Košarka
SPORTOVI
Košarka
Košarka u krizi

Novi izbornik predstavio plan za povratak Hrvatske na veliku scenu

Veljko Mršić novi je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije…

Veljko Mršić i Stipe Sladoljev (Foto: GOl.hr) (Foto: GOL.hr)

Veljko Mršić danas je predstavljen kao novi izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije.

Dolazite u možda i najgorem razdoblju za hrvatsku košarkašku reprezentaciju. Jeste li imali dvojbe oko preuzimanja ove funkcije?

„Nisam imao nimalo dvojbi. Kada sam razgovarao s čelnicima Saveza, kada su oni predstavili svoju ideju i kada sam ja iznio svoje viđenje stvari, brzo smo se složili. Dvojba je bila samo razgovor s čelnicima Cedevita i kako da nađemo način da obje strane budu zadovoljne“, kaže bivši hrvatski reprezentativac i dugogodišnji košarkaši trener i djelatnik.

"Uvijek može gore"

Možda je to za vas dobro? Jer praktički gore ne može.

„Uvijek može gore. Nikad ne znate kada ste dotakli dno. Međutim, ja stvarno vjerujem da imamo perspektivu, da će biti bolje i da ćemo napraviti taj prvi cilj – plasman na Europsko prvenstvo.“

Zbog neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo smijenjena su dvojica vaših prethodnika - Ivica Skelin i Dražen Anzulović. Zašto vjerujete da ćete biti uspješniji od njih?

„Objektivno, tu nije bilo ni sreće, puno je bilo ozljeda, puno otkaza igrača. Prvi put su bile kvalifikacije bez mogućnosti igranja najboljih igrača u zimskim prozorima, u studenom i veljači.“

Ali to sve čeka i vas.

„Da, ali njima je to bio prvi susret s takvim pravilima. Mi dolazimo s tim jednim negativnom iskustvom koji smo imali. Treba izvući pouke, napraviti dobru analizu i napraviti čim bolje predradnje da se takvo što više ne dogodi.“

"Prvi cilj plasman na Europsko prvenstvo"

Rekli ste da ste ambiciozni i da vjerujete u hrvatsku košarku? Pa dajte malo konkretnije. Što to znači? Da ni vjera u medalje nije promašena?

„Trebamo stvoriti temelje momčadi koja će igrati duže vrijeme i koja će biti uigrana, jer nema previše vremena za treninge u tim zimskim prozorima. To su tri-četiri dana. Ako se momčad stalno mijenja, nije lako doseći neki viši stupanj uigranosti. I onda kada to napravimo, idemo korak po korak. Prvi cilj je plasman na Europsko prvenstvo, a ako tamo dođemo, pokušat ćemo napraviti najviše što možemo u ovom trenutku."

Hrvatska opet ima odlične mlade igrače, prvake i doprvake Europe do 16 i 20 godina. Računate li na neke mlade igrače?

„Pa sigurno. Moramo napraviti reprezentaciju koja će biti skup iskustva i mladosti. Znači, od igrača koji nas mogu odvesti na Euro, a onda njima pridodati neke igrače koji će na tom turniru za dvije godine doći do ozbiljnijeg nivoa i koji će se kaliti uz te iskusne suigrače.“

"Medalja je uvijek najbolji završetak mandata"

Vaša prva akcija bit će sudjelovanje u Ljetnoj NBA ligi u srpnju. Igrat će svi NBA klubovi, i reprezentacije Kine i Hrvatske. Što namjeravate tamo dobiti?

„Promociju hrvatske košarke i države. Prošlu Ljetnu ligu gledalo je uživo 140 tisuća gledatelja, a pratilo ju je 13 milijuna ljudi putem društvenih mreža. To je velika prilika za promociju. Očekujem da ćemo na tom turniru stvoriti konture igre koja bi trebala biti u kvalifikacijama.“

Kvalifikacije kreću u studenom. Što će biti vaš glavni zadatak u tih pola godine? Što vam je minimalni, a što maksimalni cilj u vašem mandatu?

„Najbolji završetak mandata uvijek je osvajanje neke medalje. Minimalni cilj je postaviti temelje, napraviti momčad i pokušati na tom prvenstvu napraviti najviše što je moguće. Ne treba ništa obećavati, treba trenirati, raditi i dati sve od sebe da se ostvare ciljevi“, zaključio je Mršić.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider