Košarka
SPORTOVI
Košarka
zapamtite ovo ime

Debitirao s 20 godina i postao ponajveća zvijezda prvog dana Eurobasketa

20-godišnji igrač Bullsa i buduća zvijezda europske košarke Lauri Markkanen oduševio je u svom debiju za finsku reprezentaciju na Eurobasketu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lauri Markkanen u četvrtak je debitirao na Eurobasketu. I to kako. Nakon slabog uvoda, eksplodirao je u drugom dijelu i produžetku te predvodio Finsku do senzacionalne pobjede protiv Francuske. Neloše za 20-godišnjaka koji se po prvi put pojavio na velikoj smotri i igrača koji je od dijela navijača Bullsa dočekan sa skepticizmom kao sedmi pick drafta.

Velika nada finske, ali i europske košarke ubacila je 22 poena uz šut 9/15 iz igre. No, više od svega upada u oko da je većina njegovih koševa stigla kad se lomila utakmica. Čim je postao agresivniji u nastavku, Francuzi nisu više pronalazili rješenja u obrani. Međutim, Markkanen je pokazao zavidan napadački potencijal, od skok šuta do kretanja po terenu.

Za one koji možda još nisu upoznali Markkanena, radi se o mladiću koji je apsolutno dominirao u mlađim kategorijama. Prošle je godine na Europskom prvenstvu do 20 godina bio najbolji strijelac turnira s prosječno 24,9 poena po utakmici. I ne samo to, bio je najbolji igrač svoje Arizone na završnom NCAA turniru. Prototip je modernog krilnog centra koji odličnim šutem s distance, ali i za tri poena može širiti reket.

Finski Nowitzki

Finci ga već vide kao njihovog Nowitzkog, a nema dvojbe da je ovakvom premijerom podigao letvicu za sve ostale mlade zvijezde i debitante. Prije njega vidjeli smo solidan nastup Luke Dončića, koji je flertovao s ''triple-doubleom'', a uskoro se očekuje i Porzingis.

I uoči NBA drafta Markkanen je bio na glasu kao ponajbolji šuter svoje klase. To je dokazao i na otvaranju Eurobasketa, ali ima još toga za popraviti. Prvenstveno u obrani, gdje mu treba i mišićne mase. No, samopouzdanje mu je momentalno odletjelo do neba, a Finska će pred 12.000 bučnih navijača sigurno svakome biti teška prepreka.

Markkanen u mnogo toga podsjeća upravo na Porzingisa, koji je poput plimnog vala zahvatio Knickse i otad previše ne usporava. Nakon debija na Eurobasketu, uvjereni smo da je dobrom dijelu navijača Bullsa izmamio osmijeh. Ako ništa drugo, ne plaši se igre, pa čak niti pod košem gdje će teško nadoknaditi mali raspon ruku, no ima prednosti kojima može u budućnosti prikriti te mane.

S ovakvim debijem dobio je vjetar u leđa. Vidjet ćemo hoće li uspjeti zadržati kontinuitet dobrih nastupa ili će biti oscilacija. Vjerojatnije je ovo drugo i u tome nema ništa loše. Pa i jedan Šarić, koji definitivno spada među najbolje mlade igrače Europe, tek treba odraditi turnir za pamćenje. Onakav kakav znamo da može.

Markkanen je bacio rukavicu u lice ostalima, a čisto sumnjamo da će oni ostati dužni. Radi se o generaciji koja je zakoračila na scenu i ne misli s nje tako brzo maknuti. Primjerice, Markkanenov debi bolji je nego što je svojedobno imao Pau Gasol za Španjolsku na prvenstvu Europe 2001. Mladi Gasol tada je otvorio konto s 12 poena, devet skokova i dvije blokade. Ne kažemo da će Markkanen nužno doći na tu razinu, no impresivnim startom postao je jedna od najvećih zvijezda prvog dana.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider