Košarka
SPORTOVI
Košarka
ŠTO RADI MINNESOTA?

Rudy Gobert napustio Utah u velikoj razmjeni koja je mnoge ostavila s upitnicima iznad glave

Francuski košarkaš Rudy Gobert trebati bi karijeru nastaviti u redovima Minnesota Timberwolvesa.

Karl Anthony Towns i Rudy Gobert (Foto: Afp)

Odmah nakon što su košarkaši Utah Jazza svoj put u doigravanju okončali u prvom krugu, porazom od Dallasa, govorilo se o velikim promjenama u klubu iz Salt Lake Cityja, a sada su se te promjene počele i događati.

Francuski centar, tri puta najbolji obrambeni igrač NBA lige (2018., 2019. i 2021. godine) te tri puta sudionik All Star utakmice, Rudy Gobert, odlazi u Minnesotu, a u suprotnom će se smjeru zaputiti Malik Beasley, Patrick Beverley, Walker Kessler, Jarred Vanderbilt i Leandro Bolmaro te čak četiri izbora prve runde drafta u nadolazećim godinama (2023., 2025., 2027. i 2029).

Složen je opak centarski dvojac

Za 30-godišnjeg Goberta Minnesota će biti drugi klub u NBA ligi u kojem će zaigrati, a s postojećom zvijezdom Wolvesa, Karlom Anthonyjem Townsom, činit će apsolutno najbolji centarski dvojac lige. Inače, Minnesota će time postati jedina momčad u ligi koja će imati dvojicu igrača s ugovorima vrijednima više od 200 milijuna američkih dolara. U pitanju su upravo dvojica spomenutih košarkaša.

U prošloj sezoni Gobert je kao član Utaha, tijekom 66 utakmica, imao prosjek od 15.6 poena i 14.7 skokova po susretu.

Ono što mnoge čudi je ova odluka Minnesotte, momčadi koja je u netoj završenoj sezoni po drugi put izborila doigravanje u osam godina otkako ima Townsa u svojim redovima. Ipak, dalje od prvog kruga i Memphis Grizzliesa nije išlo.

Može li takav dvojac u današnjoj košarci?

Naime, u modernoj košarci, gdje se igra sve brže i sa sve nižim te atletičnijim petorkama, netko slaže momčad gdje bi glavne uloge trebali nositi dva teška centra. Već sama ideja takva dva igrača u petorci je čudna, a još više situacija gdje su takva dva igrača glavne zvijezde i nositelji momčadi. 

Oni bi zapravo trebali činiti trojac zvijezda s Anthonyjem Edwardsom, prvim pickom drafta 2020. godine, koji iza sebe ima dvije vrhunske sezone te apsolutno sve predispozicije za dodatni uzlet.

No, i dalje je pitanje kako će igra s Gobertom i Townsom u petorci izgledati. Ono što je pozitivno je činjenica da su potpuno drugačiji tip igrača, posebno u napadu, gdje pokretljivi Towns ima za jednog centra vrlo šarolik izbor rješenja i kvaliteta, dok je Gobert više stari tip centra, koji van reketa većinom služi za odigravanje picka.

Sve u svemu, vjerujemo da Chris Finch ima ideju kako posložiti sve ovo, budući da je također ostao bez nekoliko igrača koje je značajno koristio. U svojoj prvoj sezoni na klupi osigurao je doigravanje, no sad će se očekivati više od toga.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider