FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
OVO IZGLEDA NEVJEROJATNO

Protivnik Alena Babića u statistici ima jedan podatak praktički neviđen kod boraca koji napadaju titulu

Lukasz Rozanski u boksačkoj karijeri odradio je tek 25 rundi, a kod samo 12 njih je dočekao i gong za kraj.

Lukasz Rozanski (Foto: Guliver Images)

Samo jedan dan je preostao do jednog od najvećih mečeva hrvatskog boksa od osamostaljenja. Alen Babić će se u poljskom Rzeszowu boriti za titulu svjetskog prvaka bridger kategorije prema WBC-u. Pokušat će osvojiti najcjenjeniji svjetski pojas i postati prvi čovjek nakon Mate Parlova koji će ga donijeti u Hrvatsku. 

Protiv sebe će imati puno faktora, prije svega publiku koja će u velikom broju doći podržati svog boksača, čovjeka koji je zapravo projekt, prije svega grada Rzeszowa, a onda i poljskog sporta.

Sve mečeve odradio u Poljskoj

Velika borilačka nacija već dugo ima boksače u svjetskom vrhu, ali malo je onih koji uspiju zakoračiti na tron. Posljednjeg svjetskog prvaka imali su 2015. i 2016. godine, kad je titulu lakoteške kategorije držao Krzysztof Głowacki, prije nego je doživio poraz od Oleksandra Usika.

Tako ne treba čuditi što su odabrali boksača kojeg su izgradili na jedan vrlo neobičan način te su ga doveli do napada na svjetski pojas. Na domaćem terenu, u njegovom rodnom gradu.

37-godišnji Rozanski do sada je odradio 14 mečeva i baš svi su održani na području Poljske. Upisao je pobjede u svakom od njih, 13 puta nokautom, a nikad nije otišao dalje od četvrte runde. Jedini meč koji je pobijedio sudačkom odlukom je na četiri bio ugovoren.

Naš novinar Mario Katušić najavljuje meč u On Weight podcastu

Tek u 12 rundi dočekao kraj

Vrijedi napomenuti kako je u karijeri odradio tek 25 rundi, od čega je samo u 12 njih dočekao gong za kraj, što je nevjerojatan podatak za nekoga tko se bori za svjetsku titulu. Ali isto tako podatak koji nam samo potvrđuje gore navedeno, Rozanski je projekt. Državni, gradski, vlastitih promotora, zapravo nebitno.

Alen Babić ih je samo u posljednjem meču, protiv Adama Balskog, odradio deset.

Protivnici s kojima se do sada susretao također nisu neka velika vrijednost. Izuagbe Udonog bio je potencijal, ušao je u njihov meč s omjerom 18-1, no od tog poraza 2019. godine se više nije borio.

Iz posljednjeg meča, kojeg je odradio u svibnju 2021. godine, Rozanski nosi pobjedom prekidom u prvoj rundi nad Arturom Szpilkom, no to u ringu nije bio isti Szpilka kao iz meča protiv Deontaya Wildera. Ono je bio boksač koji je protiv Bronze Bombera odradio osam izjednačenih rundi, koji je oduševljavao svojim eskivažama. U meču protiv Rozanskog je bio nespreman boksač koji je četiri puta u dvije i pol minute završio na podu.

Ne znamo što zapravo donosi Poljak, ne znamo kakav će biti protiv boksača koji će od prve sekunde krenuti žestoko, što je i njegov stil. Ne znamo kako se snalazi protiv boksača koji ulazi u tijelo i krati distancu. Ali znamo da ima opasan udarac, bez obzira na to kakvi su mu dosad bili protivnici.

Na Alenu Babiću je iskustvo, a prema viđenom i tehnička kvaliteta, no u jednom meču je potrebno više od toga. Zbog toga se veselimo sjajnom okršaju koji uistinu može svašta ponuditi. Neovisno o tome, mi se nadamo da pojas napokon dolazi u Hrvatsku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider