FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
velika kriza

Poniženje za svjetski boks: Jedini u povijesti sporta kojima se to dogodilo

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio je suspenziju Međunarodne boksačke federacije (AIBA) koja tako neće moći organizirati boksački turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Filip Hrgović protiv Yoke 2016. u Riju (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Okupljeni na 134. zasjedanju u Lausanni članovi MOO-a jednoglasno su prihvatili preporuku izvršne komisije donesenu 22. svibnja koja je tada predložila suspenziju AIBA-e u organizaciji boksačkog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine.

AIBA je tako postala prva međunarodna federacija kojoj nije dozvoljeno sudjelovanje u organizaciji vlastitog sporta na OI.

MOO je također utvrdio detaljnu organizaciju kvalifikacijskih turnira koji će se održavati između siječnja i kraja ožujka 2020. u Kini (Azija i Pacifik), u Londonu za Europu, u Dakaru za Afriku i u Buenos Airesu za Amerike. Zadnji svjetski kvalifikacijski turnir će se održati u Tokiju u svibnju 2020.

Jorge Cota Zbog brutalnog nokauta umalo ispao iz ringa: Je li sudac ipak pogriješio? divider

"Boksači će tako imati dvije prilike da se kvalificiraju za nastup na OI, na regionalnom turniru i i na svjetskom turniru", pojasnio je MOO.

Organizacija kvalifikacija za olimpijski boksački turnir povjerena je radnoj skupini na čijem čelu je Japanac Morinari Watanabe, član MOO-a i predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije.

AIBA trenutačno proživljava krizu. Pakistanac Anwar Chowdhry, predsjednik od 1986. do 2006., suspendiran je doživotno 2007. zbog financijskih malverzacija. Tijekom njegova predsjedanja više sudačkih odluka na olimpijskim igrama pratile su sumnje vezane za korupciju, poput pobjede Južnokoreanca Park Si-huna nad Amerikancem Royem Jonesom Jr. na OI u Seulu 1988.

Iako je dokazano da su suci bili korumpirani, američki boksač nije dobio zlatnu medalju.

Ngannou udara Dos Santosa (Foto: GOL.hr) Francis Ngannou brutalno i ekspresno nokautirao Dos Santosa, pa poručio: "Želim pobjednika meča Stipe - DC" divider
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider