FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
NEPORAŽEN I SAMOPOUZDAN

Najčuvanija australska tajna: Tko je čovjek preko koga će Filip Hrgović tražiti pobjedu karijere?

Demsey McKean stat će ispred Filipa Hrgovića u meču gdje El Animal mora potvrditi sve ono što sam govori za sebe.

Demsey McKean (Foto: Profimedia)

Večeras nas u londonskoj O2 Areni očekuje veliki boksački spektakl u kojem nas uoči glavne borbe večeri očekuje meč Filipa Hrgovića i Demseyja McKeana.

Prije nešto manje od godinu dana Filip Hrgović je posljednji put ušao u ring. Savladao je tada Zhileija Zhanga, čime je potvrdio status službenog izazivača za titulu teške kategorije prema IBF-u.

No, nije oduševio svojim tadašnjim nastupom. Bilo je puno kritika, a mnogi analitičari su smatrali kako pobjedu uopće nije trebao niti ostvariti. Zbog svega toga, unatoč do tada najvećoj pobjedi, nije napredovao tamo gdje je najvažnije, u očima publike, jer oni su ti koji moraju imati želju gledati ga na najvećoj sceni.

Hrgović godinu dana bez meča, to je previše

Status mu se ove godine malo popravio, nakon što je Kinez potvrdio svoju vrijednost fenomenalnom i uvjerljivom pobjedom protiv Joea Joycea. Tad je boksačka javnost shvatila kakvog je protivnika Filip imao protiv sebe i to nedugo nakon smrti oca.

Filip Hrgović Filip Hrgović tehničkim nokautom pobijedio dosad neporaženog Australca i sad čeka priliku karijere! divider

Nažalost, da bi njegove dionice više vrijedile, on se mora češće boriti i godinu dana pauze nikako nije donijelo profit na bilo kojem polju.

Upravo zbog toga je meč protiv Demseya McKeana najvažniji dosad. I više nije samo pobjeda ono što Hrgović mora dohvatiti. Tražit će se nastup, atrakcija, ali i ponešto duži jezik nego što ga je dosad prezentirao, Filip će morati postati zanimljiv i onim "casual" pratiteljima.

Dakle, tko je boksač preko kojeg će El Animal morati odraditi sve navedeno i napokon se plasirati tamo gdje tvrdi da mu je mjesto? Pokušat ćemo što detaljnije objasniti.

Tko je Demsey McKean?

Demsey McKean je prije svega neporažen boksač, čiji sami omjer je bolji od Hrgovićeva. Filip je na 15-0, dok je 32-godišnji Australac na 22-0, uz 14 slavlja nokautom.

Ono što ipak odaje neku realniju sliku njegovog omjera je činjenica da je čak 20 mečeva odradio u Australiji, uz tek jedan u Engleskoj i jedan u SAD-u.

Niti BoxRec ne cijeni baš puno taj njegov omjer te je na njihovoj ljestvici tek 54. teškaš svijeta, točno 40 pozicija ispod Hrgovića.

No, Australija je boksačka država, a on se potvrdio kao najbolji teškaš u njoj pa je prema tome dobio priliku izgraditi svoj status i naravno svoj omjer. 

Filip Hrgović Sve je spremno za spektakl u Londonu: McKean neznatno teži od Hrgovića divider

Profesionalac, uvijek u dobroj formi

Visok je 198 centimetara i u mečevima najčešće ima oko 110 kilograma. Tjelesna sprema mu je po pravilu odlična i vidi se da je konstantno u treningu te da je sportaš i profesionalac prije svega.

Što se tiče vještine, mora se priznati da posjeduje odličnu tehniku te raznovrstan arsenal udaraca i kretnji. Naravno, to sve je iz analize njegovih dosadašnjih mečeva, gdje je razlika u klasi uglavnom bila na njegovoj strani. Stoga je mogao protiv većine protivnika izgledati kao pravi majstor.

Koliko je zapravo dobar, ne možemo znati. Činjenica je da su ga mnogi veći, uspješniji i poznatiji boksači zvali u svoje trening kampove, dakle vidjeli su ga kao nekoga tko im može pružiti ozbiljan izazov u pripremama za njihove mečeve.

Na jedan detalj Hrgović mora posebno paziti

Većinu vremena se bori u kontragardu i poziciju gradi prednjim direktom, što za Filipa, koji zna ostaviti svoju lijevu stranu nešto otvorenijom, nije dobra vijest. No, isto tako znamo kako se on u pripremama sigurno posebno bazirao na taj aspekt Demseyovog stila.

Njegovom glavnom karakteristikom ipak možemo zvati samopouzdanje, koje je vjerojatno maksimalno moguće nakon što je ugovorio meč za kakav boksači njegovog statusa žive. Meč preko kojeg on ima priliku uskočiti u prvu ligu.

To se vidi po apsolutno svim njegovim izjavama te izrazu lica dok ih daje. On je apsolutno uvjeren kako je dočekao svoju priliku i kako će pobijediti Filipa, a također svoj moral može podizati statusom autsajdera.

Tko će slaviti večeras?

Ukupno glasova:

Status autsajdera također mu ide u prilog

Strane kladionice Hrgovića drže na otprilike 85% šanse za pobjedu, a tečaj na njega varira između 1.13 i 1.20, kako na kojoj kladionici. S druge strane, pobjedom McKeana oni koji mu vjeruju mogu šesterostruko uvećati svoj ulog.

Po prvi put u karijeri ugovorio je meč na 12 rundi, a i nema toliko ukupnog iskustva kao Hrgović, budući da nije imao aktivnu amatersku karijeru. Ona je s Filipove strane vjerojatno najbogatija od svih današnjih top teškaša, prije svega zbog svega što je napravio u nekadašnjoj WSB ligi. 

Uvijek je lakše biti autsajder, jer se pobjedom može puno više dobiti, a pritisak je apsolutno manji. McKean je zbog toga izuzetno opasan, ali takav i treba biti svaki protivnik kad se nalazi u poziciji Filipa Hrgovića. Laki mečevi mu nikako ne bi išli u prilog. Uostalom, takvih je imao već i previše.

Čeka nas australsko boksačko iznenađenje. Vjerujemo da ipak neće biti neugodno nego da će Filip stati iza svojih riječi. Njih inače nema puno, ali one koje izgovara su poprilično jake i izravne. Je li najbolji teškaš svijeta? Ne znamo, ali se veselimo prilici da to pokuša dokazati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider