FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ŠTO SAD DALJE?

Francis Ngannou od ovog mjeseca više nije pod ugovorom s UFC-om, znači li to Miočićev povratak!?

Uskoro završava ugovorna obveza Francisa Ngannoua prema UFC-u, što prvaku teške kategorije daje pravo promjene poslodavca.

Francis Ngannou (Foto: Afp)

22. siječnja bit će godinu dana otkako je Francis Ngannou posljednji put nastupio u UFC Octagonu. To bi, prema dostupnim izvorima, ali i izjavama samog UFC prvaka teške kategorije, trebalo značiti na on tog dana postaje free agent.

Cijela priča oko UFC-a i Ngannoua zapravo je postala prava trakavica, ali ukratko izgleda ovako.

Pobjedom je produžio ugovor pa otišao na oporavak

Borba koju je u siječnju prošle godine odradio protiv Ciryla Ganea bila je posljednja koja mu je dosadašnjim ugovorom bila određena. No u ugovoru je postojala još jedna bitna stavka. Ako u trenutku isteka ugovora borac nosi titulu prvaka, on se produžuje, po istim uvjetima, za još godinu dana ili još dvije borbe. To se dogodilo.

Ngannou je već prije borbe protiv Ganea pokušavao dogovoriti nove uvjete suradnje s promocijom. Nije bio zadovoljan iznosom svojih primanja te je tražio više, što je nešto gdje bi s UFC-om vjerojatno pronašao zajednički jezik. Problem je bila druga stavka, od koje Kamerunac nije odstupao.

UFC mu ne smije dopustiti ono što traži

On je, naime, od UFC-a tražio klauzulu koja mu omogućava nastupe izvan promocije, u prvom planu one u profesionalnom boksu. A to je nešto što UFC nema namjeru dopustiti ikome. Jasno je i zašto. Samim time gube ekskluzivno pravo na borca kojem bi dopustili takvo što, a to bi povuklo i lančanu reakciju kojom bi druge zvijezde tražile isto. I to je ono što bi oni nikako ne smiju dopustiti.

Ako UFC izgubi ekskluzivno pravo na svoje borce, oni će biti na rubu propasti. To zapravo uopće nije teško zaključiti.

Zanimljivo, Ngannou je odmah nakon borbe protiv Ganea otkrio kako je ozlijeđen te kako odlazi na operaciju uz dug oporavak. Rekao je kako se u 2022. godini više neće vraćati, što se i ostvarilo.

Tako je došla nova godina, a prema nekim izvorima Francisov ugovor završio je već danas. Ako to čak i nije točno, onda se trebamo voditi prema gore spomenutom 22. siječnja, kad bi to zapravo trebalo biti sigurno. Kamerunac i UFC više neće biti vezani.

UFC želi Ngannoua protiv Jonesa

Novi ugovor nije potpisan, čak nije poznato ni jesu li ponovno pokrenuti ozbiljni pregovori, iako je jasno da UFC želi Ngannoua u obrani titule vidjeti protiv Jona Jonesa.

U kakvu to situaciju dovodi UFC i tešku kategoriju, koja je cijelu godinu doslovno bila na pauzi, čekajući rasplet situacije? Glavno pitanje je hoće li do dogovora doći, ali isto tako moramo vidjeti što će se dogoditi u suprotnom.

S druge strane, Ngannou kao da šalje UFC-u provokaciju, pa je tako objavio fotografije s obiteljskog druženja, gdje mu se majka nalazi u majici PFL organizacije, jednog od glavnih konkurenata UFC-a. 

Ipak, jasno je da PFL ne može borcu ponuditi ono što može najveća svjetska MMA promocija. Barem ne s financijske strane, ali oni mu mogu ponuditi izlaz u boks. Kao uostalom i sve druge promocije koje bi mogle biti zainteresirane za njegove usluge.

PFL i Bellator iza sebe imaju bogate vlasnike, koji zasad ipak nisu dublje zagrabili u svoju kesu. No za priliku udariti opak udarac glavnoj konkurenciji bi mogli.

Hoće li posegnuti za Miočićem?

Isto tako, Ngannouov odlazak možda bi mogla biti najveća šansa za povratak Stipe Miočića i njegov novi napad na titulu. Za takvo što zapravo nema puno vremena. Stipe je u kolovozu prošle godine navršio 40 godina, a uskoro će biti pune dvije godine otkako je posljednji put nastupio. 

Miočić i Jones već su ranije govorili o tome kako nemaju ništa protiv međusobne borbe te pregovori ne bi trebali biti teški. UFC bi trebao samo pokriti njihove financijske afinitete.

UFC sigurno radi na pronalasku načina da ostavi Ngannoua u promociji jer su i sami svjesni da za Jonesov dolazak u tešku kategoriju moraju imati priču koju će moći najbolje prodati. Koliko god mi Miočića smatrali teškaškim "G.O.A.T.-om", toliko nam treba biti jasno da on u ovom slučaju ne bi bio tako profitabilan kao aktualni prvak.

Ovu priču trebat će itekako pratiti ovih dana i bojimo se kako će izgledati ako niti jedna strane ne popusti. Da se moramo kladiti u ovoj situaciji, mislimo da će ipak UFC odnijeti pobjedu. Da će ih to koštati, hoće svakako, no u ovoj situaciji, gdje je došlo do jedne smjene generacije, bez još jednog velikog imena ne smiju ostati. Posebno ako bi to značilo njegov odlazak u redove konkurencije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider