Košarka
SPORTOVI
Košarka
Sjajna utakmica bostona

Celticsi razbili Cavse, LeBronova večer iz noćne more: Kralj ne pamti ovakav debakl

Boston Celticsi u prvoj su utakmici potpuno nadigrali Cleveland Cavalierse.

LeBron James (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Košarkaši Bostona pobijedili su Cleveland sa 108:83 (61:35) u prvoj utakmici finala Istočne konferencije u doigravanju za NBA prvaka, koja je u nedjelju odigrana u TD Gardenu.

U sjajno organiziranoj momčadi pod vodstvom trenera Brada Stevensa zasluge za uvjerljivu pobjedu podijelili su najbolji strijelac Celticsa Jaylen Brown s 23 koša, krilni centar Marcus Morris koji je ubacio 21 poen uz 10 skokova, a pritom odradio i sjajan obrambeni posao na LeBronu Jamesu.

Pritom je imao svesrdnu pomoć Ala Horforda koji je dvoboj završio sa 20 koševa, šutirajući iz igre 8/10, uz šest asistencija i četiri skoka. Nikako ne treba zanemariti 16 koševa i šest skokova novaka Jaysona Tatuma.

LeBronova večer za zaborav

Boston je odličnom obranom Cavsima onemogućio lake koševe iz reketa, često prisiljavajući LeBrona Jamesa na teške šuteve, pa je vođa Clevelanda završio utakmicu sa samo 15 koševa uz šut 5/16, a tome je dodao devet asistencija i sedam skokova. Najbolji strijelac gostujuće momčadi bio je Kevin Love sa 17 poena.

LeBronu Jamesu ovo je bila jedna od najgorih playoff utakmica u karijeri. Njegov +/- učinak bio je -32, čime je izjednačio negativni rekord iz utakmice velikog finala 2013. protiv San Antonio Spursa. Upisao je čak sedam izgubljenih lopti, dok je u cijeloj prošloj seriji protiv Toronto Raptorsa izgubio njih osam.

Trener gostujuće momčadi Tyronn Lue u završnici utakmice, kad je pobjednik već bio odlučen, dao je priliku u mladom hrvatskom centru Anti Žižiću, koji je u tri minute na parketu skupio dva skoka i jednom asistirao, a nije se upisao među strijelce jer je promašio oba slobodna bacanja koja je izborio.

Cleveland je na početku utakmice poveo 7:4, na što je Boston odgovorio serijom 17:0, a već nakon prve četvrtine Celticsi su imali +18 (36-18). Na poluvremenu je bilo +26 (61-35) za domaću momčad koja je Cavalierse ostavila na samo 35 koševa u prve 24 minute utakmice.

Boston zaustavio niz nepobjedivosti Clevelanda

Cleveland je pokazao nešto veću preciznost u trećoj četvrtini i završnim košem Jeffa Greena prepolovili su najveći dotašanji zaostatak s 28 na samo 14 poena (78:64).

No u početnih 68 sekundi posljednje četvrtine Boston je napravio seriju 7:0 i ponovno otišao na više od 20 koševa prednosti (85:64), što je bilo dovoljno za slamanje otpora i gašenje nade gostujućim košarkašima da bi mogli napraviti veliki preokret. Na 7:09 minuta prije kraja, kad je Terry Rozier položio za 96:68 i LeBron James se preselio na klupu te se više nije vraćao u igru.

Ovom pobjedom Boston je zaustavio niz Clevelanda, koji je imao pet uzastopnih trijumfa u ovogodišnjem doigravanju. Niz su započeli pobjedom u sedmoj utakmici prvog kruga protiv Indiane, a nastavili u seriji protiv Toronta, koju su završili sa 4:0.

Celticsi su pokazali da će biti vrlo tvrd i teško lomljiv orah za Cavse i LeBrona Jamesa koji pokušava osmu godinu zaredom odvesti svoju momčad do velikog NBA finala. Druga utakmica finala Istočne konferencije na rasporedu je u noći s utorka na srijedu, od 2:30 po hrvatskom vremenu, a Boston je opet domaćin.

U noći s ponedjeljka na utorak (3 sata iza ponoći) u Houstonu započinje finalna serija u Zapadnoj konferenciji, u kojoj će domaći Rocketsi, momčad s najboljim učinkom u osnovnom dijelu sezone, pokušati spriječiti aktualne prvake Golden State Warriorse na putu prema četvrtom uzastopnom NBA finalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider