Košarka
SPORTOVI
Košarka
Sjajni Miro Bilan

Borbena Hrvatska upisala pobjedu u utakmici ''biti ili ne biti'' i ostala u utrci za SP

Hrvatska košarkaška reprezentacija svladala je Mađarsku sa 74-69 (22-15, 22-23, 18-12, 12-19) u utakmici 9. kola skupine J kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, čime je zadržala izglede za plasman među tri najbolje reprezentacije u grupi koje će izboriti nastup na završnom turniru u Kini sljedeće godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najveće zasluge za trijumf izabranika Dražena Anzulovića imali su Miro Bilan s 22 koša i 14 skokova, Domagoj Bošnjak sa 17 koševa uz četiri pogođene trice te Martin Junaković koji je razigravao suigrače sa šest asistencija, čemu je dodao i šest koševa. Mađare su predvodili Zoltan Perl s 20 i David Vojvoda ss 14 poena.

Hrvatska se na ljestvici izjednačila po broju pobjeda s Mađarskom (4-5) i Poljskom (4-4). Litva je s maksimalnih 8-0 osigurala plasman na SP, a vrlo blizu tom cilju je i Italija (6-2).

Hrvatska će u nedjelju, 2. prosinca gostovati u Vilniusu kod Litve, gdje će Anzulovićevi izabranici tražiti pobjedu kojom bi se vratili u utrku za treće mjesto, posljednje koje vodi na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine.

Odlično su hrvatski košarkaši otvorili dvoboj "biti ili ne biti" protiv Mađara u Osijeku te zahvaljujući iznimno inspiriranom centru Miri Bilanu naša je reprezentacija stvorila prednost od 15 koševa (20-5) u prvih osam minuta dvoboja. Bilan je činio sve - pogađao, skakao i držao kontrolu hrvatskog reketa. Nakon početnog ubačaja Luke Babića, nekadašnji centar Cedevite nanizao je 14 koševa za vodstvo 16-5, na što su se nadovezali Marin Rozić tricom i Tomislav Zubčić pogođenim slobodnim bacanjem zbog tehničke pogreške mađarskom izborniku Stojanu Ivkoviću.

Nažalost, ono što je izgradila početna petorka (Junaković, Babić, Rozić, Perić, Bilan), u završnih 90 sekundi prve četvrtine uspjeli su kompromitirati rezervisti. Mate Kalajžić je izgubio dvije lopte, a Mađari su u minutu i pol napravili 10-2 te sveli zaostatak na podnošljivih -7 (22-15).

Početkom druge četvrtine Mađari su iskoristili nedovoljnu agresivnost hrvatskih reprezentativaca na vanjskom šutu pa su gosti s dvije trice Eilingsfelda i jednom Benkea u 15. minuti došli do minimalne prednosti (27-28).

Srećom, u završnici prvog poluvremena ponovno se razigrao Bilan, a svoju je priliku odlično iskoristio i Domagoj Bošnjak, koji je s dvije trice razvukao mađarsku obranu i uz Bilana bio najzaslužniji za to što je Hrvatska na odmor otišla sa šest koševa prednosti (44-38), koja je mogla i trebala biti i uvjerljivija.

U trećoj četvrtini hrvatska je obrana najbolje funkcionirala. Mađari nisu u tom razdoblju uspijevali doći do otvorenih šuteva, a naši su košarkaši kontrolirali obrambeni skok. Zahvaljujući četvrtoj trici Bošnjaka i koševima Hrvoja Perića naši su košarkaši za posljednjih deset minuta osigurali 12 koševa plusa (62-50).

No, kako to već obično biva s Hrvatskom reprezentacijom u ovim kvalifikacijama, Mađari su se još dvaput tijekom posljednje četvrtine opasno približili. Bili su na zaostatku od četiri koša u 34. minuti (64-60) nakon Vojvodine trice te u 38. minuti (64-60), ponovno nakon ubačaja najboljeg mađarskog košarkaša.

Kad je Jakov Mustapić pogodio za 72-64 na 79 sekundi prije kraja, činilo se da ipak neće biti neizvjesne završnice, ali nije prošlo bez stresa. Zoltan Perl je pogodio koš i bacanje, pa dodao još dva bacanja i doveo Mađare na -3 (72-69) 19 sekundi prije kraja. Domagoj Bošnjak je promašio oba slobodna bacanja 16 sekundi prije kraja, ali je dohvatio odbijenu loptu i opet izborio faul. U drugom pokušaju je bio mirne ruke i s dva pogođena bacanja postavio konačnih 74-69.

Rezultati by SofaScore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider