FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
PRILIKA DOLAZI U SVIBNJU

Alen Babić u meč karijere ulazi protiv neugodnog Poljaka, a u igri će biti i pojas koji ga približava ispunjenju cilja

Alen Babić svoj će idući meč odraditi 21. svibnja u Londonu, a protivnik mu je Poljak Adam Balski.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Četiri mjeseca prošla su otkako je Alen Babić (10-0, 10 KO) prošao najteži ispit svoje dosadašnje profesionalne boksačke karijere. "Savage" je u Manchesteru savladao Davida Spilmonta, s tim da je nakon dugo vremena osjetio kako je to biti ozbiljno uzdrman u meču.

Francuz ipak nije imao ono što je potrebno za iskoristiti priliku, dok je Babić pokazao kako posjeduje onu uvijek poželjnu „Rocky“ kvalitetu. Našao se ugrožen, ali na to je odgovorio tako da se oporavio, a onda podigao kvalitetu svog nastupa. Meč je završio u šestoj rundi čime je zadržao svoj stopostotni omjer pobjeda nokautom. Mogao je biti zadovoljan, unatoč mnogim negativnim komentarima nekih koji su kao s nestrpljenjem očekivali tako nešto. Povratkom i pobjedom je istima odgovorio na najbolji mogući način.

Bio je to Babiću četvrti meč u samo šest mjeseci i nakon njega je najavio kako je završila faza njegove karijere u kojoj će prihvaćati mečeve protiv bilo koga, samo da nastupa i gradi svoj rezime. Rekao je kako je s desetom pobjedom ušao u fazu karijere gdje ga zanimaju samo ozbiljne stvari. Na prvom mjestu prilika za napasti svjetsku titulu.

Prilika dolazi pet mjeseci nakon posljednjeg meča

Ono što je najavio krenut će Babić odrađivati 21. svibnja. Nastupit će na priredbi Matchroom Boxinga u londonskoj O2 Areni, gdje će mu se suprotstaviti Poljak Adam Balski. Ovaj meč imat će i najveći ulog Babićeve dosadašnje karijere, WBC Silver pojas bridger kategorije.

Program koju će predvoditi okršaj Joshue Buatsija i Craiga Richardsa u poluteškoj kategoriji. Buatsi je inače jedan od najpopularnijih britanskih boksača u ovom trenutku, a pamtimo ga i po meču protiv našeg Marka Čalića. Richard je inače nedavno napao svjetsku titulu poluteške kategorije te je pružio jako dobar otpor Dmitriju Bivolu. Pretpostavlja se kako bi Buatsi pobjedom u ovom meču svakako postao izazivač za jednu od elitnih titula kategorije do 79.5 kilograma.

U kojoj kategoriji će Babić nastupiti?

Alen Babić ovim se putem spušta u bridger kategoriju. Zapravo, budući da je to kategorija do 101.6 kilograma, hrvatski boksač je za svoj apsolutno svaki profesionalni nastup istoj po težini pripadao, iako se borio protiv teškaša i time automatski u teškoj kategoriji. To je ujedno i razlog zašto ga Boxrec nije rangirao niti na jednu ljestvicu.

Bridgerweight je kategorija koju je WBC osnovao 2020. godine, da bi smanjili razliku između lakoteške (cruiser) kategorije, čija je granica iznosi 91 kilogram, i teške kategorije. Odnosno kako bi boksači teški otprilike sto kilograma imali priliku boriti se protiv ljudi sličnih gabarita.

Ime je dobila po Bridgeru Walkeru, dječaku koji je svjesno ušao u duel s psom koji je napao njegovu malu sestru. Sestru je tim putem spasio, ali je on sam iz toga izašao s teškim tjelesnim ozljedama i trajnim ožiljcima. WBC je Bridgeru prvo dao počasni pojas njihovog prvaka, a onda su odlučili i kategoriju nazvati po njemu.

Nadali su se da će preostale tri elitne boksačke organizacije (WBA, WBO i IBF) prihvatiti njihovu ideju te također uvesti spomenutu kategoriju, no to se nije dogodilo. Tako je WBC ostao jedina organizacija koja priznaje spomenutu kategoriju te koja u istoj ima prvaka.

Prvi i za sada jedini te aktualni prvak ove kategorije je sjajni Kolumbijac Oscar Rivas, koji se bez puno premišljanja u istu spustio iz teške, a titulu je osvojio u listopadu prošle godine, savladavši Ryana Rozickog sudačkom odlukom nakon 12 rundi.

WBC trenutno posjeduje ljestvicu ove kategorije, gdje se iza prvaka Rivasa kao izazivači nalaze Evgeny Romanov, Lukasz Rozanski te Alen Babić na trećem mjestu. Iza Babića su još Rusi Aliev i Fedosov, Francuz Kadje, ali i Poljak Artur Szpilka, za kojeg se spominje da je prvi izbor za ovaj meč, no da je okršaj protiv Savagea odbio.

Što je WBC Silver pojas za koji će se Babić boriti?

U pitanju je pojas koji WBC trenutno rangira kao drugi ili nekad treći najjači u organizaciji. Zapravo, inače je drugi po vrijednosti, osim u slučaju da postoji „interim“, odnosno privremena titula, kao što je trenutno slučaj u teškoj kategoriji, gdje pojas privremenog prvaka drži Dillian Whyte. Interim prvak inače je po pravilu obavezni izazivač, dok Silver prvak to nije. Naime, iz WBC-a objašnjavaju kako je nositelj tog pojasa najizgledniji kandidat za takvu poziciju, no da odluka o obaveznom izazivaču ipak dolazi od strane njihovog odbora.

Budući da WBC i dalje nekako kotira kao najveća od sve četiri organizacije te njihov pojas kao onaj najvrjedniji, i vlasništvo nad Silver titulom je važno. Posebno ako bi trebalo donijeti napad na onu pravu titulu, tzv. „zeleni pojas“, što bi Babić, prema svemu sudeći, u slučaju pobjede trebao dobiti.

Što znamo o Adamu Balskom?

Balski je u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri upisao 16 pobjeda i jedan poraz, a na WBC ljestvici bridger kategorije nalazi se na 15. mjestu. Jedini poraz u karijeri doživio je prošle godine, kad je nakon deset rundi bolji od njega bio sunarodnjak Mateusz Masternak. Bio je to meč za IBF interkontinentalnu titulu cruiser kategorije.

Važno je navesti kako će Babić ovim putem po prvi put u profesionalnoj karijeri protiv sebe imati fizički inferiornijeg boksača. Balski je do sada po pravilu nastupao u cruiser kategoriji, a nikad u ring nije ušao teži od 91 kilogram. Hrvatski boksač dolazio je i do granice od 100 kilograma. Da ponovimo, ovdje se radi o kategoriji do 101.6 kilograma, no sumnjamo da će Babić ići na dodatno dobivanje kilograma. Vjerujemo da ćemo ga vidjeti na 98 ili 99 kilograma u ovom meču.

Balski je do sada jednom nastupio izvan Poljske i to u svom prvom profesionalnom meču, kad je slavio u ikonskom York Hallu, dvorani gdje su mnogi velikani započeli svoje karijere. Kao u slučaju Babića, njemu je ovo također najveći meč dosadašnje karijere.

Vrijedi li pobjeda napada na svjetsku titulu?

Možemo zaključiti da bi trebala, iako u profesionalnom boksu nikad ništa nije sigurno. Posebno ako se radi o WBC-u, organizaciji koju Mauricio Sulaiman vodi na podosta čudan način koji fanovi uglavnom ne podržavaju. Posebno po pitanju nekih pojaseva kakva bespotrebno uvode. Osim toga, isti uvijek gledaju koji bi meč za titulu bio financijski najisplativiji.

Pitanje je hoće li Babić u slučaju pobjede i na ljestvici preskočiti Romanova te Rozanskog, iako je to itekako realno. Naime, iza sebe ima Matchroom, koji bi ga sigurno podržao u napadu na titulu pa čak i vjerojatno organizirao priredbu na kojoj bi se to dogodilo.

Ovisit će naravno sve i o tome kakav bi Babić u slučaju pobjede odradio nastup, no svakako jako puno toga igra u njegov prilog. Između ostalog i to da je svakako popularniji boksač od ostatka s WBC-ovog spomenutog popisa.

Na Alenu je da odradi najbolji nastup karijere i pobijedi. To je ono što on u ovom slučaju može napraviti. WBC Silver pojas svakako bi bio dodatna važna referenca pred napad na titulu i uistinu sve izgleda kao da je ovo pravi „eliminator“.

Hoće li Alen Babić postati peti hrvatski profesionalac od osamostaljenja u borbi za elitnu svjetsku titulu i prvi nakon Stipe Drviša 2007. godine, jedinog koji je tu titulu i osvojio, ovisit će većinom o njemu. Velika prilika je tu, sad ju je potrebno iskoristiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider