Košarka
SPORTOVI
Košarka
Bravo, Sosedi!

Slovenija izborila četvrtfinale Svjetskog košarkaškog prvenstva: U Japanu se osvetili Australcima!

Dvoboj Slovenije i Australije bio je repriza utakmice za brončanu medalju na posljednjem olimpijskom turniru u Tokiju, gdje su Australci uspjeli svladati momčad predvođenu Luku Dončićem.

Luka Dončić (Foto: Afp)

Slovenska košarkaška reprezentacija svladala je Australiju s 91-80 u prvoj utakmici drugog dijela grupne faze natjecanja na Svjetskom prvenstvu i zajedno s reprezentacijom Njemačke, koja je sa 100-73 nadigrala Gruziju, osigurala plasman u četvrtfinale.

Dvoboj Slovenije i Australije bio je repriza utakmice za brončanu medalju na posljednjem olimpijskom turniru u Tokiju, gdje su Australci uspjeli svladati momčad predvođenu Luku Dončićem. U istoj državi, ali na Okinawi, ishod je bio drugačiji. Slovenci su vodili tijekom cijele utakmice, Australci pokušavali stići zaostatak, da bi momčad Aleksandra Sekulića konačno slomila otpor suparnika kad je od 35. do 39. minute napravila 15-3 i otišla na najvećih i nedostižnih +19 (88-69).

Bilo je dovoljno da Luka Dončić ubaci 19 koševa uz sedam skokova i šest asistencija, jer je imao i raspoložene suigrače. Mike Tobey je spojio 18 poena i 12 skokova, Klemen Prepelič je ubacio 11, a Gregor Hrovat 10 koševa. Kod Australaca je najbolji bio Josh Giddey s 25 poena i osam skokova.

Njemačka tricama isprašila Gruziju

Njemačka je u ranijoj utakmici tricama zatrpala koš Gruzijaca (100-73), ubacivši čak 20 puta iz 35 pokušaja izvan crte 6,75 m. Na svjetskim prvenstvima samo je jedna momčad uspjela ubaciti više trica, a to je bila Kanada, koja je na prošlom SP-u pogodila 24 trice u dvoboju s Jordanom. Prednjačio je Maodo Lo koji je pogodio svih šest pokušaja za tricu.

Tako su Slovenija i Njemačka postale prve dvije reprezentacije koje su osigurale plasman u četvrtfinale, a u nedjelju će u međusobnom dvoboju odlučiti s kojih će pozicija ući u nokaut fazu natjecanja.

Mogla im se pridružiti i Dominikanska Republika, ali je u završnici poražena od Portorika sa 102-97 pa će za plasman među osam najboljih u zadnjem kolu morati pobijediti Srbiju koja je poražena od Italije (78-76) pa su u toj skupini sve momčadi izjednačene s učinkom 3-1.

Dominikancima nije pomoglo 39 koševa i 10 skokova Karl-Anthonyja Townsa i 22 poena Andresa Feliza. Portorikanci su imali Tremonta Watersa koji je ubacio 37 koševa uz 11 asistencija i sedam skokova.

Uz Sloveniju i Njemačku, četvrtfinale su već u petak izborile reprezentacije SAD-a i Litve. Amerikanci su u Manili teže od očekivanog svladali Crnu Goru s 85-73, a potom je Litva s 92-67 bila bolja od Grčke. Rokas Jokubaitis je s 19 koševa i šest asistencija predvodio Litavce. Ignas Brazdeikis je ubacio 18 poena, a po 15 su postigli Eimantas Bendzius i Jonas Valančiunas koji je tome dodao i devet skokova. Thomas Walkup je s 21 košema bio najbolji strijelac u grčkoj reprezentaciji.

Tablice omogućuje Sofascore

Tablice omogućuje Sofascore

Tablice omogućuje Sofascore

Tablice omogućuje Sofascore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider