Košarka
SPORTOVI
Košarka
zanimljiva družina

Tko su heroji Toronta? Nesuđeni svećenik, nekoć NBA rekorder koji je zabio nula koševa Ciboni...

Vrlo zanimljiva družina odvela je Toronto do naslova. Nitko od njih na draftu nije izabran pickom višim od 15., a pojedini igrači iza sebe imaju gotovo filmske priče.

Galerija Raptorsi s naslovom (Foto: AFP) Pascal Siakam polaže protiv Warriorsa (Foto: AFP) Fred VanVleet (Foto: AFP) Jeremy Lin i Patrick McCaw (Foto: AFP)

Toronto Raptorsi osvojili su prvi naslov u povijesti pobijedivši u finalu Golden State Warriorse. Njihov pohod do prstena pratila je velika euforija, a ovo je zanimljiva družina koja je bacila Kanadu u trans.

Kawhi Leonard

Igrač na kojeg ne treba trošiti previše riječi, MVP finala drugi put u karijeri, jedini uz LeBrona Jamesa i Kareema Abdul-Jabbara koji je tu nagradu osvojio s dva različita kluba. Ne priča puno izvan terena, ali na parketu je nezaustavljiv, sjajan na oba kraja terena.

Ugovor mu istječe ovoga ljeta, a Kanađani su pokrenuli pravu kampanju da ga zadrže: nude mu, između ostalog, besplatna jela u restoranima, pa čak i superluksuzni penthouse potpuno besplatno.

Pascal Siakam

Kamerunac koji se do 15. godine školovao za svećenika, a organiziranu košarku počeo je igrati tek sa 17 godina. Veliko otkriće Raptorsa, koji su ga izabrali 27. pickom NBA drafta. Bio je MVP finala razvojne lige 2017. s Raptorsima 905, filijalom novog NBA prvaka. 

Pascal Siakam polaže protiv Warriorsa (Foto: AFP) Pascal Siakam polaže protiv Warriorsa (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Marc Gasol

Još jedno veliko ime u momčadi, sjajni španjolski centar i mlađi brat legendarnog Paua. Nakon 11 godina u Memphisu ove je sezone stigao u Toronto i prometnuo se u jednog od ključnih sastojaka šampionskog koktela.

Danny Green

Poznat kao sjajan tricaš i defanzivac, igrač koji je već osvajao NBA naslov sa San Antonio Spursima, a u Raptorse je stigao u paketu s Leonardom. Svojevremeno je bio rekorder po broju pogođenih trica u jednom NBA finalu - 2013. strpao ih je 27, a nadmašio ga je samo Steph Curry tri godine kasnije s 32 trice.

Zanimljivo, za vrijeme lockouta 2011. igrao je u slovenskoj Olimpiji, a u utakmici protiv Cibone zabio je – nula koševa.

Kyle Lowry

Torontov pitbull, dobrim igrama u finalu napokon se riješio etikete luzera i igrača koji podbaci u bitnim utakmicama. Igrač koji je već 13 godina u ligi, ali tek dolaskom u Raptorse, u kojima je proveo zadnjih sedam sezona, postao je zvijezda i igrač s pet All-star nastupa.

Fred VanVleet

Još jedno veliko Torontovo otkriće, igrač kojeg nitko nije izabrao na draftu 2016. U ovom playoffu zabijao je skromna četiri koša po utakmici – sve dok nije postao otac: nakon rođenja djeteta podigao je prosjek na 14 poena po utakmici i jedan je od najvećih heroja Torontova trijumfa.

Fred VanVleet (Foto: AFP) Fred VanVleet (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Serge Ibaka

Temperamenti Kongoanac sa španjolskom putovnicom, svestrani visoki igrač odigrao je veliku rolu u playoffu, a posebno finalu. Nisu mu strane ni tučnjave na terenu, često na parket unosi dašak tvrde old school košarke.

Jeremy Lin

Pamtimo onu ludnicu koju je izazvao kao igrač New York Knicksa, dok u Raptorsima igra sporednu ulogu. Do naslova je stigao protiv ''svoga'' kluba: odrastao je u blizini Oaklanda, a Warriorsi su mu bili prvi NBA klub. Postao je i prvi Amerikanac azijskog porijekla koji je osvojio NBA naslov.

Patrick McCaw

Igrač koji je u tri sezone u ligi osvojio tri naslova prvaka, pa su na internetu već krenule šale da se radi o najvećem igraču svih vremena. Pogađate, prva dva naslova osvojio je u Warriorsima, s kojima se nije rastao u prijateljskim odnosima. Tvrdi da još nije dobio prsten koji je s njima osvojio 2018., a sada je dočekao osvetu u dresu Toronta.

Jeremy Lin i Patrick McCaw (Foto: AFP) Jeremy Lin i Patrick McCaw (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Norman Powell

U finalu nismo puno vidjeli od njega, ali u polufinalu je bio jedno od Torontovih iznenađenja za Buckse. Još jedan igrač kojeg je Toronto "iskopao", bio je tek 46. pick NBA drafta.

Nick Nurse

U prvoj sezoni na mjestu glavnog NBA trenera osvojio je naslov, ali u Torontu je već pet godina. Jedini je trener koji je osvojio naslov prvaka NBA lige i razvojne lige (dvaput). Veliko je košarkaško ime u - Engleskoj, gdje je proveo ukupno 11 godina kao trener i u početku trener-igrač.

Postao je izbornik Kanade za Svjetsko prvenstvo – prvi je trener koji će voditi neku reprezentaciju kao aktualni NBA prvak.

Spomenimo i ostale igrače koji su također dio rostera: OG Anunoby (nije igrao zbog ozljede), Jodie Meeks, Malcom Miller, Crhis Boucher, Eric Moreland.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider