FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
OVO VIŠE NEMA SMISLA

Hrgović je promotorima postao ime za poigravanje i manipulaciju, hoće li napokon reagirati!?

Ako ste se ponadali da bi Filip Hrgović uistinu već ovog proljeća mogao napasti titulu svjetskog prvaka, vjerojatno se niste već dovoljno puta opekli.

Zhang - Hrgović (Foto: Guliver Images)

"Usik se ne skriva ni od koga. Dubois je ozlijeđen, tako da bi idući trebao biti IBF s Hrgovićem. Možda je to borba koju ćemo iduće vidjeti jer je sve manje vjerojatno da ćemo gledati Furyja i Usika", tim riječima je prije nekoliko dana Frank Smith iz Matchroom Boxinga prokomentirao trenutni status Filipa Hrgovića.

Već isto poslijepodne, medije je preplavila vijest kako je Usik prihvatio uvjete Tysona Furyja za njihov meč. Iste one koje je njegov promotor Alex Krassyuk samo dan ranije proglasio neprihvatljivima, odnosno dokazom da se Fury zapravo ne želi boriti. 

"Ako nećete vi raditi, ima tko hoće"

Dakle, predstavnici Usika bili su svjesni da će vjerojatno prihvatiti ponudu koju je poslala strana koja predstavlja Gipsy Kinga. I onda su kao posljednje oružje za manipulaciju upotrijebili ime Filipa Hrgovića.

Ukratko, napravili su potez koji rade šefovi nekih tvrtki kad im radnici nezadovoljni uvjetima najave odlazak. "Ako nećete vi raditi, ima tko hoće", kao da su to Furyju htjeli poručiti, no očito svjesni da efekta neće biti.

Svi znaju koliko je Usiku meč protiv Furyja vrijedan. Čak i ako primanja ne budu blizu onome što će dobiti Englez, oni će zaraditi više nego bilo kojim drugim mečem. A ukoliko dođe do pobjede, imat će titulu apsolutnog svjetskog prvaka i time prostor za sve. Dakle, odmah je bilo jasno kako će Usik i Fury ući u ring, samo je bilo pitanje koja će strana popustiti.

Naravno da mediji nisu mogli ignorirati izjavu jednog od glavnih organizatora potencijalnog meča. Filip Hrgović već dugo čeka svoj red, a sad ima i situaciju gdje je propisani obavezni izazivač IBF organizacije. Pa čak i nakon što su se isti odrekli njega kao idućeg te prihvatili izazivača WBA organizacije.

Filip više jednostavno ne smije čekati

No, njegov najveći problem je što čeka. Filip je vjerojatno najtiši i medijski najmirniji boksač iz cijelog svjetskog vrha, neovisno o kategoriji. Svjestan je što želi, ali to u rijetkim medijskim nastupima kaže bez ikakvog posebnog efekta.

Filipu su propale jedne cijele pripreme, u nadi da će doći do meča. Meča protiv Andyja Ruiza koji je IBF naredio, ali za koji je od samog početka bilo jasno da se neće dogoditi. No, je li uistinu bilo jasno svima? Jesu li se njegovi promotori uistinu nadali da je to izvedivo i da će meč dogovoriti, unatoč tome što Ruiz ispred sebe ima puno bolje, za njega prihvatljivije te prije svega financijski puno izdašnije opcije?

Ako je to uistinu tako, onda su ljudi koji se brinu za karijeru Filipa Hrgovića još nesposobniji nego što su do sada ostavili dojam. A tko tu najviše pati? Upravo Filip Hrgović, ni kriv ni dužan, jer on je samo netko tko želi boksati i dokazati ono što osobno tvrdi, da je najbolji boksač svijeta.

Krajnje je vrijeme za reakciju

No, je li napokon došlo vrijeme da on sam reagira? Došlo je već odavno, no sad bi uistinu moglo biti krajnje vrijeme jer nešto se mora napraviti. 

Filip ima dvije linije kojima može reagirati. Prva je promjena modus operandija, odnosno aktivnost u medijima i na društvenim mrežama. Nešto što za njega nije prirodno i gdje nismo sigurno koliko bi dobro radio. No, u ovoj situaciji je bilo kakva reakcija bolja od čekanja. Posebno nakon što u posljednjem meču, unatoč pobjedi, nije napravio ništa nakon čega će boksačka publika njega htjeti gledati u idućoj borbi za titulu.

Druga linija je reakcija prema njegovim glavnim promotorima, Kalleu i Nisseu Sauerlandu iz Wasserman Boxinga. Ako gledamo ono što su s Filipom napravili od prosinca 2019. godine, kad je savladao Erica Molinu, pa do danas, možemo reći da je odrađen jedan od najgorih promotorskih poslova u ovom trenutku.

Boksač u najboljim godinama, poput Filipa, odradio je u pune tri godine tek jedan meč koji donosi išta relevantno među boksačkim fanovima, medijima te na ljestvicama. Ostali mečevi i protivnici bili su jednostavno nešto za ostajanje u formi i popravljenje "skora", dok dođu mečevi kakvima se nada.

Od meča protiv Zhanga prošlo je već gotovo sedam mjeseci. U situaciji gdje bi boksač trebao odrađivati barem dva godišnje je jasno kako Filipu karijera ponovno stoji te da on s idućim nastupom kasni. Gledajući da trenutno nema ništa dogovoreno, da se to i dogodi ovih dana, teško bi meč bio organiziran prije lipnja. Dakle, ponovno bi prošlo gotovo godinu dana između dva meča.

Nikome se očito nigdje ne žuri

Ne reagira niti IBF. Nakon što je propao pokušaj s Ruizom, idući meč za privremenu titulu nisu naredili, iako se čini da bi Martin Bakole, odrede li njega, mogao prihvatiti napokon se okušati protiv Hrgovića, u meču koji se kuha kroz cijelo spomenuto razdoblje od tri godine.

Ali, Filip Hrgović prije svega ne smije više šutjeti, posebno jer ne sumnjamo kako njega sve frustrira najviše. Svi nešto rade, svi se pomiću, a Filip ponovno stoji. I već sad je u lošijoj situaciji nego što je bio pnog trenutka nakon što je Zhanga pobijedio.

Žele li promotori najvećih mečeva vidjeti Hrgovića u meču za titulu? Vjerojatno im to baš i nije na listi prioriteta, budući da se El Animal do sada nije previše iskazao kao netko koga fanovi traže i on toga mora biti svjestan. Mora raditi na sebi izvan ringa jer boks je danas puno više od samih okršaja s protivnicima.

Hoće li Filip napokon reagirati, ne znamo. Ali, očito je da ovako više ne ide, posebno nakon što je postao ime za manipulaciju i to takvu da se od iste odustane već iduće poslijepodne. 

Braća Sauerland nisu netko tko će boksaču poput Filipa donijeti prave mečeve. Očito nisu niti netko tko će na pravi način djelovati prema Matchroom Boxingu, kući koja bi Hrgoviću trebala organizirati najveći meč.

Iskreno se nadamo da je on sam toga svjestan i da samo iz zahvalnosti još uvijek ima strpljenja s njima. Ali, i ono jednom mora iscuriti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX