Košarka
SPORTOVI
Košarka
Poput Larryja Birda i Magica

Povijesna utakmica Nikole Jokića: Srušio NBA rekord i svrstao se uz bok legendama

Denver Nuggetsi su u gostima pobijedili Milwaukee Buckse 134:123 na krilima sjajnog Nikole Jokića koji je ispisao povijest NBA lige.

Nikola Jokić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Priča dana u NBA ligi je Nikola Jokić, 22-godišnji srpski playmaker zarobljen u tijelu centra. Radi se o vrlo posebnom igraču kojem nisu strani triple-double učinci, ali ono što je napravio u noći s četvrtka na petak senzacionalno je čak i u usporedbi s najvećim legendama NBA lige.

Jokić je već nakon 14 minuta i 33 sekunde prevedenih u igri imao triple-double – gledajući vrijeme provedeno na parketu, to je najbrži triple-double u povijesti NBA lige!

Do poluvremena je u tom trenutku bila ostala minuta i 54 sekunde, što je drugi najbrži triple-double u povijesti NBA-a kada se gleda minuta utakmice u kojoj je ostvaren. Brži je bio samo Jim Tucker davne 1955. godine, a isti je igrač držao i ranije spomenuti rekord koji je Jokić srušio.

Jokić je utakmicu završio s 30 koševa, 15 skokova i 17 asistencija, čime se svrstao uz bok legendama NBA lige. Takav je učinak rijetkost u kompletnoj NBA povijesti: u zadnjih 35 godina, samo su James Harden i Larry Bird odigrali utakmice s barem 30 koševa, 15 skokova i 15 asistencija. Ukupno je u cijeloj NBA povijesti viđeno samo 17 takvih utakmica, a ostvarile su ih mahom najveća imena u povijesti lige poput Magica Johnsona, Wilta Chamberlaina i Oscara Robertsona.

Nijedan centar u zadnjih 30 sezona nije odigrao takvu utakmicu, a najbliži takvom učinku bio je – Nikola Jokić, koji je prije dva tjedna protiv Oklahome upisao 29 koševa, 13 skokova i 14 asistencija.

Fantastičnu utakmicu odigrao je i Gainnis Antetokounmpo, ''Grčki frik'' i mlada zvijezda Milwaukee Bucksa. On je također ostvario monstruozni triple-double: ubacio je 36 koševa uz 11 skokova i 13 asistencija, ali to nije bilo dovoljno protiv sjajnog Jokića i Nuggetsa koji su slavili sa 134:123.

Jokić i Antetokounmpo su tek treći protivnici u NBA povijesti koji su u izravnom okršaju upisali triple-double učinke s barem 30 postignutih koševa. Prije njih to su uspjeli samo Johnny Kerr i Dave DeBusschere 1965. te Oscar Robertson i Richie Guerin 1961. godine.

Sjajan podatak kada se uzme u obzir da su Jokiću tek 22, a Giannisu 23 godine - nadamo se da ćemo se ovakvih dvoboja nagledati u sljedećih 10-ak godina. Giannisu već predviđaju da će biti jedan od budućih vladara lige i potencijalni MVP, a kako igra Nikola Jokić, ne bi nas čudilo da se i on nađe u toj kategoriji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider