FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
NIJE SVE TAKO JEDNOSTAVNO

Hoće li Hrgović uistinu pobjedom osigurati borbu za titulu? Moguće je, ali neke se stvari moraju poklopiti!

Promotor Eddie Hearn otvoreno je obećao pobjedniku meča Hrgovića i Zhanga napad na Usyka ili Joshuu odmah u idućem meču.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za vjerovati je kako bismo napokon mogli dočekati najveći meč u dosadašnjoj karijeri Filipa Hrgovića. Hrvatski teškaš i službeno je potvrđen za meč protiv Zhileija Zhanga, koji će se održati 20. kolovoza u Džebi, u Saudijskoj Arabiji. 

Taj meč bit će predborba velikom okršaju Oleksandra Usyka i Anthonyja Joshue, a promotor Eddie Hearn je u najavio odmah rekao kako će se pobjednici ta dva meča susresti odmah nakon toga. 

No, hoće li Filipu Hrgoviću uistinu pobjeda nad kineskim teškašem biti dovoljna da se borio za WBA, WBO i IBF titule već u svom idućem meču, vjerojatno krajem ove ili početkom iduće godine?

To je moguće i nikako nije nešto što ćemo zaključiti kao nevjerojatan scenarij, ali da bi to toga došlo već u idućem meču morat će se poklopiti nekoliko okolnosti. Te iste možete popratiti u nastavku teksta.

Hrgović mora (što uvjerljivije) pobijediti Zhanga

Naravno, prva stavka je itekako jasna. Hrgović mora doći do pobjede protiv kineskog teškaša. To će mu osigurati status obaveznog izazivača IBF-a, koja je jedna od tri organizacije za čije će se pojaseve boriti Usyk i Joshua (nedostaje tek WBC).

Sam status izazivača, kao što smo vidjeli više puta, nikako ne znači borbu za titulu u idućem meču sam po sebi. Postoji dovoljan broj primjer, ali navest ćemo onaj posljednji teškaški, Dilliana Whytea, koji je gotovo tri godine čekao napad na titulu prvaka koji je ranije osigurao.

gol expired Napokon ćemo gledati Hrgovića u ringu: Čeka ga neporaženi Kinez s kojim se trebao boriti divider

Dakle, Filip se tu mora dodatno izboriti, a što uvjerljivija, dominantnija te atraktivnija pobjeda tome će ići u prilog.

Nije zgorega niti da Filip napokon postane aktivniji ispred mikrofona i tako dovede do toga da ga zapamte, budući da fanovima često pamtljiviji dojam ostavi ono što je netko rekao prije ili nakon meča nego što je napravio u ringu.

Usyk bi trebao pobijediti Joshuu

Pobjeda Ukrajinca u revanšu ono je što najviše odgovara svima koji se nadaju napadu na pojaseve.

Objasniti je jednostavno. Pobjeda Joshue dovodi sve na 1:1 i treći meč je ono što bi boksačka javnost htjela vidjeti, ali i ono gdje bi se nalazio najveći novac. Eddie Hearn bi tada vrlo brzo odustao od svog obećanja te bi krenuo raditi na još jednom spektaklu. 

Jedino što bi Hearnu ovdje, odnosno pri Joshuinoj pobjedi, promijenilo mišljenje je ono čega sam se dotakao u idućem odlomku, onom vezanom uz Tysona Furyja.

Usykovo slavlje u revanšu možda bi dovelo i do umirovljenja Joshue te automatski time situacije gdje se traži nova teškaška slika, gdje se traže nove zvijezde i gdje će biti potrebno njegov idući meč što bolje prodati.

Tyson Fury treba ostati umirovljen

Ovo je itekako ključna stavka, vjerojatno najključnija te čak neovisna o tome hoće li kao pobjednik glavnog meča u Džedi izaći Usyk ili Joshua. I to budući da je potencijalni meč za sva četiri pojasa nešto što odbacuje sve ostale opcije. Nešto što javnost želi vidjeti i nešto što je već zbog pravnih akcija Deontaya Wildera otpalo te razočaralo sve redom, od fanova i organizatora do boksača, u tom slučaju Joshue i Furyja.

Oko Furyja nitko nije siguran kakve su mu namjere. Iako je on nakon meča protiv Whytea rekao da je gotov, WBC mu pojas prvaka još uvijek nije oduzeo. Čak mu nisu odredili niti obaveznog izazivača, oni jednostavno čekaju njegovu odluku jer ne žele izgubiti takvog prvaka. A već samim potencijalnim proglašavanjem izazivača, čime bi i Fury dobio rok do kada meč protiv istog mora prihvatiti, dolaze u poziciju da im "Gipsy King" titulu može jednostavno odbaciti.

Tyson Fury Tyson Fury vraća se u ring? Borit će se protiv zvijezde Igre prijestolja pred 70 tisuća gledatelja divider

WBC će svakako čekati 20. kolovoz, a onda se nadati Furyjevom otvorenom izazovu nositelju preostala tri pojasa. Posebno ako to bude Joshua, za meč protiv kojeg je već izjavljivao kako je spreman vratiti se u ring. Najčešće uz neke dodatne, većinom nerealne uvjete, ali to zanemarimo.

Fury bi se protiv Joshue sigurno borio. Što se tiče Usyka, tu bi bilo nešto kompliciranije, no bez brige. Fury brine za svoju ostavštinu i itekako bi volio boks napustiti kao neporaženi apsolutni prvak svijeta teške kategorije.

Hrgović mora imati jaču "priču" od preostala dva obavezna izazivača

Ovo je također bitno, a Filip kroz dosadašnju karijeru kao da toga nije svjestan. On se konstantno pokušava držati samo dvorane i ringa. To je itekako legitimno i moramo to cijeniti jer time pokazuje kako je u prvom redu sportaš. No, boks je nešto što nikad nije bilo samo sport, boks je jedna posebna disciplina koja od samog svog nastanka ulazi u show i biznis, odnosno u showbiznis.

Filip mora biti glasan, mora zanimljiv postati samom svojoj pojavom, mora biti netko tko će kao izazivač biti sposoban prodati meč bolje nego preostala dva obavezna izazivača.

Jer WBA i WBO će vjerojatno također smatrati kako je njihov čovjek onaj tko treba napasti pojas koji pripada njihovoj organizaciji, a time i preostala dva. U tom slučaju čak postoji opcija da se prvaku i oduzme pojas ako se odabere izazivač druge organizacije, posebno ako oni smatraju da bi im takva odluka s poslovne strane donijela više profita i publiciteta.

Muhammad Ali i George Foreman Najveći meč svih vremena još uvijek zgrće milijune i izaziva kontroverze: Ali i Foreman u srcu Afrike za nezamislivu svotu divider

Trenutno je izazivač prema WBO Filipov konkurent iz amaterskih dana, Joe Joyce, dok je dok WBA situacija takva da oni imaju svog regular prvaka, a to je Daniel Dubois, dok Usyk nosi titulu super prvaka (takvim ga proglase ako nosi pojas još neke organizacije te uvode spomenuti regular).

Radi se o dva poznata britanska boksača koji samim imenom imaju iza sebe potencijalno veliku publiku te koji isto tako imaju vrlo jako mašineriju koju donosi sama činjenica da su Britanci. Hrgović ovdje ima prednost da oni nisu boksači Eddieja Hearna, za što se pretpostavlja da će on do kraja ove godine, kad mu istekne ugovor s braćom Sauerland, i službeno postati.

No, bez brige, igrat će se ovdje igra milijuna, a u takvoj igri se nije jednom dogodilo da boksački promotor procijeni kako mu sudar njegova dva boksača ne donosi veći profit nego ko-promocija s nekim drugim.

Dakle, puno toga mora se poklopiti

Upravo tako, no o samom Filipu Hrgoviću ovisi samo prvonavedena stavka. Na njemu je da nastavi pobjeđivati te da se pod svaku cijenu potrudi postati prepoznatljiviji.

Društvene mreže su mu slabo praćene, aktivan Twitter profil niti nema te ga gotovo uopće nema u stranim medijima, osim kad meč treba najaviti te napisati rezultat ili izvještaj istog. 

Službeno web stranicu Filip ima, ali posljednja vijest na njoj je najava meča protiv Scotta Alexandera za 4. prosinac prošle godine u Las Vegasu. Filip je taj meč na kraju odradio protiv zamjenskog protivnika Emira Ahmatovića. Vlastiti "merch" niti web shop također nema.

Hrgović se treba pobrinuti za navedeno, a onda ostalo kako se posloži. Nastavi li pobjeđivati borba za titulu će doći, neovisno kada. No, svakako bi bilo bolje da se to dogodi što prije. Da bi se dogodilo, kao što ste mogli gore pročitati, neke se stvari ipak moraju poklopiti.

Puno više znati ćemo već u završnim satima 20. ili početnim satima 21. kolovoza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider