Košarka
SPORTOVI
Košarka

Zadnje Draženove riječi Divcu: Saznajte što mu nije oprostio!

Dražen Petrović i Vlade Divac bili su dobri prijatelji i suigrači sve do početka Domovinskog rata.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dokumentarni film ESPN-a 'Once Brothers' o prekinutom prijateljstvu Dražena Petrovića i Vlade Divca, od svoje američke premijere 12. listopada do danas, diljem svijeta dobio je dobre kritike. Nekoliko pogrešaka – koje mogu uočiti samo istinski poznavatelji košarke – nisu previše utjecale na konačnu ocjenu filma.

>> VIDEO: Film o Draženu i Divcu oduševio SAD i cijeli svijet!

No, treba biti iskren i reći kako je spomenuti film nekako više životna priča o Divcu - mladiću iz Prijepolja koji je postao NBA zvijezda - te o njegovom iskupljenju, pokušaju traženja pravih razloga gdje je i zašto puklo prijateljstvo između njega i Dražena. Film je prepun emocija, od dolaska Divca na Draženov grob na zagrebačkom Mirogoju pa do razgovora s Draženovom majkom Biserkom Petrović i bratom Aleksandrom o danima 'kada su on i Dražen bili dobri prijatelji'.

Draženovih izjava o njegovom odnosu s Divcem i pucanju prijateljstva u filmu ima vrlo malo što je i razumljivo jer Draženov život je naprasno prekinut 7. lipnja 1993. godine na autocesti u Njemačkoj. Povodom Draženovog rođendana 22. listopada, donosimo vam neka podsjećanja na njegove izjave.

Posljednji veliki intervju, uoči odlaska u Poljsku na kvalifikacije za EP, Dražen Petrović dao je 21. svibnja 1993. u kafiću Amadeus – koji danas uspješno vodi obitelj Petrović - tadašnjem novinaru tjednika Globus Ivi Pukaniću. U opširnom intervjuu Dražen govori o NBA karijeri, želji da napusti NBA ligu i prihvati ponudu grčkog Panathinaikosa, zatim reprezentaciji Hrvatske, ali i o odnosu s Divcem.

Pukanić je Draženu na tu temu postavio tri pitanja, na koja je odgovorio vrlo precizno i opširno. Kompletan intervju Dražena Petrovića iz Globusa objavljen je u specijaliziranom mjesečniku Superkošarka (izdavač NCL Media Grupa) broj 44 iz listopada 2009.

GLOBUS: Prije ste često kontaktirali s Vladom Divcem, koji igra u L.A. Lakersima. Kakvi su danas vaši odnosi nakon događaja u bivšoj Jugoslaviji?
DRAŽEN: 'Ove godine igrali smo dvije utakmice s Lakersima i obje smo pobijedili. Nas dvojica nismo razgovarali niti smo se pozdravili. Prije utakmice okrenuli smo jedan od drugoga glavu tako da je sve prošlo bez ikakva kontakta. Tokom lige prestali su govoriti 'yugoslav center' i počeli govoriti 'serbian center,' jer se on jasno izjasnio za koga je. Koliko sam čitao, on je dosta pomogao svojima.'

Na CNN-u sam Divcu odgovorio da se, koliko znam, rat ne vodi oko Beograda i u Srbiji, nego na tlu Hrvatske

- Dražen Petrović
GLOBUS: Jesu li, možda, američki mediji iskoristili vašu međusobnu nesnošljivost da vas suoče, kako bi svatko istupio sa svojim argumentima?
DRAŽEN: 'Bilo je nekoliko intervjua. Njegova je priča kako su u 2. svjetskom ratu Ustaše ubili mnogo Srba, kako su oni i danas u Hrvatskoj ugroženi te da je to glavni uzrok rata. Na CNN-u sam mu odgovorio da se, koliko znam, rat ne vodi oko Beograda i u Srbiji, nego na tlu Hrvatske i da to nije građanski rat nego čista agresija Srbije na Hrvatsku i Bosnu. Rat će završiti kad se Srbi povuku sa svih okupiranih područja, a to što oni lažu o uzrocima i razlozima rata, njihova je stvar."

GLOBUS: Kako su vaši suigrači u klubu gledali na događaje u bivšoj Jugoslaviji?
DRAŽEN: 'Stalno su me pitali što se događa. Na početku im nije bilo ništa jasno; pitali su me što se događa s Divcem, a ja sam im odgovarao da ne razgovaram s njim. Pitali su zašto je počeo rat. Sada shvaćaju što se događa, ali samo onoliko koliko to Amerikanci mogu shvatiti. Budite uvjereni da prosječni Amerikanac nema pojma što se ovdje događa.'

Dakle, iz Draženovih odgovora jasno je kako sporna hrvatska zastava, koju je Divac istrgao iz ruku navijača na SP-u u Argentini, nije bila razlog njihove svađe. Razlog je što je Divac u američkim medijima govorio neistine o ratu koji je u ESPN-ovom filmu nazvao 'građanski rat'.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider