FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Sve ih je više

Opasno "tajno oružje": Je li novi trend u MMA-u kriv za sve više bizarnih ozljeda?

Calf kick u posljednjih nekoliko godina postao je tajno oružje u MMA-u, ali sve se češće događaju ovakve ozljede.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Protekli vikend na sjajnom UFC-u 264 Conor McGregor morao je stisnuti ruku Dustinu Poirieru već poslije prve runde. Irskom borcu pukla je tibija potkoljenice i morao je predati meč zbog bizarne ozljede nakon pet minuta borbe. McGregorova ozljeda bila je doista bizarna i teško ju je bilo gledati, a u MMA-u već polako postaje standard.

Takvih ozljeda ranije nije bilo toliko, a sad se pojavljuju sve češće. Ružan lom potkoljenice imao je Anderson Silva protiv Jareda Cannoniera, slijedio je Chris Weidman koji je polomio potkoljenicu u borbi protiv Uriaha Halla, a sad se slično dogodilo i Conoru protiv Poiriera.

Pogledajte kako je Conoru pukla noga protiv Poiriera

Ne tvrdimo da je to uzročno-posljedično, ali ispada da se broj takvih teških ozljeda u UFC-u povećao pojavom jednog drugog trenda – low calf kicka.
Udarac nogom u potkoljenicu postao je vrlo uspješno oružje u MMA-u posljednjih nekoliko godina i mnogi će reći kako je upravo tim udarcem Poirier pobijedio McGregora u drugoj borbi.

Ovaj put McGregor je počeo mlatiti Poirierove potkoljenice već na startu runde, a Conorov trener John Cavanagh tvrdi da je tibija njegova štićenika napukla pri pokušaju jednog od udaraca, a Poirierov blok laktovima pri kraju runde završio je posao.

Chris Weidman nedavno je pretrpio sličnu ozljedu

Low calf kickovi postali su tajno oružje mnogim borcima, ali ispada da je jednako opasno i za borca koji napada i onog koji se brani.

"Calf kickovi traže samo jedan cilj, živac koji se nalazi na samom vrhu fibule, tik ispod koljena. Uspješan udarac u taj živac prekida signal, tj. kontrolirani rad stopala. Osim toga i užasne boli onemogućuje daljnje kretanje", objasnio je nedavno u Lucky Punchu analitičar Nove TV Zelg Galešić.

Pogledajte Zelgovu analizu u Lucky Punchu

Zvuči gadno i doista jest jer ako ga borac koji udara dobro plasira, u većini slučajeva završava borbu. Međutim, čini se da sa sobom donosi i ozbiljan rizik jer ako ga borac koji se brani dobro blokira, može vas teško ozlijediti udarac koji ste sami pokušali plasirati.

Ako je calf kick novo tajno oružje u MMA-u, odnosno novi trend, može se reći da su teški lomovi potkoljenica posljedica…

gol expired VIDEO: Nitko ga u UFC-u ne želi i ima Khabiba u kutu, Miesha bolja nego ikad nakon pet godina i dva poroda divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider