Košarka
SPORTOVI
Košarka
Start iz noćne more

Početak kraja LeBronovih Cavsa: Ovo mu se nije dogodilo od rookie sezone

Za LeBrona Jamesa nema brige u budućnosti, ali ima sve više za Cleveland Cavalierse.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad je ovog ljeta došlo do bombastičnog tradea u kojem je Irving otišao u Boston, a Isaiah Thomas u drugom smjeru, mnogi su ustvrdili kako Cleveland bolje od toga nije mogao proći. I vjerojatno nije. Cavsi su osim Thomasa dobili i Crowdera, Žižića, pick prve runde od Netsa 2018. i još jedan manje bitan pick od Celticsa, koji su dodatno zatražili zbog nesigurnosti u težinu Thomasove ozljede kuka.

Zaključak je bio kako su Cavsi posložili najbolju momčad od kada se LeBron vratio kući. Barem najbolju dosad koja se može suprotstaviti Warriorsima. Jer tu su i Rose i Wade, jedan bivši MVP lige i jedan bivši MVP finala, dok je u Crowderu James trebao dobiti partnera na krilu s kakvim dosad nije igrao. Međutim, dok to još lijepo izgleda na papiru, u stvarnosti je kudikamo gore. Cavsi su trenutno na omjeru 3-5, a iza njih su samo dvije najlošije momčadi Istoka Bullsi i Hawksi.

Start iz noćne more

Cleveland, koji je tri godine zaredom osvojio Istočnu konferenciju te 2016. godine bio prvak, momentalno je među pet najgorih momčadi NBA-a. I iz ovog kuta igranje još jednog finala izgledala miljama daleko. Da ne govorimo o Jamesovu potencijalnom odlasku u Lakerse. Je li zbog svega toga došlo vrijeme za paniku?

Pokazalo se posljednjih godina da tko god imao Jamesa u momčadi, nikad ne može mirno spavati. Osim ako se ne radi o slavljeničkim danima nakon osvojenog prstena. U suprotnome, Jamesove momčadi osuđene su na utrku za titulu i konstantno preslagivanje igračkog kadra kako bi se bilo što konkurentnijim. A sad je svemu tome pridodana i priča o LeBronovu drugom i završnom odlasku iz Clevelanda.

Svi bolji poznavaoci NBA-a reći će da itekako postoje šanse da od iduće godine po prvi put gledamo LeBrona u Zapadnoj konferenciji. James to nikad nije jasno demantirao i samim time otvorio je prostor raznim špekulacijama. A gdje ima dima, ima i vatre. Ne bi mu bilo prvi put. Samo što sada nikome nije ništa dužan. Cleveland se dočepao toliko željenog naslova, ali i vjerojatno ušao u period kad će biti u slobodnom padu.

Naravno, početak svake sezone treba uzeti s rezervom. Sjetite se Clippersa od lani, koji su startali sa 7-0, da bi se onda vratili u realnost i nastavili s tradicijom najveće mušterije Warriorsa. Epilog svega bio je odlazak Chrisa Paula, koji će kao i njegov prijatelj James na kraju sezone biti slobodan igrač. Pod time ne mislimo automatski kako će njih dvojica završiti negdje zajedno, nego kako je za današnji NBA to postalo normalno.

James to nije doživio od rookie sezone

No, vratimo se Cavsima. James je tek drugi put u karijeri startao u sezonu s ovako lošim omjerom. Zadnji put kad je bio ispod 50 posto pobjeda u prvih osam utakmica bilo je u njegovoj rookie sezoni (2002./2003.). Cleveland je tada započeo s 2-6, a završio sezonu s 35-47 i propustio doigravanje. Takav scenarij se neće dogoditi ove sezone, jer Istok je poprilično osiromašen i bila bi prvoklasna senzacija da Cavsi u takvoj konkurenciji ne uhvate play-off.

Međutim, ovako letargično otvaranje zasigurno je razlog za brigu. Cleveland je pretrpio tri uzastopna poraza s više od 15 razlike, a James tako nešto također nije doživio od rookie sezone. Ovo mu je tek četvrti put u karijeri da je njegova momčad u negativnom nizu od četiri ili više poraza, a samo je jednom doživio pet zaredom u istoj sezoni (nakon All-Stara 2011. godine). Iako je u sva tri prethodna slučaja dogurao do velikog finala.

Problem za Cavse možda nisu toliko porazi nego protiv kojih momčadi su oni stigli. Znamo kako u NBA-u svatko može imati ludu večer i skinuti dvostruko većeg favorita od sebe. No, kad ti porazi dođu od Orlanda, Brooklyna, New Orleansa, Knicksa i Pacersa, većinom momčadi koje će vjerojatno završiti sezonu ispod 50 posto pobjeda, onda se treba zapitati što će tek biti kad stigne težak raspored.

Irving je pobjegao na vrijeme?

Tyronn Lue trebao bi dobro razmisliti kako probuditi momčad. Cavsi su defanzivno jedna od najlošijih ekipa lige (trenutno 29. po defanzivnom rejtingu – 111,3) i najgora u branjenju šuta za tri poena. Ne promijeni li se brzo nešto, pitanje trenera među prvima je koje će se povući. Kako sada stvari stoje, ispada da je Irving pobjegao na vrijeme, jer ovako obezglavljeni Cavsi nemaju nikakve šanse za titulu, a izgleda kako je pred njima još turbulentnije razdoblje.

Nema sumnje da će James izvući momčad iz ovog ponora. Zato i je najbolji igrač današnjice. No, hoće li to biti dovoljno za primarni i jedini cilj? Cleveland se još stigne i oporaviti i osvojiti prvo mjesto na Istoku, ali ne stigne preko noći promijeniti igru i uklopiti igrače koji imaju dugačku povijest ozljeda. Činjenica da je ova momčad stara (najstarija u ligi – 30,1) i sklona ozljedama dodatno otežava pogled u budućnost, odnosno nudi samo glavobolje.

Cleveland u ovom trenutku nije u stanju napadački nadomjestiti minuse u obrani. Ne toliko kvalitetno da bi dolazio do lakih pobjeda. Štoviše, ima tek 14. napad lige, a šesta je momčad po broju primljenih koševa. A LeBron bi trebao vući u napadu preko picka i post igre još više nego prije, s time da Lue treba prokljuviti kako doći do poena kad je James na klupi. Puno je tu rupa koje se trebaju pokrpati. Puno previše za momčad koja se još mora nositi s time da na kraju sezone lako može početi nova, post-LeBronova era.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider