Košarka
SPORTOVI
Košarka
Tri u nizu

Trideset godina od osvajanja prve titule prvaka Europe Jugoplastike

Proslavljeni košarkaški splitski klub osvojio je tri uzastopna naslova prvaka Europe - 1989., 1990. i 1991.

Dino Rađa, Duško Ivanović i Toni Kukoč (Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL)

U sjedištu Košarkaškog kluba Split, sljedniku KK Jugoplastike, u subotu navečer upriličeno je druženje u povodu 30. godišnjice osvajanja prve titule prvaka Europe tog kluba, to jest u znak sjećanja na finalnu utakmicu 6. travnja 1989. godine u Muenchenu kad su splitski košarkaši pobijedili momčad Maccabija 75 - 69.

Taj proslavljeni splitski klub titule prvak Europe osvojio je i dvije slijedeće godine 1990. i 1991. postavši tako trostruki uzastopni Europski košarkaški klupski prvak.

Direktor tadašnje Jugoplastike Josip Bilić, prisjećajući se šampionske momčadi splitskih "žutih" (tradicionalni dres tog kluba), posebice je spomenuo dvojicu velikana Dina Rađu i Tonija Kukoča.

"Mi smo klub koji je proglašen za najbolji košarkaški klub Europe 20. stoljeća, to nikad ne smijemo zaboraviti," rekao je Bilić puštajući pritom suzu radosnicu.

Potpredsjednik KK Jugoplastike iz tog vremena Željko Jerkov je istaknuo kako je to bila neponovljiva generacija košarkaša koja je mogla pobijediti svakoga u svijetu.

"Ta generacija koja je tri puta bila prvak Europe, to je skup igrača beskonačnog talenta pametno vođenih," naglasio je Jerkov. Veličina splitskog kluba bila je što je sam 'proizvodio' svoje najveće igrače jer je imao svoju košarkašku školu.

Večerašnje druženje uvod je u obilježavanje 30. godišnjice osvajanja prve titule prvaka Europe, krajem rujna Split će biti domaćin reprize finala Jugoplastika-Maccabi u znak sjećanja na minhensko finale.

"Planirano je da središnje obilježavanje 30. godišnjice bude 28. rujna, u dvorani Gripe utakmicu će odigrati veterani KK Jugoplastike i Maccabija u kojoj bi nastupili igrači dvaju klubova koji su igrali finale u Muenchenu", najavio je glasnogovornik KK Split Ozren Maršić.

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice osvajanja prve titule Europskog prvaka, predstavit će se i knjiga o tom sportskom podvigu te upriličiti izložba u Muzeju Grada Splita, a na Rivi će se održati spektakularni "Žuti koncert."
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider