Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ozbiljna rasprava

Legenda Jordanu: ''Zbog mene su mijenjali pravila da ne mogu dominirati, zbog tebe da možeš''

Mnogi NBA fanovi, igrači i analitičari slažu se da je Michael Jordan najveći košarkaš svih vremena. Međutim, Wilt Chamberlain vjerovao je da Jordan ima koristi od različitih pravila.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Isiah Thomas i Michael Jordan bili su ljuti rivali, mrski neprijatelji koji jedan drugoga nisu podnosili.

U nedavnom razgovoru s novinarom Foxa Chrisom Broussardom Thomas je istaknuo da je Wilt Chamberlain jednom imao susret s legendom Bullsa u kojem mu je rekao ''da su se NBA pravila promijenila kako on ne bi mogao biti dominantan, dok je promjena drugih pravila omogućila Jordanu da dođe do izvrsnosti u svoje doba''.

Thomas nikad nije precizirao na koja je pravila Chamberlain mislio u ovom razgovoru, mada se to posebno ističe.

NBA liga prije nije tjerala šutere slobodnih bacanja da ostanu iza linije sve dok lopta ne dira obruč, ali je to djelomično učinila zbog Chamberlaina, koji je bio toliko moćan i atletski dominantan da je mogao rutinski hvatati vlastite promašaje i pospremati ih u koš.

gol expired Popularna starleta prisjetila se anegdote s Jordanom, Rodmanom i hotelskom sobom u Las Vegasu: "Sakrila sam se iza kauča" divider

Kasnije je uvedeno pravilo da se ne smije krenuti na skok sve dok lopta ne dira obruč, kao što je i proširena linija slobodnih bacanja te ukinuto pravilo da se lopte može izvoditi preko table.

Prema Chamberlainu, te promjene spriječile su visoke igrače da istinski preuzmu sport i omogućile nižim igračima da dođu do izražaja.

Naravno, pravila su danas još sklonija niskim igračima, Jordan se još uvijek morao nositi s puno više kontakta u igri.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider