Košarka
SPORTOVI
Košarka
Sjajna predstava

Španjolska razbila Argentinu u finalu Svjetskog košarkaškog prvenstva

Španjolski košarkaši osvojili su naslov svjetskih prvaka nakon što su u finalu u Pekingu svladali Argentinu s 95-75 (23-14, 20-17, 23-16, 29-28).

Španjolska drugi put svjetski prvak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Španjolcima je to drugi naslov svjetskih prvaka, a prvi su osvojili 2006. godine, a do drugog naslova su došli sa svih osam pobjeda. U finalu su na dominantan način "razbili" Argentinu s 20 razlike, a Argentinci su u dvoboju za zlato ostali posve bez snage i odigrali najlošiju utakmicu na prvenstvu.

Španjolci su puno bolje otvorili utakmicu, poveli su s 12 razlike, da bi Argentinci furioznom serijom došli samo na poen zaostatka. No, to je bilo sve od Južnoamerikanaca u finalu, Španjolci u drugoj četvrtini ponovno dižu razliku na +15 i tu prednost kontroliraju do samog kraja te suvereno osvajaju naslov.

Kod Španjolaca je prednjačio Ricky Rubio s 20 koševa i 7 skokova, Sergio Lull je dodao 15 koševa, a Marc Gasol (14, 7 skokova) je naslovu NBA prvaka dodao i svjetski. Gabriel Deck (24) i Nicolas Laprovitola (17) bili su najbolji kod Argentinaca, čije su prve zvijezde Luis Scola (8) i Facundo Campazzo (11) posve podbacile. Španjolci su imali čak 20 skokova više (47-27) u finalu.

Nicolas Batum (Foto: AFP) Australci opet sve prosuli: Francuska se vratila iz mrtvih i osvojila broncu divider

Ranije su košarkaši Francuske u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kini svladali Australiju sa 67-59 (11-16, 10-14, 21-16, 25-13), obranivši tako broncu osvojenu na prethodnom SP u Španjolskoj.Australija, koja je vodila tri četvrtine i na polovici treće četvrtine imala prednost od čak 15 koševa, drugi je put na velikim natjecanjima ostala bez medalje. Na OI u Rio de Janeiru 2016. je u borbi za broncu izgubila od Španjolske.

Najbolji strijelac u redovima Francuske bio je Nando De Colo sa 19 koševa te Evan Fournier sa 16, a ključnu ulogu odigrao je u zadnjoj četvrtini s tri trice Andrew Albicy (devet koševa). Kod Australije, koja je izgubila čak 19 lopti na utakmici, najviše je koševa zabio Joe Ingles (17), dok je Patty Mills ubacio 15.

Španjoalc Ricky Rubio izabran je za najkorisnijeg igrača Svjetskog prvenstva, a playmaker Phoenix Sunsa je nagradu zaslužio odličnim igrama u svih osam pobjeda Furije. U idealnoj petorci uz Rubija je i centar Marc Gasol, Srbin Bogdan Bogdanović, Francuz Evan Fournier i Argentinac Luis Scola.

Sjajan meč u Las Vegasu: Čvrsti Šveđanin gadno raskrvario Furyja Tyson Fury (Foto: AFP) Tyson Fury protiv Otta Wallina (Foto: AFP) Tyson Fury protiv Otta Wallina (Foto: AFP) Tyson Fury (Foto: AFP)
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider