FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
veliki turnir

Koronaskandal u Zagrebu: Roditelji i klubovi ogorčeni zbog masovnog natjecanja, sutkinja progovorila za Dnevnik Nove TV

U jednom Zagrebačkom hotelu traje Europsko klupsko prvenstvo u taekwondou. Na istom mjestu boravi i natječe se oko 400 sudionika, a prvi dan natjecanja ozbiljno su prekršene neke od ključnih epidemioloških mjera. Organizator pak izbjegava odgovore na ključna pitanja.

Otvoreno Europsko klupsko prvenstvo u taekwondou otkazano je prvi put u travnju. U trenutku obaranja rekorda u broju zaraženih u Hrvatskoj, Tekvando klubovi Jastreb i Karlovac te Europska tekvando federacija ipak su odlučili organizirati natjecanje na kojem je bilo prijavljeno više od 600 natjecatelja iz 43 zemlje.

Koliko je točno natjecatelja stiglo u Zagreb nismo uspjeli saznati od organizatora, no neslužbene informacije govore oko 400. Svi su smješteni na istom mjestu, u hotelu gdje se i natječu. Bilo im je obećano poštivanje strogih epidemioloških mjera koje su propisane u Hrvatskoj.

No, već prvog dana nastao je kaos. Iako nas je organizator još u subotu uvjeravao da nije istina kako su nastupali natjecatelji koji su, naknadno se saznalo, bili pozitivni na Covid, te kako natjecanje nije bilo prekinuto zbog toga, demantirala ih je objava na stanicama Europske tekvando federacije. Ali i sutkinja koja je željela ostati anonimna.

"Neki su se borili, a nisu imali nikakav test, nego su ga tek kasnije, oko pet-šest-sedam, više ne znamo koliko je bilo sati, dobili."

"Od ekipa se tražilo da dođu s pravim PCR testom, od njih se stvarno tražilo PCR testove... Većina su došli, ali neki i nisu."

Javili su nam se ogorčeni roditelji, kao i klubovi, a svi su složni: zdravlje djece koja su se taj dan borila dovedeno je u pitanje. Jer mjere se nisu poštivale, barem ne u prostorima van dometa kamera.

gol expired Svi pričaju o Hrgoviću i Babiću, bivši hrvatski boksač tvrdi: "On je talentiraniji od obojice" divider

"Ispred dvorane je bio blago rečeno kaos. U tom dijelu za zagrijavanje, stvarno u više navrata u danu je bilo apsolutno previše ljudi. Oni su se svi zagrijavali, to je zatvoreni prostor."

Inače, naša je sugovornica s još nekoliko kolega završila u samoizolaciji u jednom drugom Zagrebačkom hotelu jer se niti suce nije pravovremeno testiralo.

"Išli smo jedan po jedan, štapić u nos i za pet minuta smo dobili papirić da li smo pozitivni ili negativni."

Naknadno se pokazalo kako je i jedna od sutkinja koja je bila u kontaktu s natjecateljima pozitivna na Covid 19.

"Poslala sam im službeno mail, da što se događa, da mi čekamo, a nitko nam ništa ne javlja... Onda su nam tek odgovorili da je pozitivna."

"Da, u subotu je cijeli dan sudila kao i mi svi."

Tko je točno bio zadužen za provedbu testova organizator ne otkriva. Ministarstvo turizma i sporta pokrovitelj je natjecanja, pomogli su s pola milijuna kuna, a organizator je danas Ministarstvu demantirao bilo kakve probleme u protokolu. Zanimljivo je i kako održavanje ovog natjecanja, upravo zbog visokog epidemiološkog rizika nije podržao Taekwondo savez Hrvatske.

"Hrvatski taekwondo savez je donio odluku o suspenziji svih natjecanja u Hrvatskoj u ovoj godini. Jer smo smatrali da je zdravlje sportaša najvažnije, na prvom mjestu. I smisao bavljenja sportom je unaprijeđenje zdravlja nacije", rekao je predsjednik Ante Nobilo.

Dva dana nakon propusta u epidemiološkim protokolima, organizator i dalje tvrdi kako se ništa nije dogodilo te izbjegava odgovore na konkretna pitanja.
Ipak, od optužbi kako se bavimo glasinama i neprovjerenim informacijama, u prepisci mailom došli smo do neslužbenog priznanja o pojavi covida na ovom natjecanju.

gol expired Pogledajte sjajan video kojim su Englezi najavili dolazak Halilovića: Već su mu posvetili i navijačku pjesmu divider

"Pa jasno i kratko... Neodgovorno. Neodgovorno do krajnjih granica", smatra sutkinja.

"Mi smo kao taekwondo savez Hrvatske danas uputili organizacijskom odboru mail da vidimo kakvi su im bili protokoli za zaštitu od epidemije. od koga su ti protokoli odobreni i da li su postupali po tim protokolima", kaže Nobilo.

Iako možemo razumjeti želju sportaša za natjecanjem, ostaje pitanje je li zaista bila ispravna odluka organizirati ga u trenutačnoj situaciji, pogotovo kada se zna da u taekwondou od proljeća nigdje u Europi nije organizirano natjecanje ovakve masovnosti, baš zbog epidemiološke situacije. Jedna sportska priredba u Hrvatskoj tako je postala potencijalno žarište, nadajmo se bez većih posljedica za same sudionike.

U međuvremenu, organizatori su sve demantirali i oglasili se priopćenjem uz koji su priližili kopiju dokumenta inspekcije.

"Sportsko natjecanje bez gledatelja. Mjerenje temperature na ulazu iz predvorja hotela, postavljene obavijesti za nošenje maski, postavljen dezinficijens, uzimanje uzoraka sudionika za testiranje dan ranije, vodi se evidencija prisutnih osoba i izmjerene temperature. Postoji drugi vanjski ulaz koji se povremeno otvara radi prozračivanja i pristupa hitne pomoći. Za vrijeme inspekcijskog nadzora u prostorijama od oko 1800m2 nalazilo se otprilike 100 ljudi. Održava se razmak od 1,5m. Natjecanje i ulaz sudionika se održava prema rasporedu. Svi sudionici nose maske za lice. Svi prostori se dezinficiraju više puta dnevno. Nakon svake upotrebe sportska oprema se dezinficira", naveli su rješenje inspekcije.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider