Košarka
SPORTOVI
Košarka
Gdje ima dima, ima i vatre

Što čeka Toronto i koje su najbolje opcije za Kawhija Leonarda

NBA život često puta zna biti okrutan. Mase se lako zapale, ali i brzo zaborave te okrenu drugim stvarima. Naravno, Toronto Raptorse nitko nije zaboravio, ali brzo su pali u drugi plan.

Kyle Lowry, Kawhi Leonard i Masai Ujiri (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Netom nakon što su osvojili naslov, Raptorsi više nisu priča broj jedan u NBA-u, jer je ubrzo po završetku finalne serije naslovnice okupirala vijest da LeBron James ima novog superstara u svom dvorištu. Po nekim i najboljeg s kojim je dosad igrao. Svakako posebnog, jer Anthony Davis je tip igrača s kojim još nije igrao.

Međutim, ovdje neće biti riječ o Lakersima, već o Raptorisma i njihovoj bliskoj budućnosti. Koje su to poteškoće koje ih čekaju i što će napraviti dvojica ključnih ljudi. Dvoje majstora svog zanata koji su i bili glavni kreatori pohoda na titulu, Masai Ujiri i Kawhi Leonard.

Ništa više nije isto

Začetnik ovog Toronta se kockao i pogodio naslov. Nakon što je smijenio trenera godine i na kormilo postavio njegovog asistenta, Ujiri je izveo trade koji se pokazao najboljim potezom desetljeća. Riskirao je do te granice da je na kraju sezone lako mogao ostati bez svega. Ali nije i zauvijek će ostati u srcima navijača Toronta pa čak i ako iduće sezone više ne bude sjedio u istom uredu.

Naime, nedugo nakon osvajanja titule Adrian Wojnarowski je izvijestio da je vlasnik Washington Wizardsa spreman predsjedniku košarkaških operacija Toronta ponuditi deset milijuna dolara godišnje, potencijalni udjel u kapitalu i dati mu vodeću ulogu u Monumental Sports Entertainmentu koji, među ostalom, posjeduje Wizardse, Capitalse, WNBA momčad i Verizon Centar.

Prema tom izvoru, ponuda bi bila na šest godina, iako je kasnije objavljeno da nema neposrednih planova za kontakt s Ujirijem. Međutim, gdje ima dima, ima i vatre i ne bi čudilo da do takve ponude zaista i dođe. No prije toga će se morati dogoditi i neke druge stvari. Sumnjam da će Ujiri napustiti Toronto ako ga ne napusti i Leonard. A aktualni MVP finala bliže je ostanku nego ikad.

Surovost NBA-a

Međutim, opet se moram vratiti na uvod ovog teksta. NBA je odavno postao surovo tržište koje ne mari puno za emocije, nostalgiju i privrženost igrača. DeMar DeRozan je zbog ovog morao otići, Isaiah Thomas je razmijenjen nakon povijesne sezone u Celticsima, gdje čak igrao nakon obiteljske tragedije. Svi mladi igrači Lakersa su proglašeni neperspektivnima, jer su se promijenili prioriteti. I mogu tako nabrajati primjere, što se prije prihvati takvo stanje stvari, lakše će se razumjeti određeni kontekst.

A on nam govori kako ni nakon osvajanja prstena s Torontom ne možemo sa sigurnošću reći što će se dogoditi s Leonardom. Nakon potvrde da Davis ide u Lakerse, ugledni analitičar The Ringera, Kevin O'Connor, prenio je vijest kako je jedna od idućih meta i Kawhi. Doduše, malo je vjerojatno da se to dogodi, ali ipak se o tome piše.

Ranije ove sezone pisao sam o posebnim planovima Los Angeles Clippersa i upravo su oni među najvećim favoritima za otimanje Leonarda. No, stvari su se malo promijenile. Još do prije tjedan dana sve je bilo drugačije, ali tada Toronto nije bio prvak, Klay Thompson je bio zdrav, a Lakersi i Pelicansi nisu napravili trade. Eto, u koliko malo vremena se može puno toga promijeniti.

Clippersi sigurno nisu odustali, teško da su i poljuljani, ali stvarnost oko njih više nije ista. U gradu se već stvara nova supermomčad i samo će rasti. Plus, nikako im ne može koristiti da su Raptorsi postali prvaci, ali oni imaju svoje argumente. Momčad vodi poprilično ozbiljna skupina ljudi sa savjetnikom Westom kojeg svi cijene, Doc Rivers je odradio sjajnu sezonu kao trener i još dohvatio doigravanje s nekoliko rookieja u rotaciji. Dolazak Leonarda je ono što im treba.

Zašto bi Kawhi trebao ostati?

No, Raptorsi trenutno imaju prednost što Leonardu mogu ponuditi petogodišnji ugovor vrijedan 189,7 milijuna dolara, dok svi ostali mogu ponuditi maksimalno 140,6 milijuna dolara na četiri godine. Ipak, vjerojatnije je da ako Kawhi odluči ostati, da uzme kratkoročni ugovor 1+1 umjesto petogodišnjeg maksimuma. Zašto? Zadnjih sezona dosta svjedočimo takvim ugovorima najvećih superstarova, iako nedavna ozljeda Duranta može malo utjecati na tu sliku.

Nemojmo zaboraviti da Marc Gasol ima igračevu opciju od 25,6 milijuna dolara i ako se odluči pokupiti taj novac, što će teško dobiti bilo gdje drugdje, Toronto će imati šest od osam igrača iz rotacije u šampionskoj sezoni pod ugovorom. To znači da ostaju još Leonard i Danny Green.

U prilog Kawhijevoj odluci o kraćem ugovoru ide i činjenica da bi time mogao sljedeće godine braniti titulu s praktički istim rosterom, a zatim na ljeto 2020. odlučiti što i kako dalje. Naravno, to je i svojevrsna kocka, jer je iza njega tajanstvena ozljeda kvadricepsa te se morao nositi s ozljedom lijevog koljena od finala Istočne konferencije. Dugoročnim ugovorom bi osigurao financijsku sigurnost, u to nema sumnje, ali Raptorsi su opet pokazali da se mogu nositi s njegovim zdravljem i očuvati ga svježim.

Upravo tu leži ponajveći adut Ujirija kada ponovno sjedne za stol s Leonardom. Osvojeni naslov i briga o njegovom zdravlju, bez čega bi teško odigrao playoff za pamćenje, dvije su najvažnije stvari koje je ove sezone Toronto napravio kad je u pitanju pokušaj zadržavanja igrača takvog kalibra. A kad se tome pridoda podatak da su Kyle Lowry, Serge Ibaka i Fred VanVleet iduće ljeto slobodni igrači, onda je jasno zašto bi ugovor na godinu plus godinu imao smisla.

Toronto u rotaciji nema puno igrača koji su mlađi od 30 godina. VanVleet i Siakam od ozbiljnijih te OG Anunoby i Norman Powell od onih s manjom minutažom i koji će u budućnosti teško igrati ozbiljnije uloge. Samim time Toronto nema pred sobom puno godina s aktualnom jezgrom igrača. Najrealnija i najbolja opcija bila bi probati obraniti titulu pa onda krenuti u potencijalni remont 2020.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider