Košarka
SPORTOVI
Košarka
premijerni nastup, prva pobjeda

Krenulo NBA finale: Kamerunac i Kawhi sredili Warriorse, bacili Kanadu u ekstazu

Toronto Raptorsi pobjedom su otvorili svoj prvi nastup u velikom NBA finalu.

Pascal Siakam polaže protiv Warriorsa (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Košarkaši Toronto Raptorsa pred svojim su navijačima svladali Golden State Warriorse sa 118:109 u prvoj utakmici finalne serije doigravanja za NBA prvaka odigranoj u Scotiabank Areni u Torontu.

Torontu je ovo premijerni nastup u velikom finalu, u koje su ušli s prednošću domaćeg terena zahvaljujući boljem učinku u osnovnom dijelu sezone. Raptorsi su ostvarili petu uzastopnu pobjedu u doigravanju, niz koji su započeli u finalu Istočne konferencije protiv Milwakuee Bucksa, te istovremeno prekinuli seriju pobjeda Golden Statea.

Naime, Warriorsi su ostvarili šest pobjeda u nizu na putu do naslova prvaka Zapadne konferencije, dvije protiv Houstona u polufinalu i četiri protiv Portlanda u finalu.

Iako je bio bitan faktor u utakmici, Kawhi Leonard nije glavna priča večeri u momčadi Raptorsa, već je to Kamerunac Pascal Siakam. On je ubacio 32 poena uz nestvarna 82.4 posto šuta iz igre (14-17), te je pridodao osam skokova i pet asistencija.

Kawhi je pridonio s 23 koša, osam skokova i pet asistencija, dok je  Fred VanVleet s klupe ubacio 15, od čega i ključnu dvicu za slamanje Warriorsa u samoj završnici.

Kod još uvijek aktualnih prvaka Steph Curry je upisao 34 poena, te po pet skokova i asistencija. Draymond Green je imao triple-double učinak sa po 10 poena, skokova i asistencija. Klay Thompson je ubacio 21 poen.

Golden State igra u petom uzastopnom finalu i jedina su momčad uz Boston Celticse (1957. do 1966.) koja je uspjela najmanje pet sezona zaredom izboriti mjesto u NBA završnici. Uspiju li pobijediti Raptorse u seriji na četiri pobjede, Warriorsi će osvojiti treći uzastopni naslov prvaka, čime bi postali prva momčad nakon Los Angeles Lakersa (2000. - 2002.) koja je tri godine zaredom osvojila trofej Larryja O'Briena.

Recimo i da je ovo prvi put da se veliko NBA finale igra izvan SAD-a, zbog čega su mnogi čak i Amerikanci odlučili navijati za "underdoga", odnosno Raptorse.

Druga utakmica finalne serije ponovno će biti odigrana u Kanadi, a na rasporedu je u noći s nedjelje na ponedjeljak po srednjoeuropskom vremenu, s početkom u 2 sata.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider