Košarka
SPORTOVI
Košarka
Počele pripreme

Hrvatske zvijezde za veliki okršaj: "Ostali smo živi, ali još smo na aparatima"

Na početku drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko košarkaško prvenstvo 2019. godine hrvatsku reprezentaciju očekuju dvoboji protiv Litve u Osijeku 14. rujna i protiv Poljske u Gdanjsku 17. rujna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Svi znamo zašto smo ovdje i da će nam ove dvije utakmice uvelike odlučiti na koju ćemo stranu otići, bliže Kini ili dalje od nje", rekao je kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije Bojan Bogdanović na konferenciji za medije uoči početka priprema za dvoboje s Litvom i Poljskom u drugom krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Na početku drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko košarkaško prvenstvo 2019. godine hrvatsku reprezentaciju očekuju dvoboji protiv Litve u Osijeku 14. rujna i protiv Poljske u Gdanjsku 17. rujna. Izbornik Dražen Anzulović na pripreme je pozvao 16 košarkaša, ali su zbog ozljeda otpali Filip Krušlin (skočni zglob) i Karlo Uljarević (plantarni fascitis) pa je naknadno pozvan Martin Junaković.

Među pozvanima su i četvorica NBA igrača, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac i Ante Žižić. S obzirom na preostale termine kvalifikacija, u studenom ove i veljači sljedeće godine, dvoboji protiv Litve i Poljske su jedini u kojima će naša izabrana vrsta moći nastupiti u najjačem sastavu.

"Drago mi je da smo se napokon okupili. Važno je da se spremimo fizički, tehničko-taktički i psihološki. Nećemo dobiti utakmicu zato što su došla četiri NBA igrača, nego ako ćemo igrati dobro, ako ćemo igrati kao ekipa i onda će njihova kvaliteta doći do izražaja. Ovo je ekipni sport", izjavio je izbornik Dražen Anzulović.

Pod njegovim vodstvom Hrvatska je s dvije pobjede, na gostovanjima u Italiji i Rumunjskoj, završila prvi kvalifikacijski krug i dovela se u ravnopravan položaj po učinku (3-3) s Poljskom, Mađarskom i Nizozemskom u borbi za treće mjesto, posljednje koje vodi na SP 2019. u Kini. Na ljestvici skupine J vodeća je Litva s maksimalnih 6-0, dok drugoplasirana Italija ima 4-2.

"Ostali smo živi, ali još smo na aparatima i daleko od svjetskog prvenstva. Mislim da moramo dobiti najmanje četiri utakmice da bi se plasirali u Kinu", istaknuo je izbornik Anzulović, ali ne misli da su pobjede nad Litvom i Poljskom imperativ s obzirom na sastav koji ima na raspolaganju.

"Dok god ima šanse za plasman mi ćemo je tražiti. Kako ćemo doći do nje, to je pitanje."

Uz ozlijeđene igrače reprezentaciji će se kasnije pridružiti i Krunoslav Simon, kojem Anadolu Efes nije odobrio da bude na pripremama od prvog dana.

"To je refleksija svega što se događa i kakva je situacija u svijetu košarke. Kruno se nadao da će se priključiti danas. Želja je da bude s nama do druge utakmice sa Slovenijom. Savez i Kruno su napravili sve da se priključi što prije", rekao je Anzulović, a potvrdio i predsjednik HKS-a Stojko Vranković.

Kapetan Bojan Bogdanović je došao pun elana na ovo okupljanje i prema njegovim tvrdnjama, spremniji nego ikad prije.

"U puno boljem stanju sam nego u lipnju. Ovo je prvo ljeto koje sam imao da se odmorim i da radim na sebi, na svojoj igri."

Kao i ostali reprezentativci, svjestan je položaja u kojem se momčad nalazi te važnosti predstojećih utakmica.

"U teškoj smo situaciji. Nama će svaki koš s izravnim suparnicima značiti puno. Litva je pobjedom već na svjetskom prvenstvu, a nas guraju dalje od Kine. Ta prva utakmica je bitna radi samopouzdanja i radi temelja za nastavak ciklusa. Drago mi je da ćemo igrati u Osijeku, jer je tamo uvijek dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta. Moramo probati s dvije pobjede olakšati si put prema Kini", zaključio je Bogdanović.

Dario Šarić je također tijekom ljeta napunio baterije.

"Mislim da sam spreman. Imamo 14 dana do prve utakmice. Nadam se da ću biti u stopostotnom stanju. Ostvarili smo dvije jako bitne pobjede u lipnju. Okupili smo se puni energije. Ne znam kad je zadnji put bilo četiri NBA igrača u reprezentaciji. Moramo omogućiti igračima koji imaju pravo igrati u studenom i veljači nekakav zamah pa da s još dvije pobjede ostvare naš cilj", rekao je krilni centar Philadelphije.

Za centra Clevelanda Antu Žižića dvoboj protiv Litve će biti poseban, jer će debitirati u seniorskoj reprezentaciji, nakon što je propuštao nekoliko prijašnjih akcija na koje je bio pozivan.

"Meni motivacije ne fali, došao sam ovdje pomoći koliko mogu. Istina, Kina je još daleko, a najbitnije da još postoji šansa. Svi smo tu sa zajedničkim ciljem da dobijemo dvije utakmice i dođemo što bliže svjetskom prvenstvu. Ne želim ništa obećavati, pričat ćemo igrom na terenu", izjavio je Žižić.

Odmah po okupljanju u Zagrebu naši su košarkaški otputovali u svoju stalnu bazu, Sveti Martin na Muri, gdje će se pripremati do odlaska u Osijek. U sklopu priprema Hrvatska će odigrati i dvije pripremne utakmice protiv aktualnih europskih prvaka Slovenaca, koji će biti u okrnjenom sastavu, bez glavnih igrača. Hrvatska će 5. rujna u Varaždinu biti domaćin, a gostovati u Celju tri dana poslije.

Na Anzulovićevom popisu za dvoboje s Litvom i Poljskom našli su se sljedeći igrači: bekovi Josip Bilinovac (Cibona), Bojan Bogdanović (Indiana Pacers), Domagoj Bošnjak (Cedevita), Mate Kalajžić (Split), Jakov Mustapić, Krunoslav Simon (Anadolu Efes), Rok Stipčević (Dinamo Sassari) i Martin Junaković (Šibenik); krila Hrvoje Perić (Alma Trst), Ivan Ramljak (Cedevita), Dario Šarić (Philadelphia 76ers) i Tomislav Zubčić (Igokea); centri Darko Planinić (Dinamo Sassari), Ivica Zubac (LA Lakers) i Ante Toni Žižić (Cleveland Cavaliers).
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider