Košarka
SPORTOVI
Košarka
OVO JE TEŠKO OPISATI

Turci odigrali najgoru završnicu u povijesti Eurobasketa: Imali su 12 sekundi, vodstvo, dva bacanja i loptu!

Već prva utakmica drugog kruga Eurobasketa donijela je teško opisivu dramu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osvajači srebra na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama, košarkaška reprezentacija Francuske, prvi je četvrtfinalist ovogodišnjeg Eurobasketa. I to nakon što su 12 sekundi prije kraja već po gotovo svakoj teoriji bili eliminirani.

Naime, Francuzi su savladali reprezentaciju Turske nakon produžetaka, rezultatom 87:86, gdje Turci nisu iskoristili posljednji napad za pobjedu, zapravo nisu tijekom njega došli niti do šuta. No, puno veća drama dogodila se pri kraju regularnog dijela.

Francuzi poveli pa se polako krenuli raspadati

Francuska je odlično otvorila susret, povela je 9:2, pa 13:4, a na koncu prve četvrtine vodila je 18:11. U drugoj četvrtini Francuzi su vodili i sa 16 razlike (31:15), no Turska je do poluvremena smanjila na osam koševa minusa (35:43).

Treća četvrtina je donijela nevjerojatan prekret. Turska je od -11 (38:49), stigla do čak +8 (57:49) napravivši seriju 19:0. Turska je taj dio dobila sa 22:6 i u zadnju četvrtinu ušla s vodstvom 57:49.

U posljednjoj četvrtini gledali smo pravu dramu. Francuska je izjednačila na 66:66, da bi minutu prije kraja povela sa 73:72. Turska potom radi seriju 5:0 i 19 sekundi prije kraja imala je velikih 77:73. Francuska je košem Thomasa Heurtela 13 sekundi prije kraja smanjila na 77:75 i spomenuta drama je tu krenula.

Tragičar se zove Cedi Osman

Francuzi su krenuli po prekršaj, ali Timothe Luwawu-Cabarrot je to napravio na krivi način te je na Cedija Osmana startao tako da mu je povukao ruku. Suci su s pravom pokazali na nesportski prekršaj.

To je značilo dva slobodna bacanja i lopta sa strane za Tursku, 12 sekundi prije kraja, pri njihovom vodstvu od dva poena razlike. Prednost koju nije moguće prokockati, zar ne? E, pa moguće je.

Osman, inače igrač Cleveland Cavaliersa, je promašio oba bacanja, nakon čega je uslijedio katastrofalno izvođenje i izgubljena lopta. Francuzi su u preostali desetak sekundi došlo do promašenog šuta Fourniera, ali i zakucavanja Goberta nakon ofenzivnog skoka, za 77:77, dvije i pol sekunde prije kraja.

Turci su odigrali zadnji napad, no šut nije bio dobro izrađen pa nije ni pogođen.

U produžetku su Francuzi krenuli bolje te su 80 sekundi prije kraja imali 87:82. No, onda su Turci iskoristili svoja dva napada, za razliku od Francuze te su pri 87:86 dobili napad za pobjedu. No, Francuzi ipak nisu kiksali poput njih. Turci su posljednji napad odigrali konfuzno te ostali bez šuta, a Francuzi su mogli početi slaviti.

Francusku je do pobjede predvodio Rudy Gobert s 20 poena i 17 skokova, dok su Thomas Heurtel i Evan Fournier zabili po 13. Fournier je dodao šest skokova i tri asistencije, dok je Heurtel imao četiri skoka i sedam asistencija.

U turskim redovima najefikasniji je bio Bugrahan Tuncer s 22 poena, pri čemu je pogodio šest trica iz deset pokušaja. Furkan Korkmaz je dodao 18 koševa.

Francuzi će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz ogleda Srbije i Italije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider