Košarka
SPORTOVI
Košarka
JEDAN OD NAJVEĆIH

Tri olimpijska zlata, dva svjetska i NCAA besmrtnost: Mike Krzyzewski otišao u mirovinu

Mike Krzyzewski ili jednostavno "Coach K" svakako je košarkaški velikan.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedan od najvažnijih pojmova u američkoj košarci svakako je Duke. Riječ je u izuzetno uspješnom sveučilištu koje je stvorilo mnoge NBA zvijezda, a svi oni su protekle 42 godine prošli kroz ruke čovjeka jednostavno poznatog kao "Coach K".

Taj trener, punog imena Mike Krzyzewski, jučer je vodio svoju posljednju utakmicu. Zaustavljen je korak prije svoje velike želje, oprostiti se u još jednom NCAA finalu. Njegovi "Blue Devilsi" poraženi su rezultatom 77:81 od momčadi North Caroline, ali na kraju su se svi poklonili jednom od najvećih.

Jer rezultati govore u prilog tog velikog trenera. Ne samo oni u NCAA natjecanju, koje je osvojio pet puta, po čemu je od njega uspješniji tek John Wooden, trener UCLA sveučilišta u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća, koji je to natjecanje osvajao devet puta. Isto tako natjecanju na čijem se "Final Fouru" našao više nego itko prije, ove godine po 13. put.

S reprezentacijom je poharao svijet

Coach K je jedini trener koji je uspio osvojiti tri olimpijska zlata s muškom reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država, dodavši između ostalog i dva svjetska. Riječ je o igrama u Pekingu, Londonu i Rio de Janeiru te "Mundobasket" naslovima 2010. i 2014. Tek početak vođenja reprezentacije koja ipak već odavno nije "Dream Team", nije polučio takav uspjeh. 2006. u Japanu bio je treći.

Karijeru na klupi Dukea završava s fenomenalnim omjerom od 1129 pobjeda i 309 poraza. Kao što je već navedeno, vodio je razne NBA zvijezde, a i trenutno je liga puna igrača koji su nastupali za "Blue Devilse". Ovog trenutka 25, a među njima su Kyrie Irving, Zion Williamson, Jason Tatum, Seth Curry, Wendell Carter Jr., Luke Kennard, Brandon Ingram i mnogi drugi.

Jednostavno je došlo vrijeme reći da je bilo dosta. I Coach K tako može ponosan otići u mirovinu. Iako je cijelu karijeru ostao raditi na sveučilištu, uz tek poneke špekulacije o odlasku u NBA, on je svoju besmrtnost osigurao. Uostalom, znamo koliko Amerikancima NCAA znači. NBA mu zapravo nije bio niti potreban.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider