Košarka
SPORTOVI
Košarka
HRVATSKA GA DOBRO PAMTI

Preminuo Ademola Okulaja, nezaboravni član reprezentacije Njemačke

Napustio nas je jedan od najboljih europskih košarkaša s prijelaza stoljeća.

Ademola Okulaja (Foto: Afp)

Bivši njemački košarkaški reprezentativac Ademola Okulaja preminuo je nakon duge i teške bolesti u dobi od 46 godina, objavili su njemački mediji.

Okulaja je za reprezentaciju Njemačke nastupio 172 puta, a 2002. godine je bio član ekipe koja je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu.

Rođen je u Nigeriji, no njegova se obitelj kada je imao tri godine preselila u Berlin.

U mladosti je igrao za Albu Berlin, a potom je četiri godine nastupao za sveučilište North Carolina. U berlinsku Albu se vratio 1999. godine, a tijekom karijere je igrao i za Gironu, Barcelonu, Unicaja Malagu, Benetton, Valenciju, Himki i Brose Baskets.

Dugo godina bio je i kapetan reprezentacije Njemačke.

Nakon prekida karijere bio je analitičar i komentator, te vlasnik tvrtke za sportsko savjetovanje. Iza njega su ostala supruga i dvoje djece.

Hrvatska ga ne pamti po dobrom

Hrvatski fanovi najbolje ga pamte s Europskog prvenstva 1999. godine. Njemačka je savladala vrlo jako Hrvatsku s Tonijem Kukočem i Gordanom Giričekom, u posljednjem susretu grupne faze, nakon čega su ispred naše reprezentacije otišli u četvrtfinale.

Uz nevjerojatnog Dražana Tomića, koji je ubacio 32 poena te mladog Dirka Nowitzkog, upravo je Okulaja bio ključni igrač te utakmice. Ubacio je 11 poena, čemu je dodao devet skokova i osam asistencije. Na kraju se na utakmica ispostavila kao posljednja reprezentativna za velikog Kukoča, budući da se nakon prvenstva oprostio od nacionalnog dresa.

Upravo je Okulaja tu utakmicu bio zadužen za zaustavljanje višestrukog NBA prvaka, u čemu je uspio.

Toni Kukoč i Ademola Okulaja Toni Kukoč i Ademola Okulaja (Foto: Afp)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider