Košarka
SPORTOVI
Košarka
Najbolji napad lige

Preporođeni Milwaukee - kako je jedan potez Buckse doveo u vrh NBA-a

Početak nove NBA sezone donio je niz iznenađenja i nepredvidivosti, a jedna od momčadi koja igra posebno učinkovitu te modernu košarku su Milwaukee Bucksi.

Milwaukee Bucks (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dolaskom Mike Budenholzera u Milwaukee Buckse ta momčad se ekspresno prometnula u jednog od glavnih kandidata za osvajanje Istoka, sa snovima koji sigurno sežu i dalje od toga. A upravo je to godinama bila njihova najveća slabost. Trener koji će ispuniti potencijal momčad i znati što želi s rosterom koji ima na raspolaganju.

Naime, Bucksi od 2001. nisu prošli prvu rundu doigravanja, još od vremena kada ih je prevodio sjajan napadački trojac Sam Cassell, Ray Allen i Glen Robinson. I do danas je to ostala vjerojatno najznačajnija momčad Bucksa u 21. stoljeću. Momčad koja je imala identitet. Ta generacija s početka dvijetisućitih imala je treći najbolji ofenzivni rejting u povijesti kluba, odmah iza šampionske generacije iz 71' i ove današnje.

17 godina čekanja

Od tada pa sve do danas, u period od 17 godina, često su završavali u mediokritetstvu. Pojavila se mala nada prije devet godina u vidu rookie sezone Brandona Jenningsa, koji je u studenom 2009. postavio NBA rekord kao rookie s najviše poena (55) u jednoj utakmici, ali ona se isto tako vrlo brzo ugasila. Bucksi su te sezone pod vodstvom Scotta Skilesa bili tek 23. ofenzivna momčad lige.

Doduše, devet godina kasnije, ne samo da imaju najbolji ofenzivni rejting NBA-a, već i najbolji u klupskoj povijesti. Naglasak na dosad. Bolji čak i od one Jabbarove generacije u kojoj su još igrali Oscar Robertson i Bob Dandridge. Naravno, u prilog tome ide i činjenica da je došlo do ofenzivne revolucije koja za rezultat ima najveći broj posjeda napada i ispucanih trica.

No, sve to je netko trebao i ukomponirati, odnosno izvući maksimum iz ekipe koja ima jednog od najdominantnijih košarkaša današnjice. Novog kralja Istoka nakon odlaska LeBrona Jamesa na Zapad. A tu dolazimo do Budenholzera, koji je pokazao ovim Bucksima kako napraviti prilagodbu u igri i maksimizirati potencijal momčadi.

Vrlo bitno je istaknuti kako se vidi da mu igrači vjeruju i kako mnogi igraju s ponajvećim samopouzdanjem u svojoj karijeri. Jasno, to bi bilo teško izvedivo bez igrača poput Giannisa, ali on je tu bio i prije pa nije bilo znatnog pomaka. Što se to onda promijenilo?

Budenholzer je sve promijenio

Znali smo kako Budenholzer ima sustav, pokazao je to u Atlanti kada je s ekipom bez izrazite zvijezde dogurao do povijesne sezone i trenera godine. Iako je kasnije pao bez ispaljenog metka u finalu Istoka. Ali, u Bucksima je pokazao kako može voditi i momčad koja ima specijalnog igrača. Igrača kojeg je sjajno okružio šuterima pronašavši svima uloge koje donose rezultat.

Možda najveće pojačanje je Brook Lopez, centar kojeg mnogi ne percipiraju onako kako bi trebali, jer on je idealan komplement Antetokounmpou. Visoki igrač koji prilagodio svoju igru modernoj košarci i koji jasno razumije svoju rolu. Osim što je box out majstor, Lopez briljantno širi prostor i tako direktno omogućuje Giannisu da terorizira ljude pod košem.

Budenholzerova zamisao je bila dati što više prostora Giannisu, koji je najdominantniji na otvorenom terenu te u igri jedan na jedan, a ostali zapeti kao puške čekaju povratno dodavanje ako dođe do pomaganja ili udvajanja. Najveći iskorak u odnosu na prošlu sezonu je taj što je sve visoke igrače pretvorio u respektabilne šutere, pa čak i Johna Hensona i Thona Makera.

Ofenzivna eksplozija

Neće oni uzeti puno lopti ili nekoga uništiti šutem za tri, ali će raširiti reket i biti u stanju kazniti pogrešku u obrani. A to je velika promjena i dodatna glavobolja za protivničke trenere. Bucksi danas imaju najbolji ofenzivni rejting u ligi te su drugi po broju ispucanih trica (40) po utakmici. Nakon što su lani bili u top tri odozada. Primjerice, Milwaukee je dosad skupio već 11 utakmica s 15 ili više pogođenih trica, čime je nadmašio svoj najbolji takav učinak u prethodnih 39 sezona.

I ne samo to, njihov net rejting od +11,2 je najbliže što su imali čuveni Bullsi iz 96/97. (+11,8) i Warriorsi iz 16/17. (+11,4). Ludo. Međutim, ono što se još krije ispod površine je sjajan učinak sporednih igrača. Niti jedna momčad u NBA-u nema više igrača u rotaciji, a koji su bili izabrani u drugom krugu drafta. Middleton 39. pick, Brogdon 36., Ilyasova 36., Connaughton 41. i Sterling Brown 46.

Snaga današnjih Bucksa su i Eric Bledsoe i Khris Middleton, koji obojica pomažu momčadi da puno trči te ima mogućnost sekundarne i tercijarne kreacije i realizacije. Iako bi ovdje izdvojili Middletona, koji je često podcijenjen, a lako bi mogao biti ključan za uspjeh Milwaukeeja. Štoviše, smatramo kako je ona najbolji clutch igrač na rosteru Bucksa i netko kome se s povjerenjem može dati lopta kad se lomi utakmica.

Čak i kad ih ne ide šut, Budenholzer bodri svoje igrače težeći savršenstvu sustava koji je postavio. Ipak, treba vidjeti kako će to funkcionirati ako stane šuterska forma, ali činjenica da su svi prihvatili svoje uloge i nude raznovrsnost čini ovu momčad još opasnijom. Nemojmo zaboraviti ni Malcolma Brogdona, koji je kod nekih nailazio na podsmijeh kad je izabran za rookieja godine ispred Šarića.

Ne želimo uopće ulaziti u tu raspravu, no vrijedi istaknuti da je on danas u top dva igrača lige po postotku realiziranih slobodnih bacanja, da u sezoni šutira 51 posto iz igre i 44 posto za tricu, igrajući jako važnu ulogu u ponajboljoj momčadi NBA-a.

Jednom mora stati, ali...

No ovi Bucksi nisu samo efikasni u napadu, nego su jako dobri i obrambeno. Njihova obrana kreće se oko top 5 u ligi. Od sezone 2009/10. samo je devet momčadi bilo u top 5 obrambeno i napadački, a tri su osvojile naslov (dvaput Warriorsi i jednom Spursi). Ni jedna druga momčad ove godine momentalno nije u toj kategoriji.

Očekuje se da će Bucksi u jednom trenu i pasti. Ipak je teško držati tako visku učinkovitost tijekom cijele sezone, ali poruka je poslana. Budenholzer i njegovi igrači mogu igrati za najveće stvari. S ovakvim Giannisom i kvalitetnom podrškom mogu daleko dogurati, ali to treba i potvrditi u doigravanju. Treba vidjeti kako će reagirati kad sustav naiđe na problem.

Dotad navijači Bucksa mogu uživati u predstojećim blagdanima. Njihova momčad ima najbolji start kod kuće od 1990/91. i izrazito je atraktivna za gledati, iako mnogi protivnički igrači zaziru od Giannisa i njegovog terora pod košem. Međutim, on jest i najveći razlog zašto se sve ovo događa. A tek će napuniti 24 godine...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider