Košarka
SPORTOVI
Košarka
Mnogi pod istragom

LeBron James oštro ustao protiv skandala koji potresa Ameriku: ''Žao mi je, ali korumpirano je''

LeBron James nikad nije igrao sveučilišnu košarku, ali rijetko kad je javno istupio protiv nečega kao što je slučaj s NCAA-om. I za to postoje opravdani razlozi.

LeBron James (Foto: AFP) (Foto: Afp)

LeBron James je 2003. pristupio Cleveland Cavaliersima izravno iz srednje škole. No prema sadašnjim pravilima, ustaljenim dvije godina nakon njegova izbora na draftu, igrači moraju imati minimalno 19 godina prije nego što mogu zaigrati u NBA-u. Za većinu mladih igrača to u prijevodu znači minimalno godinu dana igranja na sveučilištu bez primanja plaće.

Iako nije direktno utjecao na njega kao igrača, James nije obožavatelj tog sustava. Njegova dva sina, LeBron Jr. (13) i Bryce (10) izvanredni su mladi košarkaši, no James nije previše sretan s idejom da jednog dana zaigraju u ligi koju smatra ''korumpiranom''.

''Nisam fan NCAA-a. Volim gledati March Madness, mislim da je to nešto nevjerojatno, ali nisam ljubitelj činjenice da mladi igrači nemaju ništa od toga. NBA mora otkriti način kakao poduprijeti tu ligu i ako se djeca osjećaju kao da ne žele biti dio NCAA programa, onda imamo nešto čega se treba uhvatiti kako ne bi morali brinuti o tome da cijelo vrijeme idu u inozemstvo'', izjavio je najbolji košarkaš današnjice.

''NCAA je korumpiran, to znamo. Žao mi je, vjerojatno će to napuniti naslovnice, ali je korumpiran'', jasan je bio James.

NCAA košarku zadnjih dana trese veliki skandal. Yahoo Sports u petak je prvi izvijestio kako je pod istragom ukupno 25 košarkaša i čak 20 škola zbog navodnog plaćanja igrača, što je strogo zabranjeno po NCAA pravilima.

Ta vijest bacila je dodatnu mrlju na NCAA, koji je već pod povećalom zbog podmićivanja i korupcije, što je rezultiralo otpuštanjem četiri pomoćna trenera s ozbiljnih sveučilišta od prije početka sezone.

''To je ono što se događa već mnogo, mnogo, mnogo godina. Ne znam kako to možete popraviti. Ne vidim kako to možete popraviti'', rekao je LeBron te nastavio:

''Kako nikad nisam bio dio tog programa, ne znam sve o tome i svim pravilima i propisima, ali znam što mlade sportske zvijezde dovodi do određenih sveučilišta, kako u košarci tako i u nogometu. Znam koliko se plaćaju treneri na koledžu i znam koliko ti fakulteti dobivaju od svoje djece. Često sam znao čuti priču kako im je obrazovanje besplatno, ali oni ne dolaze na koledž da bi dobili besplatno obrazovanje, nego da bi odveli momčad do Final Foura i osvojili nacionalno prvenstvo. A to je čudna stvar.''

James jedno od rješenja vidi u razvojnoj G-Ligi.

''Znam da NBA mora poduprijeti razvojnu ligu i nastaviti s njezinim proširenjem. Ako pogledate neke profesionalne sportove u inozemstvu, neki od tih momaka potpisuju ugovore već s 14 godina, ali se onda stavljaju u sustav gdje rastu i gdje su okruženi profesionalcima iduće tri ili četiri godine. A onda kada budu spremni, mogu postati profesionalci. Mislim da moramo shvatiti kako da napravimo nešto slično tome'', zaključio je LeBron.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider