FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
PRIČA VRIJEDNA FILMA

Ovisnost, debljina, suicidalne misli, obiteljske tragedije i povratak pobjedama: Karijeru Tysona Furyja nitko neće ponoviti

Priča Tysona Furyja niti blizu nije povezana samo uz ono što prezentira unutar ringa.

Tyson Fury (Foto: Afp)

Iako je sve što je stvorio izgradio nastupima u ringu, Tyson Fury neke od svojih zanimljivijih priča, onih koje su velikim dijelom zaslužne za zvjezdani status kakav ima, izgradio je izvan njega. Na račun svog karaktera, ali i nevjerojatnih životnih okolnosti koje su ga učinile ovime što je.

Već od rane mladosti njegov život bio je sve samo ne običan. Rođen u je "Irish Traveler" obitelji, odakle dolazi njegov nadimak „Kralj cigana“. Iako, tu vrstu cigana ne smijemo stavljati u isti koš s nekim drugim narodima koji nose taj naziv. Jeste li gledali film „Snatch“. Sjećate li Mickeya, lika kojeg je odigrao Brad Pitt? O takvoj vrsti cigana je ovdje riječ.

Fury je već sa 11 godina napustio školu da bi s ocem i braćom radio na izgradnji ceste. Boksom se krenuo baviti godinu ranije, a trenirao ga je otac John, inače i sam u to vrijeme boksač. Nakon što je John završio u zatvoru, brigu za Tysonov boks preuzeli su stričevi, od kojih je Hughie preminuo, a Peter s vremenom također završio u zatvoru. Problemi sa zakonom su dakle itekako vezani uz njegovu obitelj.

Pored toga svega uspio je napraviti respektabilnu amatersku karijeru, tijekom koje je 2007. godine, kao 19-godišnjak, postao juniorski prvak Europske Unije, dok je godinu kasnije došao do britanske titule. Tada je odlučio prebaciti se na profesionalni boks.

Dolazak na svjetski vrh rezultirao je privatnim ponorom

U prvih sedam profesionalnih godina odradio je 24 meča te u svima slavio. Savladao je tim putem neka dokazana imena pa je tako došao do prilike napasti svjetsku titulu. U Britaniji je tada već zabavljao javnost svojim nastupima te posebno izjavama, a na borbe je krenuo prozivati i trenutne UFC-ove teškaše. Na marketingu je dobro radio.

Krajem 2015. godine zaustavio je dominaciju Vladimira Klička, ali s najvećim trenutkom njegove sportske karijere, privatni život počeo mu je propadati. Vrlo brzo je platio danak slavi i bogatstvu pa je počeo prekomjerno konzumirati alkohol, a onda i droge. Brzo je došao do gotovo 200 kilograma, a kamere telefona često bi ga u izlascima uhvatile u nepoželjnim pozama ili situacijama.

Osim toga, otkrio je Tyson kasnije kako je imao žestoke suicidalne misli. Nekoliko puta bio je blizu da se automobilom samo zaleti s mosta i tvrdi kako ga je misao na Boga i obitelj uspjela od toga u posljednji trenutak odvratiti. Dvije i pol godine Tyson Fury živio je životom na kakvom bi mu rijetko tko zavidio. No, njegova supruga Paris vjerovala je u njega te su se zajedno uspjeli vratiti.

Tyson se riješio ovisnosti te viška kilograma i u ljeto 2018. godine bio je ponovno u ringu. Tim se putem testirao i shvatio je da još uvijek može boksati na visokoj razini. Već u prosincu iste godine ušao je po prvi put u ring s Deontayem Wilderom, a daljnja priča dovodi ga na svjetski vrh i do statusa najpopularnijeg teškaša današnjice.

Ima veliku obitelj, no dvoje djece su izgubili

Kad smo već spomenuli suprugu Paris. Fury i ona imaju šestero djece, no i dvije tragedije. Prvo dijete izgubili su 2014. godine, odnosno došlo je do spontanog pobačaja, dok je još jedno dijete, rođeno 2018. godine, nažalost rođeno prerano i nije preživjelo. Ipak, čini se kako je na putu sedmo, tako da obitelj Fury može biti sretna tim blagoslovom. Uostalom, Tyson je najavio kako se sad namjerava u potpunosti posvetiti obitelji pa ju možda proširi još više.

Ako se Tyson Fury uistinu umirovio, pomalo je nevjerojatno da je to napravio sa samo 33 godine. Gledajući kako izgleda njegova priča te kako se već jednom vratio s dva, rekli bismo da je u te 33 godine proživio dva života. A on je zapravo u godinama kad mnogi boksači kreću ostvarivati svoje najveće uspjehe. On tvrdi kako je u boksu postigao sve što mu je ikad bilo cilj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider