Košarka
SPORTOVI
Košarka
Pogledajte triler i ekstazu

Najluđi turnir na svijetu: Pobijedili nakon 33 godine u nevjerojatnoj završnici!

Popularni March Madness opravdao je svoje ime već u prvom krugu.

Slavlje Loyole (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ožujak je mjesec u kojem Amerikanci ''zaboravljaju'' profesionalni sport i fokusiraju se na onaj sveučilišni. Razlog tome je završnica sveučilišnog NCAA prvenstva u košarci, popularni March Madness.

''Ožujsko ludilo'' ne zove se tako bez razloga - ovaj turnir prati glas najluđeg košarkaškog, a možda čak i sportskog natjecanja na svijetu. U natjecanju sudjeluje 68 momčadi, a igra se na jednu utakmicu: takav format garancija je mnogih iznenađenja, napetih završnica, spektakularnih obrata i priča za pamćenje.

Za jednu takvu priču ove godine nismo trebali dugo čekati. Za nju su se već u prvom krugu pobrinuli košarkaši Loyole, sveučilišta koje je izborilo svoj prvi završni turnir nakon davne 1985. godine. Oni su u prvom krugu srušili favorizirani Miami i to u pravoj filmskoj završnici.

Miami je devet sekundi prije kraja imao vodstvo 62:61 i slobodno bacanje. Lonnie Walker je pucao, lopta je dugo skakutala po obruču i na kraju ipak ''odlučila'' izaći iz koša. Uhvatili su je igrači Loyole i krenuli u napad za pobjedu; lopta je došla do Dontea Ingrama koji je pogodio tricu sa sirenom za pobjedu i pravu ekstazu na tribinama.

Osim pobjedničkog koša, pravi hit je postala i reakcija klupe Miamija koja je u nevjerici promatrala ovakav razvoj događaja. Heroj Ingram je nakon pobjede ostao skroman: pohvalio je suigrača koji mu je poslao idealnu asistenciju za završni šut.

Ove je godine mrlju na završni turnir bacio veliki skandal: američki mediji otkrili su da je pod istragom ukupno 25 košarkaša i čak 20 škola zbog navodnog plaćanja igrača, što je strogo zabranjeno po NCAA pravilima. No ovo je natjecanje i dalje u svojoj srži amatersko: većina košarkaša koji sudjeluju ne postanu profesionalci, nego nakon završetka školovanja odlaze na normalne, svakodnevne poslove.

To natjecanju daje dodatnu draž, kao i puno užarenija atmosfera nego na NBA utakmicama. Čini se da će navijači ipak, barem nakratko, zaboraviti skandal i uživati o ''ludilu''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider