FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
NOVI IBF-OV BROJ 2

Je li ovo Hrgovićev idući protivnik? U subotu je kao autsajder savladao bivšeg prvaka svijeta, a sanjao ga je Tyson Fury

Proteklog vikenda do pobjede karijere došao je Otto Wallin, koji je u meču za IBF-ovog drugog izazivača savladao Murata Gassieva.

Filip Hrgović i Otto Wallin (Foto: Guliver Images / AFP)

Situacija u vrhu svjetskog boksa tema je za jednu dobru dizertaciju. Imalo bi se tu štošta napisati o raznim segmentima unutar "slatke znanosti". Od poslovnih pa do onih sportskih, jer jedni bez drugih ne idu.

U takvoj situaciji imamo veliki broj boksača koji jednostavno predugo čekaju svoju priliku za napad na vrh. Čak i za priliku odraditi neki značajniji meč kojim bi mogli iskoračiti na onu glavnu scenu, kojim bi mogli izgraditi ime.

Hrgoviću slijedi novo čekanje, ali vjerojatno i ozbiljni ispiti

To smo jako dobro upoznali na primjeru Filipa Hrgovića, ispred kojeg je novo čekanje napada na svjetsku titulu, iako ima poziciju prvog izazivača IBF-a. No, Tyson Fury i Oleksandr Usik odradit će minimalno dva meča, što znači da za Filipa napada na titulu nema gotovo sigurno do 2025. godine.

Što će on u međuvremenu po pitanju karijere raditi? Vjerojatno će morati braniti svoj status ili se čak boriti za privremenu IBF titulu kojom bi status izazivača još legitimnije potvrditi. 

Filip Hrgović o meču Usika i Duboisa

Mečevi kakve je godinama odrađivao, a kakvi bi mu danas, kad napokon ima ono što je tražio, vjerojatno dobro došli za održavanje forme dok čeka Usika ili Furyja, više vjerojatno neće biti opcija. On sad u svom vlasništvu ima nešto što drugi boksači žele.

Protivnika ćemo tražiti na IBF ljestvici

Naravno, iduće je pitanje tko bi mu tu mogao biti protivnik, a odgovor na to smo dobili proteklog vikenda.

Naime, IBF neko vrijeme nije imao svog drugog izazivača. Na ljestvici gdje treba biti 15 boksača pozicija broj dva neko je vrijeme stajala prazna, odnosno otkako je Luis Ortiz istu izborio prvog dana ove godine pa je se odmah odrekao. Zašto se ljestvica jednostavno nije pomaknula prema naprijed? To je pitanje za nekoga drugog, vjerojatno IBF ima svoje razloge.

Kakvi god ti razlozi bili, oni su doveli do meča za poziciju broj 2, koji je održan proteklog vikenda. U njemu su nastupili bivši svjetski prvak lakoteške kategorije, Murat Gassiev i Otto Wallin, koji je najpoznatiji po svom meču protiv Tysona Furyja.

Iako je Gassiev bio popriličan favorit, veliki dijelom zbog toga što je imao tek jedan poraz i to od Oleksandra Usika, pobjedu je odnio Šveđanin. Napomenimo i to da je Gassiev pružio dosad vjerojatno najveći otpor Usiku, no bilo je dok su obojica bili u nižoj kategoriji. Borili su se tada za titulu apsolutnog prvaka, koja je otišla Ukrajincu.

Momak iz Vladivostoka dobro je krenuo nakon prelaska u tešku kategoriju, no ovog puta je naletio na krupnijeg, snažnijeg te naposljetku boljeg boksača.

Wallin četiri godine čekao novu veliku priliku pa oduševio

Wallin je nakon 12 rundi, gdje je u šestoj bio i blizu pobjede prekidom, odnio pobjedu podijeljenom odlukom sudaca. I ne, nije bilo neizvjesno i blizu. Sucu koji je bodovao 117-111 za Gassieva se trebala istog trenutka oduzeti licenca.

Jednostavno, Wallin je na račun svoje veličine i snage uspio zaustaviti Gassieva tamo gdje je najbolji i jednostavno ga je nadboksao te tako sebe doveo u jako dobru poziciju. Čekao je dugo veliki meč i kad ga je napokon dočekao, odradio je vrhunsku stvar.

A čekao ga je od rujna 2019. godine, kad je protiv Tysona Furyja doživio svoj dosad jedini poraz. I to tako da je zapravo bio blizu pobjedi. 

Tek jednom je Fury bio bliže porazu nego protiv Wallina, pri onom nevjerojatnom uskrsnuću u prvom meču protiv Deontaya Wildera. U trećoj rundi njihovog meča, pogodio je Wallin Furyja tako da mu je napravio veliku posjekotinu, a Gipsy King je danima nakon meča zahvaljivao vrhunskom "cutmanu", koji je nakon svake runde brinuo o toj posjekotini te ga svaki put dovoljno osposobio za nastavak, da sudac slučajno ne bi prekinuo meč.

Vjerovalo se da je dobar, sad je pokazao koliko

Osim tog udarca, pokazao je Wallin još puno toga u tom meču i očekivalo se kako neće dugo čekati novu priliku. Nije trebao, imao je za rujan 2021. godine dogovoren meč protiv Dilliana Whytea, ali Whyte je otkazao, a onda je Wallin čekao još dvije godine, da bi se borio protiv Gassieva.

Nakon ove pobjede, njegov omjer je 26-1, uz 14 pobjeda nokautom, ali ono za nas važnije je da bi trebao zauzeti IBF-ov broj 2 idući put kad ta organizacija objave svoje ljestvice.

Prema tome on postaje vjerojatni protivnik Filipa Hrgovića, posebno ako se IBF odluči uvesti privremenu titulu prvaka. Onda bi se za nju borili broj 1 i broj 2, a odbijanje borbe značilo bi uklanjanje s ljestvice, odnosno bacanje u vodu svega što je svaki od njih izborio.

Hrgoviću i Wallinu bi odbijanje međusobnog meča bilo nedopustivo

Nekome kao što su njih dvojica, kojima su ljestvice zapravo jedini ili barem najbolji način za dolazak do vrha, bi takva odluka bila katastrofalna za karijeru, oni jednostavno nemaju ime kojim bi na drugi način izborili veliki meč.

U ovom slučaju veliki meč bio bi njihov međusobni.

Naravno, nitko ne tvrdi da će IBF to uraditi, ali zapravo izgleda najrealnije. Čak i ako ne bude privremene titule, organizacija može od Hrgovića tražiti da brani svoju poziciju, a lovac na njegovu glavu opet će biti prvi idući boksač ljestvice pa svi iza njega, ako do tog meča ne dođe.

A Otto Wallin je još jednom potvrdio da je sve samo ne bezazlen boksač. 32 su mu godine, ima vrijedno amatersko iskustvo i fizikalijama je tu negdje s hrvatskim El Animalom, čovjekom koji nakon ugovaranja meča Furyja i Usika svakako ima metu na svojim leđima.

Je li Otto Wallin već naciljao u tu metu ili će svoju poziciju u 2024. godini pokušati izboriti nekog drugom linijom, odnosno preko neke od tri preostale elitne organizacije? Ne znamo, ali znamo da mu sigurno puno znači IBF-ova druga pozicija, no prva je naravno uvijek privlačnija.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider