Košarka
SPORTOVI
Košarka

Stojko Vranković: Dobro znam gdje je puklo između Dražena i Divca, ali…

U ESPN-ovom filmu o Draženu Petroviću i Vladi Divcu govore mnogi poznati, ali onaj koji je trebao nešto reći ostao je zaboravljen. To je Stojko Vranković, tada najbolji Draženov prijatelj s kojim je bio generacijski vezan…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

O 90-minutnom dokumentarnom filmu ESPN-a 'Once brothers', čija je američka premijera u Americi u utorak 12. listopada, puno je toga rečeno. Ukratko, film se bavi prijateljstvom koje je puklo preko noći dva tada najpoznatija košarkaša s područja bivše Jugoslavije, Dražena Petrovića i Vlade Divca.

>> EKSKLUZIVNI VIDEO Prve snimke filma o Draženu i Divcu

>> Divac: Dražen je i dalje najbolji stranac u NBA-u

I Draženova obitelj jako dobro zna u čemu je stvar pa je red da oni prvi komentiraju film

Oba igrača u NBA su otišli 1989. godine kada je FIBA ukinula pravilo kako igrači koji igraju u NBA-u nikada ne smiju više igrati za svoju reprezentaciju. Čim je to čudno pravilo otišlo u povijest Dražen i Vlade odlučili su se okušati u najjačoj ligi na svijetu, Divac je otišao u L.A. Lakerse, a Dražen u Portland.

'Nekoć sam bio vrlo blizak s Vladom Divcem. Čuli smo se telefonom svaka dva dana. Ali u ovom trenutku…', jedna je od rečenica koju je pokojni Dražen rekao novinarki u filmu ratne 1992. godine kada je njegov rodni Šibenik - kao i mnogi drugi gradovi - svakodnevno bili zasuti granatama.

S druge strane Divac je u filmu nekoliko puta rekao kako je 'vjerovao da će doći dan kad će on i Dražen sjesti i razgovarati'.

No, taj dan nije došao i Dražen, koji je domovinski rat teško proživljavao dok je nosio dres New Jersey Netsa, nije želio ostati u kontaktu s Divcem.

'Prijateljstvo se gradi godinama, a uništi u jednoj sekundi,' rekao je američkim novinarima u filmu ESPN-a Divac koji je, kada je započeo domovinski rat imao samo 23 godine. Tada je na lošem engleskom na pitanje što misli o ratu u Hrvatskoj i što je on zapravo rekao:

'Originalno sam Srbin, ali se zaista osjećam kao Jugoslaven. Za mene osobno nije važno što sam… znate, mi smo isti ljudi, i Hrvati i Srbi.'

U filmu o odnosu Dražena i Divca govore mnogi poznati košarkaši i treneri, što iz SAD-a a što s područja bivše države.

'Film o Draženu i Divcu? Mene od snimateljske ekipe nitko nije kontaktirao', rekao je za GOL.hr Stojko Vranković, u igračkim danima daleko najbolji Draženov prijatelj.

Jako dobro znam što je tih dana bilo između Dražena i Dvica i gdje je sve puklo. Ali zaista ne bi bilo korektno da ja govorim o tome

Uostalom, Stojko i Dražen su kao NBA zvijezde - koje su već tada na računima imali milijune američkih dolara - zajedno s povorkom Hrvata protestirali ispred zgrade UN-a u New Yorku protiv rata koji protiv Hrvatske vode Srbija i JNA.

Ako je netko u dokumentarnom filmu tako visoke produkcije trebao govoriti o Draženu te odnosu njega i Divca – s kojima je igrao u reprezentaciji bivše države - onda je to svakako trebao biti Stojko.

'Naravno da ću pogledati film, ali ne znam što novo mogu vidjeti što nije do sada viđeno', iskren je bio Stojko dodavši:

'Jako dobro znam što je tih dana bilo između Dražena i Dvica i gdje je sve puklo. S Draženom sam se telefonski čuo svakodnevno, bili smo bliski, ali zaista ne bi bilo korektno da ja govorim o odnosu Dražena – koji nije među živima već 17 godina – i Divca. I Draženova obitelj jako dobro zna u čemu je stvar pa je red da oni prvi komentiraju film', rekao nam je 46-godišnji Stojko koji u miru svog zagrebačkog doma uživa u igračkoj mirovini.

U filmu je Divac otvorio dušu i govorio o tome kako ga je Draženova smrt zatekla na Havajima gdje se odmarao nakon naporne sezone.

'Ozbiljno sam razmišljao o dolasku na sprovod u Zagreb jer sam to želio, a to je i najmanje što je Dražen zaslužio da učinim. No, zbog situacije koja je vladala u tom trenutku možda je i bolje da nisam došao. Stezalo me što sam bio daleko', rekao je nedavno za AP Divac.

Tada Divac nije došao u Zagreb zbog straha jer je jako dobro znao kako mu Hrvati nisu oprostili kada je kao 21-godišnjak istrgao iz ruku zastavu Hrvatske dok je tadašnja Jugoslavija slavila osvajanje zlata na SP u Argentini 1990.

Puno godina kasnije, zahvaljujući ESPN-u došao je u Zagreb i napokon posjetio Draženov grob na Mirogoju.

'Kada je hodao ulicama Zagreba jedan čovjek mu je dobacio Četnik!', rekao je između ostalog redatelj serijala ESPN-a '30 for 30' Mike Tolajian dodavši kako su mu kasnije preveli o čemu se radi i da je odmah, po tonu ljudi koji su dobacivali Divcu rekao, da je znao kako nije nešto lijepo.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider