FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Nevjerojatna priča

VIDEO Rodio se bez obje noge, a sad je postao prvak u konkurenciji osoba bez invaliditeta

Adonis Lattimore ima samo 17 godina i priča jednu inspirativnu i zanimljivu priču.

Ivan Forjan razgovarao s Adonisom Lattimoreom (Foto: GOL.hr)

I za kraj, donosimo vam jednu inspirativnu i nesvakidašnju priču. Mladi 17-godišnji Amerikanac Adonis Lattimore pravi je primjer da prepreke u bavljenju sportom, ali i općenito u životu, doista ne postoje. Iako je rođen bez obje noge, Adonis se odlučio baviti hrvanjem, i to ne u para sportu, već u kategoriji s osobama bez ikakvih invaliditeta. Ono što je postigao zaista spada u kategoriju nevjerojatnog. S ovim nadahnjujućim mladim čovjekom razgovarao je Ivan Forjan.

Adonis Lattimore postao je državni srednjoškolski prvak američke savezne države Virginije.

No, ono što Adonisa izdvaja od drugih natjecatelja njegov je invaliditet s kojim se itekako uspješno nosi. Adonis je rođen bez obje noge, te sa samo jednim prstom na šaci desne ruke. I da ne bi bilo zabune - državni prvak postao je u konkurenciji osoba bez ikakvog invaliditeta.

Ovog sjajnog mladog sportaša, za kojeg prepreke ne postoje, odmah smo i sami kontaktirali. Evo kako opisuje trenutak u kojem je postao prvak.

"Bio sam jako uzbuđen, pun emocija. Ne mogu se sjetiti što su mi drugi govorili, ali znao sam da sam uspio. Sve mi je ovo nadrealno, još mi se mora slegnuti da sam uspio u jednom od svojih najvećih ciljeva", oduševljen je bio Adonis.

Jerrold Lattimore: Puno smo plakali kad je postao prvak

Njegovu sreću među prvima je s njim podijelio otac Jerrold.

"Bio je to trenutak za njega i mene u kojem smo shvatili da je uspio. I da, puno smo plakali, puno, u tom trenutku. Ali, bile su to suze radosnice jer smo shvatili da je postao prvak."

Još kao dijete, Adonis je bio suočen s brojnim preprekama. No, roditelji ga nikada nisu izdvajali od druge djece. Sve što su prolazili vršnjaci, prolazio je i on.

"Prema njemu se odnosimo jednako kao i prema ostalih troje djece. Ima obaveze po kući, od njega se očekuje da bude dobar u školi. Niti u jednom trenutku nismo ga smatrali drugačijim."

I onda, jednoga dana, unatoč hendikepu, poželio je postati hrvač.

"Koristim svoje ruke i pužem. Noge su jako bitne, pomoću njih ulazite u sve poteze i pokrete u hrvanju. Prilagodio sam se tome da koristim ruke kao noge, a istovremeno ruke imaju i ulogu ruku."

Božo Starčević: On je svojim kretnjama uspio to nadomjestiti

Koliko su noge u hrvanju bitne, ako ne i presudne, najbolje zna naš olimpijac Božo Starčević. Adonisov slučaj je, kaže, jedan u milijun.

"Eto, u hrvačkom meču je on uspio svojim kretnjama to nadomjestiti i pobijediti, vidim da je prvak, svaka čast dečku, ako nemate noge sve vam je teško, a pogotovo je onda i hrvati teško. 

"Nemojte nikada odustati i sprječavati sami sebe u onome što radite i u postizanju svojih ciljeva. Jer vaša najveća prepreka ste vi sami", poručuje Adonis cijelom svijetu.

"On je oduvijek bio prvak. Uz svu sumnju koja je postojala, uz sve upitnike oko toga je li pripadao negdje, ovo je odgovor - oduvijek je pripadao. Otkada se rodio jednostavno smo znali da je dar od Boga."

I koliko god zvučalo kao klišej - ovaj mladi čovjek dokaz je da, uz istinski trud i htijenje, ništa nije nemoguće.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider