Košarka
SPORTOVI
Košarka
Očekuje se pravi spektakl

Počinje finale koje bi moglo ući u povijest: Najtalentiranija generacija od 1987.

Noćas je na rasporedu prva utakmica velikog NBA finala u kojem se treću sezonu zaredom sastaju Cavaliersi i Warriorsi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Po prvi put u povijesti NBA lige po treći put zaredom u finalu će se susreti dvije iste momčadi. Cleveland Cavaliersi i Golden State Warriorsi ponovno će odmjeriti snage u velikom finalu, nakon što su u prethodna dva podijelili trofeje (Warriorsi uzeli 2015., Cavsi 2016.).

"Nezaustavljiva sila (LeBron James) protiv neobranjivog napada (Golden State Warriors)", tako su američki mediji okarakterizirali ovo finale, koje neki smatraju drugim najtalantiranijim okršajem u povijesti finala. Samo su Celticsi i Lakersi 1987. imali talentiranije igrače u finalu (8 igrača iz te serije je završilo u Hall of Fameu).

Warriorsi su favoriti, ali srce šampiona se ne podcjenjuje

Bez ikakve dileme, Warriorsi su favoriti finala, ponajviše jer su u svoj roster prošlog ljeta pridodali jednog od najboljih igrača današnjice - Kevina Duranta. Međutim, Cavsi i dalje u svojim redovima imaju najboljeg igrača svijeta, po mnogima jedinog kojeg se eventualno može staviti u istu rečenicu s Michaelom Jordanom - LeBrona Jamesa.

Ove godine Cavsi i Warriosi zajedno u doigravanju imaju 24-1, te na rosteru ukupno čak 11 igrača koji su nastupili na All-Staru. Imamo tri MVP-a (James 4, Curry 2 i Durant 1), dva najbolja strijelca lige, potencijalno najboljeg obrambenog igrača (Draymond Green) i najboljeg šutera za tri poena (Steph Curry). Ukupan broj MVP nagrada u finalu – 7.

Prednost Warriorsa je sjajna obrana na čelu s Greenom i Durantom, koji je na tom polju ove sezone napravio veliki iskorak. Prednost su i koševi nakon izgubljenih lopti, po čemu su najbolji u ligi s 19,3 poena po utakmici. Primjerice, Cavsi su bili na 26. mjestu u regularnom dijelu.

Jedna od prednosti Cavsa bit će, vjerovali ili ne, šut za tri poena. Iako Warriorsi imaju čudesne šutere, Cavsi su ta momčad koja je ove sezone u playoffu najbolja tricaška ekipa, bolja i od nezaustavljivih Warriorsa.

Cleveland će se puno više oslanjati na izolacije, dok će Warriorsi najviše težiti tranziciji nakon dobre obrane. To su stvari kojima će se protivnik morati prilagođavati i na to pripaziti.

Očekujte puno rotacija u obrani, te vatromet trica u kojem je favorit - Cleveland!

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se LeBron i Durant međusobno čuvati u obrani. Mnogi vjeruju da neće većinu serije, odnosno da će Green više paziti na LeBrona, a Jefferson i Shumpert, te djelomično James na KD-a. Irving i Curry ponovno će prirediti pravi šou na pozicijama razigravača, dok će J. R. Smith i Klay Thompson loviti jedan drugog po terenu i tražiti otvorene situacije na šutu.

No, bit će i tu zamjena u čuvarima u obrani. Thompson je ipak bolji obrambeni igrač od Curryja, a upravo takav treba da bi se zaustavio Kyrie. S druge strane Smith bi mogao preuzimati Curryja, jer je manja šteta da se on nakrca s osobnim pogreškama, a ne Irving.

Treba napomenuti da će Cavsi imati više igrača koji su u stanju stavljati šuteve za tri poena, što je vrlo čudno u usporedbi s prošle dvije sezone. Irving, Smith, LeBron, Love, Korver, Williams, Frye, Jones, pa čak i Shumpert, te Richard Jefferson... Svi oni mogu pogoditi tricu ako se ukaže i najmanji propust u obrani, dok kod Warriorsa imamo svega četvoricu igrača za koje bi rekli "evo je, ulazi"; Curry, Durant, Thompson i Green.

Tzv. X-faktor u finalu mogli bi biti Tristan Thompson, odnosno s druge strane Klay Thompson.

U lanjskom finalu, u kojem su Cavsi okrenuli 1-3, Cleveland je najbolje igrao kada je na parketu bio Tristan Thompson. Warriorsi su u trenucima kada je centar Cavsa igrao iz 100 posjeda lopte zabijali svega 98.6 poena. Kada je Tristan sjedio na klupi, Warriorsi su zabijali 117.1 poen na 100 posjeda lopte... Sveukupno je Cleveland bio u plusu 40 poena kada je Thompson bio na parketu.

Warriosi bi i ove godine mogli imati velikih problema u skok igri, a ukoliko to ne uspiju nadoknaditi visokim šutom za tri poena, ne piše im se dobro protiv sjajnih i rasterećenih Cavsa.

Prognoza: Cleveland pobjeđuje 4-3

Detaljniju analizu cijelog NBA finala gledajte večeras od 20:15 u 16. izdanju Triple-doublea.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider