Košarka
SPORTOVI
Košarka
hrvatska dolazi u petak

Nova TV na završnici Eurobasketa u Istanbulu: Jedan trofej, beskrajna slava!

U Istanbulu se uoči završnice Eurobasketa nalazi Saša Lugonjić, reporter Nove TV.

Kada se nalazite u gradu od 15 milijuna stanovnika bilo bi pretenciozno reći da se na svakom koraku osjeća uzbuđenje zbog Eurobasketa, ali dobro je poznato da su Turci nacija koja srastveno doživljava sport. Uz nogomet košarka je u samom vrhu navijačkih interesa.

Eurobasketu u svojoj domovini pristupaju na sličan način. Utakmica Turske i Latvije izazvala je veliki interes pa je Ulker Arena rasprodana, baš kao i kada je suparnik bila reprezentacija Srbije.

2001. u suzama smo napuštali Istanbul

Reprezentacija zasada djeluje skromno i neuvjerljivo, daleko od one reprezentacije koja je 2001. godine osvojila srebro na Eurobasketu, te 2010. kada je Turska bila druga na svijetu.

Istanbul, 16 godina kasnije. Grad na Bosporu ponovno je domaćin Eurobasketa. Te 2001. u suzama smo napuštali Istanbul, nadamo se da će nam jedan od najfascinantnijih gradova svijeta sada ostati u lijepoj uspomeni.

Sinan Erdem Arena, dvorana na europskoj strani turske prijestolnice, mjesto je gdje će se sljedećih deset dana krojiti košarkaški poredak Europe. Uz veliki interes navijača i medija diljem starog kontinenta.

"Za ovo prvenstvo akreditirano je oko 200 samo domaćih novinara, a imamo i jako puno inozemnih medija. No, i dalje nam stižu zahtjevi za akreditacijama, pogotovo sada u ovoj završnoj fazi prvenstva. Naviknuti smo da utakmice Fenerbahčea uvijek prati jako puno novinara, ali sada imamo problem jer je previše zahtjeva. Nemamo dovoljno mjesta, ali ipak ćemo se potruditi da nitko od zainteresiranih medija ne ostane izvan dvorane", rekao je Kaya Bertan, voditelj akreditacijskog odjela.

"Hrvatska je vrlo, vrlo jaka"

Hrvatska reprezentacija u nedjelju će ovdje igrati susret osmine finala. Odgovor na pitanje tko će im biti protivnik krije se na azijskoj strani grada. U dvorani europskog prvaka Fenerbahčea.

"Vjerujem u nas, volimo pobjeđivati, ali Hrvatska je vrlo jaka. Hrvatska je vrlo jaka i dao Bog da se sastanemo u finalu", rekao je srbijanski navijač Aleksandar.

"Nemam nikakvih posebnih očekivanja. Ovdje sam isključivo zbog zabave", kaže navijač turske reprezentacije Okur.

Na plakatu s natpisom "Jedan trofej, beskrajna slava" stoji i slika čovjeka u čije nam je vrijeme košarka bila i trofejna i slavna. Neka pogled na Dražena bude dodatna inspiracija i jednoj novoj generaciji u potrazi za snovima.

Prema do sada viđenom Rusija izgleda puno bolje i uvjerljivije od Turske. Turci igraju na domaćem parketu i uvijek postoji faktor domaćeg sudačkog kriterija te euforičnih navijača koji mogu biti presudni.

Hrvatska reprezentacija u Istanbul dolazi sutra (petak) i poželimo im da se vrate u Hrvatsku 18. rujna, odnosno dan nakon finala Eurobasketa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider