo je veliki dan za moju Hrvatsku i regiju, idem napraviti ono što nitko nije u povijesti" divider

Soldić je ovim putem pametno promislio i kao još uvijek vrlo mlad borac odabrao ono što je osjetio te što je vidio. Naravno da mu zanimljivo zvuči ono što sam ponavlja, a to je prilika postati prvak u više različitih sportova. Ali, budimo realni, to je samo šlag na tortu, on je svoju odluku donio i bez toga.

Roberto je odlučio prihvatiti ponudu onoga tko će ga od početka cijeniti i tko će ga od početka platiti onoliko koliko vrijedi te ga postaviti u poziciju zvijezde, što on sa svojim referencama iz KSW-a svakako zaslužuje biti.

Ovdje će biti zvijezda, a UFC je i dalje opcija za budućnost

Za UFC nikako nije kasno, posebno jer će kroz ONE imati priliku doći do toga da postane onaj za koga će UFC zagristi, a takvih je uistinu malo. To nisu spremni bili na kraju napraviti niti za velikog Fedora.

Pokušat će RoboCop biti posebniji i od njega, a za tako što će imati veliku priliku u promociji koja ga već sada neizmjerno cijeni te koja mu je spremna organizirati borbu u domovini. A znamo koliko rijetko ONE napušta Aziju te kako su to do sada radili u pravilu putem manjih "Road to ONE" priredbi.

gol expired Spektakl na vidiku! ONE stiže u Hrvatsku s Robertom Soldićem u glavnoj borbi divider

Umjesto situacije gdje bi bio jedan od mnogih boraca iz vrha i gdje bi ga čekao "red ubojica" do borbe za UFC titulu, a tek time onu pravu slavu i onu pravu razliku u zaradi, Roberto dolazi u globalno jednako veliku promociju gdje će od samog početka biti jedna od glavnih zvijezda. 

 

Chatri Sityodtong je to prepoznao i upravo zbog toga se oko angažmana Roberta potrudio sam. Nešto je to što Dana White nikad ne bi napravio sam. Velike su to razlike koje nekim borcima odluku zapravo olakšavaju.

Mi možemo biti ponosni što ćemo imati priliku gledati hrvatskog borca gdje ispisuje svjetsku borilačku povijest. To naravno neće biti to dok ne krene u lov na UFC-ov pojas, ali i to bi u budućnosti trebalo doći. Roberto si je samo umjesto uspona kroz UFC-ov roster odabrao uspon putem ispisivanja povijesti u ONE Championshipu.

To je glavni razlog zašto mu baš nitko ne bi trebao kritizirati i osporavati izbor. Odabrao je ono gdje ga već sada cijene onoliko koliko zaslužuje. I sad je vrijeme da im za to uzvrati kvalitetom svojih borilačkih izvedbi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider