Košarka
SPORTOVI
Košarka
Čudesan preporod

Neočekivani junak NBA finala: Postavio novi rekord i postao heroj Kanade

Toronto Raptorsi postali su najnevjerojatniji NBA prvaci nakon Dallas Mavericksa 2011. godine, a Fred VanVleet bio je bolja verzija J. J. Baree.

Fred VanVleet (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Siloviti Fred VanVleet postao je jedan od junaka šampionskog pohoda Toronto Raptorsa. Štoviše, u četvrtoj četvrtini šeste utakmice u Oaklandu pogađao je šutove poput Kawhija Leonarda, a njegova uloga i doprinos momčadi podsjetili su na čuvenog J. J. Bareu s Mavericksima 2011. godine.

U prvih 15 utakmica ovog doigravanja VanVleet je bio na prosjeku od četiri poena po utakmici. Šutirao je 26 posto iz igre i razočaravajućih 19 posto za tri poena, a Raptorsi su nadigrani u devet utakmica s njim na terenu. Do tog trenutka bio je najmanje učinkovit igrač u rotaciji u cijelom doigravanju od svih igrača koji su igrali minimalno 20 minuta.

Klay Thompson (Foto: AFP) Devastirajuća vijest za Warriorse i ligu: Ovo se nikad nije dogodilo u NBA finalima divider

No od četvrte utakmice finala Istoka, i dan nakon rođenja sina, pretvorio se u potpuno drugog igrača. Od tada je došao na 14,7 poena u prosjeku po utakmici, a njegov šut iz igre je porastao na 51 posto, dok je tricu podigao na briljantnih 53 posto. Od 21. svibnja nijedan igrač nije zabio više trica od njega i nijedan igrač nije zabilježio bolji plus/minus od njegovih +8,1. Nevjerojatan preporod.

Najznačajniji podvig VanVleetove serije njegova je uspješnost pod pritiskom. Gotovo trećina njegovih šutova u posljednjih osam utakmica stiglo je četiri ili manje sekundi prije isteka napada, a njegov postotak kod tih šutova iznosi 58,3 posto.

VanVleet je na kraju oborio rekord NBA finala kao igrač s najviše trica u povijesti s klupe u jednoj seriji. Bivši igrač G-lige, a danas legitimni junak u ovom finalu postigao je ukupno 16 trica, jednu više od JR Smitha i Roberta Horryja, koji su držali rekord do ove sezone.

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider