Košarka
SPORTOVI
Košarka
Datum rođenja - nepoznat

Legenda NBA-a puno je starija nego što se misli: ''Možda je igrao i s 50 godina"

Njegove godine često su se dovodile u pitanje, a trener koji ga je doveo u SAD vjeruje da je bio možda čak i dvostruko stariji od svoje službene dobi.

Manute Bol (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Manute Bol uz Gheorghea Muresana najviši je košarkaš NBA-a svih vremena i jedna od ikona NBA-a 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Karijera 231 centimetar visokog Sudanca trajala je od 1985. do 1995., a u tih 10 godina Bol je nastupao za Washington Bulletse (današnje Wizardse), Golden State Warriorse, Philadelphia 76erse i Miami Heat.

Bola je u SAD doveo Kevin Mackey, današnji skaut Indiana Pacersa koji je tada radio kao trener sveučilišta Cleveland State. On je u razgovoru za Zagsblog.com, stranicu koja se između ostaloga bavi regrutiranjem mladih košarkaša, otkrio da nema pojma koliko je godina Bol imao kada je igrao u NBA-u i da je izmislio njegov datum rođenja koji se danas uzima kao službeni.

''Dao sam mu taj datum rođenja jer nisam znao koliko je star. Bol također nije imao pojma koliko ima godina, kao ni klinac koji je došao s njim'', otkrio je Mackey koji je Bolu kao datum rođenja odredio 16. listopad 1962. godine, čime je po dolasku u SAD postao 22-godišnjak.

Bol na kraju nikad nije zaigrao za Cleveland State - postao je igrač sveučilišta Bridgeport gdje je bilježio 22,5 koševa, 13,5 skokova i 7,1 blokadu po utakmici. Tada je navodno imao 22 godine, a na NBA draftu je izabran s 23.

''Sportašima su sva vrata otvorena s 19, a zatvorena s 35 godina. Vjerojatno je imao 40, možda i 50 godina kada je igrao u NBA-u'', rekao je Mackey.

Ovo nije prvi put da se Bolove godine dovode u pitanje. Njegova stranica na Wikipediji navodi Mackeyjev datum kao službeni, ali napominje kako ne postoji certifikat koji bi potvrdio njegov datum rođenja. Zanimljivu priču o Bolovim godinama prošle je godine podijelio i njegov bivši suigrač Jayson Williams, koji je s Bolom igrao kada je ovaj službeno imao 28 godina.

''Pričao je da ima 35 godina. Sjedio sam na klupi i gledao sve te ožiljke i krugove po njegovoj glavi. Jednog dana pitao sam ga odakle mu ti ožiljci. Rekao je: 'Bijeli ljudi su izgubili moj rodni list u džungli pa sam svakih pet godina uzeo kamen i napravio si ožiljak.' Rekao sam u redu, a onda sam sljedeću utakmicu pogledao bolje i zaključio da Manute Bol ima 55 godina'', rekao je Williams.

Bol je preminuo 2010. kada je službeno imao 47 godina. Iza sebe je ostavio desetero djece, a najmlađi sin Bol Bol, 18-godišnjak visok 221 centimetar, glasi za talentiranog košarkaša koji je imao ponude mnogih prestižnih sveučilišta, a obećao je zaigrati za Oregon.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider