Košarka
SPORTOVI
Košarka
ima i jedan hrvat...

Predviđamo NBA draft: Gdje bi mogli završiti Luka Dončić i Džanan Musa?

Ako ne bude velikih iznenađenja, Luka Dončić trebao bi završiti kod Dragana Bendera u Phoenixu, Deandre Ayton kod Bogdana Bogdanovića u Sacramentu.

Galerija Trae Young (Foto: AFP) Deandre Ayton (Foto: AFP) Mohamed Bamba (Foto: AFP) +2 Marvin Bagley III (Foto; AFP)

Kao što to obično biva uoči i nakon izvlačenja pozicija za NBA draft, krenula su nagađanja koja će momčad birati kojeg igrača 21. lipnja u Brooklynu, kada je na rasporedu draft. Lottery pick odlučio je da će Phoenix Sunsi birati prvi, Sacramento Kingsi drugi, Atlanta Hawksi treći, Memphis Grizzliesi četvrti, Dallas Mavericksi peti...

Nakon što su prije nekoliko dana predstavili Srbina Igora Kokoškova, prvog trenera u povijesti NBA lige koji je postao glavni strateg, a nije rođen u Sjevernoj Americi, očekuje se da će prvi pick Sunsa biti slovenski wunderkind Luka Dončić. Podsjetimo, Kokoškov je slovensku reprezentaciju, predvođenu Dončićem i Goranom Dragićem, odveo do titule europskog prvaka prošle godine.

Sunsi pred velikom odlukom – domaći dečko ili slovenski wunderkind

Dončić (19) već je sada jedan od najboljih europskih igrača današnjice, koji sjajno barata loptom, još bolje asistira i sakuplja skokove, a s vremenom ima potencijal postati vrhunski šuter!

"Dončić je mađioničar s loptom u rukama. Već sada pokazuje napredne vještine, no najviše od svega, on je tip igrača koji pomaže momčadi da upisuje pobjede", piše američki košarkaški portal SB Nation.

Sunsi navodno dvoje između Dončića i Deandrea Aytona, centra sa Sveučilišta Arizona, kojeg mnogi uspoređuju s najdominantnijim centrima današnjice –Dwightom Howardom i DeAndreom Jordanom.

Ayton je visok, atletski vrlo moćan centar, sa sjajnim osjećam za slobodna bacanja, što je kod centara rijetkost. Radi i na šutu za tri poena, što bi ga učinilo kompletnim i modernim centrom, nešto poput Joela Embiida.

Domaći navijači najradije bi vidjeli Aytona u svojim redovima, s obzirom na to da je domaći dečko koji igra na Sveučilištu Arizona i koji je sveučilišni heroj grada Phoenixa. S druge pak strane, Dončić je jedan od najtalentiranijih Europljanina svih vremena i propustiti takvu priliku bila bi prava šteta...

Ako ga Sunsi propuste, Sacramento Kingsi sigurno neće. Isto vrijedi i za Dončića. Ta dvojica igrača gotovo će sigurno otići u te dvije momčadi.

Visoki igrači dominirat će draftom

Sljedeći igrači koji bi trebali biti izabrani na Draftu su Jaren Jackson Jr. i Marvin Bagley. Jackson Jr. je all-round igrač koji impresionira svojom svestranošću. Riječ je o centru koji je na sveučilištu imao 40 posto šuta za tricu te čak 80 posto s linije slobodnog bacanja. Moderni centri NBA lige moraju moći širiti obranu, blokirati šuteve i braniti perimetar. Jackson je pokazao da može sve tri stvari, a uz to je jedan od najmlađih igrača na draftu.

Marvin Bagley III (Foto; AFP) Marvin Bagley III (Foto; AFP)

Marvin Bagley III. još je jedan nevjerojatno nadareni atletski krilni centar, koji je svoju prvu i jednu godinu na Dukeu završio s prosjekom od 21 poena i 11 skokova po utakmici, uz postotak šuta od nestvarnih 61 posto. Iako sjajno skače u obrani i napadu, Bagley ne igra dobru obranu i vjerojatno je tu najveći prostor za njegov napredak. Napadački je sjajan i ako se nađe u klubu koji će u njega ugraditi i obrambeni dio, Bagley III. bi mogao postati igrač All-Stara u budućnosti.

Najveća enigma drafta bit će Michael Porter Jr. Riječ je o krilnom igraču kojeg se jedno dulje vrijeme smatralo da će biti prvi pick, a onda je uslijedila operacija leđa. Odigrao je samo dvije utakmice u sezoni, zbog čega će on biti najveći rizik u Top 10 na ovogodišnjem draftu.

Trae Young projeciran je da će biti izabran kao šesti na draftu, i to od Orlando Magica. On će biti najviše rangiran razigravač na draftu, na kojem će dominirati visoki igrači. Young je ofenzivno gledano najbolji igrač drafta, ali je isto tako jedan od najmanjih koji će se mučiti igrati obranu u NBA ligi, a velik su problem i njegove izgubljene lopte. Young je najbolji šuter i drugi najbolji asistent na draftu, a koliko će visoko završiti, ovisi o tome koliko su momčadi spremne riskirati.

Trae Young (Foto: AFP) Trae Young (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Stiže čovjek s najvećim rasponom ruku

Momčad koja izabere Mohameda Bambu dobit će i službeno igrača s najdužim rasponom ruku (239 cm) u NBA ligi. Prema svemu sudeći, Chicago Bullsi izabrat će Bambu kao sedmi pick na draftu, s kojim bi trebali riješiti pitanje zatvaranja reketa za idućih 10 godina (ako ostane). Bamba trenutno nema posebno dobar šut iz igre, ali ako ga uspije razviti, mogao bi postati najkompletniji centar svijeta.

Mohamed Bamba (Foto: AFP) Mohamed Bamba (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Shai Gilgeous-Alexander projeciran je da bude izabran kao osmi pick od Cleveland Cavaliersa. Riječ je o visokom beku, koji je odličan u prodoru, ali ne toliko dobar u šutu za tri poena, od kojeg Cavsi uostalom žive. Fizičke predispozicije jako su mu dobre, ima smisla i za razigravanje suigrača, ali ako ne popravi spomenuti šut, teško će se snaći u najboljoj ligi svijeta.

Top 10 projeciranih pickova na ovoljetnom NBA draftu zatvaraju Wendell Carter (centar) i Mikal Bridges (krilni centar). New York Knicksi i Philadelphia 76ersi trebali bi se dogovoriti o toj dvojici igrača, osim ako ne bude nekih iznenađenja.

Spomenimo i igrača Bosne i Hercegovine Džanana Musu, kojem predviđaju 21. pick od Utah Jazza.

Između 181 igrača sa sveučilišta i 55 iz drugih zemalja nalazi se i jedan Hrvat, dvadesetogodišnji Filip Zagrajski, igrač Belog Manastira koji igra u trećoj ligi. Zagrajski igra na poziciji beka šutera i visok je 194 cm.

Poredak NBA drafta 2018, prva runda (predviđa se):

1. Phoenix (Luka Dončić)
2. Sacramento (Deandre Ayton)
3. Atlanta (Jaren Jackson Jr)
4. Memphis (Marvin Bagley III)
5. Dallas (Michael Porter Jr.)
6. Orlando (Trae Young)
7. Chicago (Mohamed Bamba)
8. Cleveland (Shai Gilgeous-Alexander)
9. New York (Wandell Carter)
10. Philadelphia (Mikal Bridges)
11.Charlotte (Miles Bridges)
12. LA Clippers (Zhaire Smith)
13. LA Clippers (Collin Sexton)
14. Denver (Lonnie Walker)
15. Washington (Robert Williams)
16. Phoenix (Kevin Knox)
17. Milwaukee (Anfernee Simons)
18. San Antonio (Jontay Porter)
19. Atlanta (Jacob Evans)
20. Minnesota (Keita Bates-Diop)
21. Utah (Džanan Musa)
22. Chicago (Troy Brown)
23. Indiana (Elie Okobo)
24. Portland (De'Anthony Melton)
25. Los Angeles Lakers (Mitchell Robinson)
26. Philadelphia (Shake Milton)
27. Boston (Kevin Huerter)
28. Golden State (Josh Okogie)
29. Brooklyn (Jalen Brunson)
30. Atlanta (Khyri Thomas)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider