FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ONI SE ŽELE NATJECATI

Hrvatski boksački savez rezignirano reagirao nakon što im je HOO zabranio nastupe na svjetskom i europskom prvenstvu

Odluka Hrvatskog olimpijskog odbora ozbiljno je pogodio savez jednog od trenutno najtrofejnijih hrvatskih sportova.

Marko Zeljko i Fabijan Tomkić (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Vrlo gust je raspored ovogodišnjih internacionalnih natjecanja za boksače i boksačice, nešto što bi svakako veseliti one hrvatske reprezentativce i reprezentativke koji bi na njima trebali nastupiti.

No, gledajući kakva je trenutna situacija, to se neće dogoditi budući da im je zabranjeno. Zabranu nije izrekla IBA (međunarodna boksačka organizacija) niti bilo koje drugo međunarodno tijelo. Zabrana je došla od strane Hrvatskog olimpijskog odbora.

HOO je okrenuo leđa onima koga trebaju poticati

Pitate se što su to hrvatski boksači HOO-u skrivili? Apsolutno ništa i ova odluka nema nikakve direktne veze s njima, nego s odlukomIBA-e. Odlukom koju HOO nije podržao.

Naime, IBA je ove godine dozvolila ruskim i bjeloruskim predstavnicima nastupa na njihovim natjecanjima pod svojom zastavom. Iako je to presedan u aktualnom svjetskom sportu, konkurenti su uglavnom tu odluku pozdravili. 

No, 11 nacionalnih tijela koje se nalaze pod Međunarodnim olimpijskim odboru donijelo je odluku kako njihove sportaši neće slati na natjecanja gdje će se nadmetati Rusi i Bjelorusi. Među njima je i Hrvatska.

To znači da je hrvatskim boksačima i boksačicama u startu onemogućen nastup koji sportaši sanjaju, kakvi ih najviše motiviraju i za kakve se najviše pripremaju, bez da su zapravo za bilo što krivi.

Hrvatski boksački savez je reagirao

Takva odluka rezultirala je službenim apelom poslanim od strane HBS-a, uz potpis i izjavu izbornika svih selekcija. A oni su se složili oko jednog. Želimo nastupati bilo gdje i spremni smo se boriti protiv bilo koga.

U tijeku je Svjetsko boksačko prvenstvo za žene u New Delhiju (Indija) na kojem nastupa 65 država svijeta, a 11 zemalja je zbog nastupa Rusije i Bjelorusije bojkotiralo nastup i isto to najavilo za Svjetsko prvenstvo seniora od 1. do 15 svibnja 2023. u Taškentu (Uzbekistan). Međunarodni boksački savez (IBA) najavio je s druge strane sankcije za nacionalne saveze i države koje bojkotiraju svjetska prvenstva.

Na Svjetskom prvenstvu boksačica u Indiji između ostalih nastupaju jake boksačke nacije iz Europske unije: Italija, Francuska, Španjolska, Bugarska, Grčka, Mađarska, Slovačka i Rumunjska, pa Turska, Srbija, Australija, Novi Zeland, Japan, Brazil, Meksiko, te uglavnom sve azijske, južnoameričke i afričke države.

Već u travnju na rasporedu je Europsko prvenstvo za mlađe seniore i seniorke (Armenija), u svibnju Svjetsko prvenstvo seniora (Uzbekistan), u lipnju Europske igre (Poljska), u srpnju Europsko juniorsko prvenstvo (Rumunjska), u kolovozu Europsko kadetsko prvenstvo (Slovenija), u studenome Europsko prvenstvo U-22 (Azerbajdžan) itd…

Treneri su složni oko jednoga - dajte nam da se borimo!

Hrvatski treneri i boksači s razlogom su zabrinuti na kojim će međunarodnim prvenstvima uopće moći nastupati, a upravo su europska i svjetska prvenstva u svim starosnim kategorijama temelj za njihove statuse i kategorizacije u hrvatskom sportu.

"Definitivno sam protiv neodlaska i nesudjelovanja naših boksača na europskim i svjetskim prvenstvima! Time se izravno radi nepopravljiva šteta našim boksačima i sportu općenito. Sport i politika ne idu u istu rečenicu i naši sportaši ne smiju patiti zbog odluka na drugim razinama. Politički problemi neka se rješavaju političkim odlukama, a sportaši se moraju natjecati. Sve drugo nas baca unazad i u velike zaostatke", izjavio je izbornik seniora, Kristijan Hodak, nastavivši:

"To zastupa cijeli nas stožer u reprezentacijama i svi kolege treneri, a uvjeren sam i svi koji žele dobro sportu i sportašima. Velika natjecanja su vrhunac karijere za svakog sportaša i uskratiti ih našim sportašima, znači oduzeti im ne dane i mjesece, nego godine i višegodišnje cikluse požrtvovnog rada. I političkim dužnosnicima valjda je u interesu da sportaši predstavljaju Hrvatsku na međunarodnoj sceni. Znamo da nema veće promocije od vrhunskog sporta i međunarodnih sportskih uspjeha, a ne da se političke igre lome preko leđa sportaša i da se boksačima onemogućuje da predstavljaju Hrvatsku u onome čemu su najbolji."

Izbornik ženskih selekcija, Ante Matas, se nadovezao:

"Da, trebamo i moramo nastupati! Nametnutim sankcijama najviše trpe sportaši i treneri, mi smo najviše zakinuti! Oni koji vode hrvatski sport trebaju zastupati interese sporta i sportaša, a ne se baviti vođenjem nekakvih politika. Sportaši zbog nenastupanja na velikim prvenstvima imaju trajne posljedice, sve su žrtvovali i podredili tome, cijeli svoj život, a to im se uskraćuje zbog neke globalne politike na koju nemaju utjecaja. Bez velikih natjecanja ne mogu se ostvariti kao sportaši. Apsolutno sam protiv rata i osuđujem ga, no sport bi trebao spajati i zbližavati, a ne razdvajati. S razlogom se ponosimo uspjesima i medaljama sportaša, a što će nam ostati od sporta ako nam je spuštena rampa da do njih dođemo. Tko god ne zna kakav je put koji mora proći vrhunski boksač, neka navuče rukavice i uđe samo jednom u ring, pa će vidjeti kroz što prolaze naši mladići i djevojke. Tko će tim sportašicama i sportašima vratiti izgubljena prvenstva i godine rada?"

U istom tonu razmišljaju i ostali izbornici, Yousef Hasan (mlađi seniori), Hrvoje Pečarić (juniori), Pero Veočić (kadeti) te Mladen Šteko, trener tri boksačice (od kojih su dvije njegove kćeri), koje su odlučile napustiti Njemačku te nastupati za svoju Hrvatsku, time riskirajući sankcije od strane njemačkih boksačkih institucija.

Kakva će biti konačna odluka, teško možemo pretpostaviti, ali znamo da bi Hrvatski olimpijski odbor naše sportaše trebao poticati, a ne uskraćivati im prilike za dokazivanje. Posebno jer se radi o posljednjih godina izuzetno trofejnom sportu za Hrvatsku, a čiji bi najbolji rezultati zapravo tek trebali doći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider