FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Udaračka zvijezda

Evo po čemu ćemo pamtiti veliku Cro Copovu karijeru: Čuveni meč s Fjodorom zaustavio svijet

Mirko Filipović u profesionalni borilački sport ušao je daleke 1996., kao 21-godišnjak.

Mirko Filipović (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Svijet borilačkih sportova sinoć je šokirao iznenadni završetak karijere Mirka Filipovića.

Pogledajte po čemu ćemo pamtiti Cro Copovu karijeru, jednu od najvećih u povijesti slobodne borbe i kik-boksa.

Mirko Filipović u profesionalni sport ušao je daleke 1996., kao 21-godišnjak. Krenuo je kao kick-boksač u tada moćnoj organizaciji K-1, i atraktivnim pobjedama protiv Le Bannera, Greca, Musashija, Bernarda - brzo privukao pozornost navijača.

Brzo je stigao i do prvog velikog finala: K-1 Grand Prixa, ali je izgubio od najvećeg - Ernesta Hoosta. I nakon toga, Cro Cop je nastavio rušiti velikane: Aertsa, Hunta, Bonjaskog... postao je jedna od najvećih udaračkih zvijezda! I onda se prebacio u novi sport u velikoj ekspanziji: slobodnu borbu i organizaciju Pride. Postao je prvi klasični kick-boksač koji dominira u slobodnoj borbi.

Pobjedama protiv Sakurabe, Vovčančina, Herringa... stigao je do nove borbe za titulu: ovaj put Prideova prvaka. Ali, izgubio je od legendarnog Brazilca Minotaura. Brzo nakon toga, Cro Cop je počeo nizati pobjede protiv još većih imena: rušio je bivše UFC-ove prvake: Barnetta, Colemana, Randlemana... i dočekao novu borbu za naslov Prideova prvaka.

Čuveni meč s Fjodorom zaustavio svijet

Bio je to meč svih mečeva, 2005. godine svijet je stao dok su se borili Fjodor Jemeljanenko i Mirko Filipović. Slavio je veliki Rus! Ali baš tu borbu i danas mnogi vide kao najveću svih vremena. I tada, nakon tri poraza u velikim finalima, stigla je i najveća godina u Cro Copovoj karijeri. Pobjedama protiv Yoshide i Wanderleija Silve, te Josha Barnetta u finalu, Mirko je točno na svoj 32. rođendan osvojio Prideov Grand Prix - svoj prvi veliki naslov.

Na vrhuncu slave, Filipović je prešao u novu najjaču organizaciju slobodne borbe - UFC. U američkom oktogonu ostvarivao je miješane rezultate, a onda se nakon devet godina vratio kick-boksu. 2013. osvojio je K-1 Grand Prix, protiv Ismaela Londta, a finale je održano u Zagrebu.

A u slobodnoj borbi: Japanci su umjesto ugašenog Pridea, osnovali novu organizaciju, Rizin, u kojoj je Cro Cop osvojio još jednu titulu: Grand Prix, pobjedom u finalu protiv Iranca Amira Aliakbarija. Paralelno s time, uzvratio je za poraze iz UFC-a Gabrielu Gonzagi i Royu Nelsonu. I upravo ovaj posljednji, Roy Nelson, ostat će zauvijek: posljednja borba u velikoj, velikoj karijeri Mirka Filipovića.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider