Košarka
SPORTOVI
Košarka
JOŠ JEDNO "VARANJE"

Španjolci naturalizirali bivšeg Zvezdinog Amerikanca i riješili novonastali problem s playmakerom

Lorenzo Brown novi je košarkaški reprezentativac Španjolske te će debitirati u njihovom dresu na ovogodišnjem Eurobasketu.

Lorenzo Brown i Landry Nnoko (Foto: Afp)

Očekivalo se da bi se košarkaška reprezentacija Španjolske mogla naći u neočekivanim problemima po pitanju svog sastava za ovogodišnje prvenstvo Europe, popularni Eurobasket. 

Naime, prvi playmaker aktualnih svjetskih prvaka, Ricky Rubio, zbog ozljede neće biti na raspolaganju, dok je Sergio Rodriguez završio reprezentativnu karijeru nakon Olimpijskih igara. Time su odjednom ostali bez prva dva playmakera. 

Umjesto svog bazena - Amerikanac

Naravno da država poput Španjolske, koja ima možda i najjaču ligu u Europi, ima veliki izbor kvalitetnih igrača pa se vjerovalo da će nešto sigurno naći. No, umjesto toga, odlučili su se na jedan u posljednje vrijeme podosta popularan potez. Novog playmakera odlučili su naturalizirati. 

Odlučili su se na košarkaša koji sa Španjolskom nema nikakve veze, odnosno igrao je u njoj samo kad bi tamo došao na gostovanje s Crvenom Zvezdom, Fenerbacheom ili UNICS-om. U pitanju je Lorenzo Brown.

Brown je 31-godišnjak s petogodišnjim NBA iskustvom, no u najjačoj ligi svijeta nije se uspio nametnuti. U 103 utakmice igrao je u prosjeku 11.5 minuta te upisavao prosječno 2.8 poena i 1.8 asistencija.

Pravi iskorak doživio je odlaskom u Europu, prvo 2019. u Crvenu Zvezdu, gdje je u Euroligi eksplodirao (13 poena, 4.6 asistencija po utakmici), a onda u Fenerbahce, gdje su mu brojke ipak malo pale. Posljednju sezonu igrao je za UNICS, gdje je briljirao s najboljim brojkama karijere (13.8 poena, 6.1 asista u Euroligi), ali koji je napustio nakon ruske invazije na Ukrajinu te je potpisao za Maccabi, u kojem će nastupati iduće sezone.

Ovo je treći španjolski naturalizirani igrač, ali po prvi put na poziciji playmakera, gdje zapravo većina reprezentacija dovodi stranca. Do sada su državljanstvo dali dvojici krilnih centara. Serge Ibaka nastupio je u njihovom dresu na Eurobasketu 2011., Olimpijskim igrama 2012. godine te Svjetskom prvenstvu 2014., dok je nakon toga njegovu ulogu preuzeo Nikola Mirotić. Rođeni Crnogorac predstavljao je Španjolsku na Eurobasketu 2015. i Olimpijskim igrama 2016. godine.

Španjolci su se tako nakon šest godina i tri natjecanja bez istih, ponovno odlučili na popularno "varanje", odnosno dovođenje igrača sa strane. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider