FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
DVOSTRUKE NJEGOVE VISINE

Najbolji hrvatski sportaš 20. stoljeća dobiva spomenik u svom rodnom kraju

Splitsko-dalmatinska županija donijela je odluku od postavljanju spomenika Mati Parlovu.

Zvonimir Vujin i Mate Parlov (Foto: Guliver Images)

Mate Parlov jedini je boksač u povijesti koji je ujedinio svjetsko, europsko i olimpijsko zlato kao amater te europski i svjetski naslov kao profesionalac u istoj kategoriji.

Zbog svega toga je proglašen 2000. godine hrvatskim sportašem 20. stoljeća u izboru sportskih novinara, a u Puli, gdje je živio do kraja života, dobio je 2021. godine kip na Giardinima, blizu njegovog legendarnog kafića. Tamo ga se moglo svakodnevno vidjeti od kraja karijere pa do bolesti koja je 2008. godine prerano prekinula njegov život s navršenih 59 godina.

Spomenik Mati Parlovu u Puli Spomenik Mati Parlovu u Puli (Foto: Marijana Banko / CROPIX)

Mate se napokon vraća rudnoj grudi

No, sad će dobiti i nosi spomenik tamo odakle je njegovo porijeklo. Mate je naime rođen 1948. godine u Splitu, ali njegovi dolaze iz okolice Imotskog, odnosno iz mjesta Ričice.

Vodstvo Hrvatskog boksačkog saveza danas se sastalo s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, s kojima su dogovoreni svi završni koraci oko postavljanja Matinog spomenika u njegovom rodnom kraju.

Autor spomenika bit će Anto Jurkić, kipar koji je napravio Matin spomenik 2018. godine postavljen u Fažani, a koji je kod javnosti prošao puno bolje od gore spomenutog pulskog, autorice Marije Ujević Galetović.

Spomenik Mati Parlovu u Fažani Spomenik Mati Parlovu u Fažani (Foto: Srecko Niketic / Cropix)

Kako navode na stranicama HBS-a, monumentalni spomenik Mati Parlovu u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebao bi biti postavljen tijekom 2024. godine, a bit će izliven u bronci i s postoljem visok gotovo 3,5 metara.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider