Košarka
SPORTOVI
Košarka
svi ga već otpisali

Veliki talent se vratio: Bio poznat po drogi i uhićenjima, a danas je heroj slavnog kluba

Odavno otpisan kao propali talent, ovaj kultni lik NBA lige iznenadno je "uskrsnuo" i pokazao zašto se od njega nekoć puno očekivalo.

Galerija Michael Beasley (Foto: AFP) Michael Beasley (Foto: AFP)

Glavno pitanje uoči NBA drafta 2008. godine bilo je: Derrick Rose ili Michael Beasley? Ova dva talentirana košarkaša bila su glavni kandidati za prvi pick; njega su na kraju dobili Chicago Bullsi koji su izabrali domaćeg dečka Rosea, koji će tri godine kasnije postati najmlađi MVP svih vremena, dok je Beasley završio u Miami Heatu.

Beasley je briljirao na sveučilištu – za svoj Kansas State prosječno je ubacivao 26,2 koša uz 12,4 skoka po utakmici, što je bolja statistika čak i od Kevina Duranta koji je godinu ranije igrao u istoj konferenciji. No njegova je karijera krenula drugim smjerom, punim problema s drogom i zakonom.

Već nakon prve sezone našao se u programu za odvikavanje od droge NBA lige, čija je pravila brzo prekršio. Promjena sredine dobro mu je došla i njegova treća sezona u Minnesota Timberwolvesima bila mu je najbolja u karijeri. No starim se navikama brzo vratio; sukob s navijačem, prebrza vožnja, uhićenje zbog posjedovanja droge i posjedovanje oružja u autu bez registracije samo su neki od njegovih prijestupa.

Došao kao "Melo za siromašne" i nadmašio ga u izravnom dvoboju

Beasley je već odavno dobio etiketu propalog talenta, a posljednjih nekoliko sezona igra epizodne uloge u raznim NBA klubovima. Sve je upućivalo da će takva biti i njegova epizoda u New York Knicksima; za slavni klub potpisao je kao ''Melo za siromašne'', zamjena za prvu zvijezdu Carmela Anthonyja koji je otišao u Oklahoma City Thunder.

Od njega se očekivalo da daje doprinos koševima s klupe, najčešće iz izolacija u stilu Carmela Anthonyja. No Beasly je postao puno više od toga – u zadnjih je nekoliko utakmica prvo ime New York Knicksa, koji su na njegovim krilima upisali nekoliko iznenađujućih pobjeda.

Njegova serija počela je protiv Oklahoma City Thundera u utakmici u kojoj se Carmelo prvi put vratio u New York. No svjetla pozornice ukrao je čovjek koji je doveden da djelomično nadomjesti njegov učinak – Beasley je završio utakmicu s 30 koševa, Carmelo je ubacio tek 12, a Knicksi su proslavili pobjedu 111:96.

Uslijedila su 23 koša u porazu protiv Charlotte Hornetsa, nakon čega je stigla prava rapsodija u pobjedi protiv Boston Celticsa, vodeće momčadi Istočne konferencije. Za samo 25 minuta u igri postigao je 32 koša, od čega 28 u drugom poluvremenu. Beasley je gotovo sam odveo Knickse do pobjede – prva zvijezda momčadi Kristaps Porzingis postigao je samo jedan koš, dok ponajbolji igrač Tim Hardaway Jr. nije igrao zbog ozljede.

Legendarna dvorana oduševljena njegovim igrama

Dovoljno da legendarni Madison Square Garden počasti svog novog heroja povicima MVP, a društvene mreže ''izgore'' od slavljenja Beasleyjeve igre. Knicksi su ove sezone hit NBA lige: Knicksi s omjerom 17-14 drže osmo mjesto Istoka, a identičan omjer imaju još šesti Washington i sedmi Detroit.

Klub koji je postao sinonim za disfuncionalnu sredinu napokon se riješio dva velika utega: Carmela i Phila Jacksona, slavnog trenera koji se nije proslavio kao predsjednik Knicksa, a upravo je toksičan odnos ovog dvojca bio jedan od glavnih generatora loše atmosfere. Odlazak Jacksona donio je neophodnu slobodu i treneru Jeffu Hornaceku, kojem se predsjednik često miješao u posao.

Rezultat ljetnog ''provjetravanja'' svlačionice i uprave je da Knicksi, iako na papiru slabiji nego prošle sezone, igraju dobru košarku i jedno su od iznenađenja sezone. Veliki dio zasluga ide i Beasleyju, davno otpisanom igraču koji u 10. NBA sezoni pokazuje zašto je nekad bio uz bok Derricku Roseu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider