Košarka
SPORTOVI
Košarka
Komentar Vida Horvata

Prvi mačići se bacaju u vodu, ali jedna stvar je ipak nedopustiva

Hrvatska je teže od očekivanog otvorila Eurobasket, no nekako smo naviknuli na te nervozne uvode.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne tako davno znalo se ići i s Filipinima u produžetak, ali neke stvari se evidentno moraju promijeniti.

Što se tiče prve utakmice Hrvatske na Eurobasketu, rekli bismo prvi mačići se bacaju u vodu. Doduše, nisu toliko neiskusni, možda bolje da kažemo nedokučivi.

Aco je krenuo s više defenzivno orijentiranom petorkom davši prednost Tomasu nad Simonom i otvaranje utakmice nije izgledalo tako loše. Problem je nastao onog trenutka kad se izgubila trka, a to je nastupilo vrlo brzo.

Mađarska je izneredila hrvatske košarkaše skokom u napadu zbog čega se i nije moglo trčati. Posebno loše reagirali su visoki igrači, koji nikako da su uspijevali dograbiti tu loptu nakon prvog mađarskog šuta. Kad ti protivnik takve kvalitete ima čak 16 napadačkih skokova prije ulaska u četvrtu dionicu, jasno je kako nešto ne štima.

Rutineri povukli kad se lomila utakmica

Stvari na parketu su se promijenile onog trenutka kad je Hrvatska zaigrala s niskom petorkom, a koju Aco onda nije dirao kompletnu četvrtu četvrtinu. Posebno treba pohvaliti Tomasa, koji je izdržao s četiri osobne, te Popovića zbog rezonantnih odluka i čuvanja prve linije dodavanja. U toj postavi debitant Bender bio je na 'petici' te ostavio bolji dojam nego u prvom poluvremenu.

Ta odluka rezultirala je sa samo pet mađarskih koševa u deset minuta, od čega je jedan neviđen ubačaj Vojvode od table. Znači praktično jedna poštena realizacija. Hrvatska je konačno dobro rotirala na picku te smogla dovoljno snage da mirno privede utakmicu kraju. Međutim, problem s početka dvoboja se mora pod hitno sanirati. Ne mogu vanjski igrači biti najbolji skakači.

Aco nije htio na takav način završiti utakmicu, vjerojatno je želio sačuvati opciju s dvije četvorke za nešto kasniji dio turnira. Pisali smo o toj kombinaciji u najavi Eurobasketa, a ta niska postava mogla bi biti još opasnija kad joj se priključi Ramljak i, primjerice, stavi Simon na 'jedinicu'. No, rezultat je visio o niti i izbora nije bilo.

Mađari ostvarili 21 skok u napadu!?

Nismo se pribojavali da će Mađarska napraviti iznenađenje, iako su hrvatski košarkaši bili nervozni i na momente nesigurni. Ipak, je pritisak bio na njima, a moramo priznati da Hrvatska nije Španjolska pa da otvori prvenstvo totalnom dominacijom. Ako momčad bude rasla iz dana u dan, brzo ćemo zaboraviti ove poteškoće. Ukupno 21 napadački skok Mađarske od njihovih 40 je nedopustivo, nešto što će svaki ozbiljniji protivnik kazniti.

Bilo je i problema na branjenju picka, srećom pa Hanga zbog lakše ozljede nije u drugom dijelu više ulazio u igru, no trebala je još jedna cijela četvrtina da se kockice malo poslože. Onako kako je najbolji mađarski košarkaš širio hrvatsku obranu u prvom poluvremenu, tako je Vojvoda, koji je puno opasniji šuter pa mu se ne može ići ispod bloka, prolazio u nastavku.

Ne smijemo previše potrošiti Bogdanovića i Šarića

Hrvatski igrači kao da se nisu mogli priviknuti na mađarski stil. Šarić je trebao prvo izaći iz igre pa se vratiti da uopće počne igrati. Jedino je Bogdanović vukao u napadu, ali se zajedno sa Šarićem potrošio više od planiranog. Ne bi bilo dobro da se isto ponovi i protiv Rumunjske, gdje će Hrvatska imati i pune tribine protiv sebe.

Ono na čemu bi se još trebalo poraditi je broj lakih poena, ali za to trebaju i kvalitetnije akcije i bolja trka. Uvjerenja smo da će dio toga doći s kontrolom skoka, a bilo bi lijepo vidjeti i veći i brži protok lopte. Mađarska je i u tom segmentu igre bila za nijansu produktivnija, na kraju skupivši jednu asistenciju više od Hrvatske.

Svedemo li ponovno igru na puno izolacija Šarića i Bogdanovića, a uz ogromnu minutažu i potrošnju, dogodit će nam se Srbija u četvrtfinalu Rija. I treba razbiti tu nervozu, ne smije se uvući strah čim kola krenu nizbrdo. U košarci se stvari ekspresno mogu promijeniti. Naravno, najvažnije je da se pobijedila ta prva utakmica kako god se zna i umije. Zato Aco nije napravio ni jednu izmjenu u zadnjoj četvrtini.

Za početak, neka se igrači malo opuste

Mogli bismo se pitati zašto Ramljak nije dobio ni minute, ali vjerojatno postoji dobar razlog. Uostalom, ne otkrivaju se sve karte odmah na startu. Da nije bilo gusto s Mađarskom, ne bi vidjeli ni petorku s dva krilna centra. Pisat ćemo kasnije o potencijalnoj ubojitoj kombinaciji koja može zajedno istrčati na parket, a gdje bi se Šarić nalazio na 'petici'. Za početak neka se igrači malo opuste te oslobode ruku.

Hrvatska ima legitimno pravo nadati se borbi za prvo mjesto, bez obzira na viđeno. Glave gore, nije bilo dobro, ali puno je vremena za popraviti stvari i uhvatiti pravi ritam. Također više momčadske igre, malo međusobnog povjerenja pa će doći i junaci iz sjene. Znamo da mogu puno bolje, samo neka ne gube samopouzdanje.

Najbolje koeficijente ostvarite u Kladionici Hrvatske Lutrije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider