Košarka
SPORTOVI
Košarka
ovise o sebi, ali...

Je li moguće da košarkaški moćna Srbija ostane bez Svjetskog prvenstva?

Srbija bi u slučaju poraza od Izraela mogla ostati bez nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Miloš Teodosić u dresu Srbije (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Košarkaška reprezentacija Srbije doživjela je šokantan poraz na gostovanju u Estoniji, u pretposljednjem kolu skupine L kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Porazom 71:70 Srbija se dovela u situaciju da joj visi nastup na svjetskoj smotri, ali i dalje drži sudbinu u svojim rukama.

Srbija i dalje u dobroj poziciji, ali nervoza se osjeti

U posljednjem kolu, koje je na rasporedu u nedjelju, Srbija dočekuje reprezentaciju Izraela, a u slučaju poraza ovisit će o susretu Gruzije i Estonije. Nakon 11 odigranih kola Srbija ima omjer pobjeda i poraza 6-5, dok su Gruzija i Izrael na omjeru 5-6. Te tri reprezentacije odlučuju o trećem mjestu odnosno posljednjem putniku na svjetsku smotru.

Situacija je vrlo jasna, ako Srbi pobjede, odlaze na Svjetsko prvenstvo. No u slučaju domaćeg poraza od Izraela, koji je u prvoj utakmici pred svojim navijačima slavio rezultatom 83:74, Srbi će ovisiti o Gruziji, koja mora pred svojim navijačima slaviti protiv Estonije, iako je praktički izgubila sve šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Dva scenarija u kojima Srbija ostaje bez SP-a

U slučaju pobjeda Izraela i Gruzije zatvorit će se krug triju reprezentacija, u kojem Srbija ima najbolju koš-razliku. U tom slučaju samo ih poraz od 23 poena razlike i više izbacuje s trećeg mjesta te na njega gura Izrael. Gruzija je u krugu triju reprezentacija najslabija, s negativnom koš-razlikom od -50. Srbija je u debelom plusu (46), dok je Izrael na +2.

Znači, pobjeda Izraela u Pioniru od 23 poena razlike i više izbacuje Srbiju sa Svjetskog prvenstva, kao i bilo kakav poraz uz pobjedu Estonije protiv nemotivirane Gruzije. Srbija je u ovim kvalifikacijama izgubila kod kuće od Njemačke, dok je Izrael slavio tek kod Velike Britanije, a gubio kod Grčke, Njemačke i Gruzije.

Šanse da se poklopi sve i da Srbi ostanu bez Svjetskog prvenstva male su, ali svejedno dovoljne da se osjeti zabrinutost u našem susjedstvu.

Treba napomenuti da Srbija završnicu kvalifikacija igra bez NBA zvijezda, tako da je najjači igrač u reprezentaciji Miloš Teodosić, donedavni igrač Los Angeles Clippersa.

Potencijalno najjača petorka Srbije glasila bi: Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Boban Marjanović.

Kakva bi šteta bila da Svjetsko prvenstvo 2019. godine prođe bez takvih zvijezda.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX